Ko ima jači motiv u finalu Lige Evrope - Arsenal ili Čelsi? 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Glavna fudbalska gozba u sezoni na izmaku zakazana je za 1. maj u Madridu, kada će u finalu Lige šampiona, na Atletikovom stadionu, kontinentalnog vladara odlučiti engleski tandem Liverpul – Mančester siti…

… ali fudbalski sladokusci puno očekuju i od „predjela“ u vidu odlučujućeg okršaja Lige Evrope između druga dva ostrvska tima – Čelsija i Arsenala, ove noći u Bakuu (21.00).

Biće to utakmica bez bilo čije startne prednosti, s obzirom da niko ne igra na svom terenu i da i Čelsi (treći na kraju Premijer lige 2018/2019) i Arsenal (5) dolaze iz jednog od najjačih prvenstava na svetu. Da „plavci“ koliko i „tobdžije“ raspolažu s dovoljno iskusnih/kvalitetnih/mladih igrača i da su im treneri majstori svog posla. Da su im budžeti do vrha popunjeni, da su se dosta puta međusobno pobeđivali, da oba kluba u trofejnim zbirkama imaju pobedničke pehare u makar jednom od UEFA formata (LŠ, Kup pobednika kupova, LE, Superkup…)… Jedino što Arsenal ima motiv više, jer bi mu trijumf doneo ulaznicu za Ligu šampiona, dok je Čelsi to već prebrinuo plasmanom u domaćoj ligi.

– Naši mečevi sa Arsenalom su obično otvoreni. Vrlo su opasan tim, naročito u fazi ofanzive, gde stalno pritiskaju protivnika, pre svih njihovi izuzetni napadači Aleksandar Lakazet i Pjer-Emerik Obamejang. Nije lako igrati protiv nekoga ko je toliko agresivan i uporan. Ali, ni Čelsi nije slučajno ovde. Imamo sasvim dovoljno aduta za ravnopravnu borbu – poručio je Čelsijev trener Mauricio Sari uoči novog sudara“ sa gradskim rivalom iz Londona.

Po mnogim medijskim najavama, budući šef stručnog štaba Juventusa priznaje, ipak, da je zajedno sa svojim izabranicima u lagodnijoj poziciji.

– Dobra stvar je što smo se već plasirali u LŠ i što zbog toga ne moramo da se radujemo večeras, ali učinićemo sve da donesemo novi trofej na „Stamford Bridž“ – realni je optimista stručnjak sa klupe plavaca“, iako se N Golo Kante povredio noć uoči puta u Azerbejdžan, što bi moglo da oslabi stabilnost veznog reda, gde su sve oči uprte u kreativca Edena Azara.

Unai Emeri je kraće u trenerskom poslu, ali to nimalo ne utiče na njegove profesionalne rezone i ambicije.

– Prva stvar koju sa morao da uradim pre početka sezone jeste da ubedim igrače da nam je svako takmičenje jednako važno. Kada je startovala Liga Evrope neki od njih su poželeli da ih stavljam u tim samo ili više na mečevima Premijer lige, ali ja sam taj koji je odlučivao ko će kada da odmara, jer nisam hteo da se desi da dođe finale LE a oni mi se obrate s „evo me, tu sam“. Sve vreme smo imali isti fokus i istu ambiciju, a sada želimo trofej i Ligu šampiona – zvuči kategorično 47-išnji Španac uz aut-liniju Arsenala, čija je odbrana slabija tačka ekipe, o čemu govori podatak da je u minuloj sezoni Premijer lige kapitulirala 51. put u 38 kola.

Sudi Italijan Roki

Za glavnog sudiju meča delegiran je Italijan Đanluka Roki, a u deljenju pravde će mu pomoći zamljaci Filipo Meli, Lorenco Manganeli i Danijele Orsato. I ekipu u VAR sobi predvodiće stručnjak sa Apenina – Masimilijano Irati. Iako je na velikoj sceni još od 2008. godine ovo će 45-išnjem Rokiju biti prvo veliko finale nekog takmičenja. Najveći domet do sada bilo mu je suđenje u Superkupu Evrope, između Reala i Mančester junajteda, pre dve godine. Ove sezone je vodio šest duela Lige šampiona.

Čeferin: Mihtarijan sam izabrao

Zbog nategnutih političkih odnosa između Jermenije i Azerbedjžana, fudbaler Arsenala Henrih Mhitarijan nije ni otputovao u Baku.

– Azerbejdžan je obezbedio garancije i detaljan plan bezbednosti. Na kraju, odluka igrača bila je da ne putuje. Ako budemo dozvolili da tenzije zaustave fudbal, ništa više nećemo moći da organizujemo – objasnio je predsednik UEFA Aleksander Čeferin, koji je na primedbu novinara da su u toj zemlji ugrožena ljudska prava reagovao tvrdnjom da je to isti slučaj u mnogim državama Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari