Nova uprava, nova pravila. Umesto, gotovo dve decenije praktikovanim, kratkim govorom trenera i sportskog direktora, jučerašnja prozivka fudbalera Partizana počela je podužim monologom sveže izabranog, i očigledno vrlo ambicioznog, predsednika kluba dr Nenada Popovića, koji je pre nego što je predstavio deo svojih saradnika, u potpuno rekonstruisanom Upravnom odboru, i tek postavljenog trenera Miroslava Đukića dao jasna uputstva i zadatke Nađu i ekipi, stavljajući još jednom do znanja svima u klubu, ali i javnosti, koliko su velike njegove ingerencije.

Nova uprava, nova pravila. Umesto, gotovo dve decenije praktikovanim, kratkim govorom trenera i sportskog direktora, jučerašnja prozivka fudbalera Partizana počela je podužim monologom sveže izabranog, i očigledno vrlo ambicioznog, predsednika kluba dr Nenada Popovića, koji je pre nego što je predstavio deo svojih saradnika, u potpuno rekonstruisanom Upravnom odboru, i tek postavljenog trenera Miroslava Đukića dao jasna uputstva i zadatke Nađu i ekipi, stavljajući još jednom do znanja svima u klubu, ali i javnosti, koliko su velike njegove ingerencije.

Prvi radni dan: Miroslav Đukić na jučerašnjem treningu u Zemunelu

Velika gužva je bila na prvom treningu četvrtoplasiranog superligaškog tima, jer su se na prozivci osim starosedelaca pojavili i fudbaleri na pozajmicama, novajlije i klinci iz Teleoptika i omladinskog pogona. Ukupno 36 igrača: Rukavina, Lazetić, Đ. Lazić, Maletić, Milović, Vukajlović, Neb. Marinković, Jovetić, Nen. Marinković, Mihajlov, Lazarević, Bosančić, Kralj, Jovšić, Asprogenis, Ćirković, Rnić, Lomić, Boja, Radosavljević, Stojkov, Šljivančanin, Radovanović, Gulan, Vukelja, Markovski, Đorđević, Bajić, Tomić, Nađ, Smiljanić, Zajić, P. Lazić, Radonjić, Mirosavljević, Odita. Dobar broj njih će, međutim, uskoro biti prodat ili poslat na pozajmice u druge domaće klubove.

– Ove zime će biti više odlazaka nego dolazaka – najavljuje Bjeković, sportski direktor „parnog valjka“, koji će do 28. januara raditi u Beogradu, a onda otići na dvonedeljne pripreme u Dubaiju.

– U klubu ne smeju da postoje podele. Ne želimo više da čujemo priče o tome kako je neko od vas igrač ovog ili onog menadžera, direktora, nekoga iz Uprave. Ne može više da se desi da trener vodi klupsku politiku, kao što je to bio slučaj u proteklom periodu, niti da igrači po novinama daju izjave o tome koga (ne)bi voleli za trenera. Trenerovo je da vodi tim, fudbaleri su tu da igraju, mi da upravljamo klubom i obezbedimo vam maksimalne uslove za rad. A vi imate najbolje na Balkanu. Imate i odličnog trenera, dobre plate i najkvalitetniji menadžment u Srbiji i šire. Vaše je samo da, najbolje što možete, obavljate svoj posao i čuvate pozitivnu atmosferu. Svako ko bude pokušao da destabilizuje situaciju u klubu i(li) pravio podele biće izbačen iz Partizana. Bilo da je reč o fudbaleru, treneru, članu Upravnog odbora… Moramo biti jedno, jer smo samo zajedno mnogo jaki. U tom slučaju rezultati nikako ne mogu izostati. Za godinu, dve, tri… Najbitnije je da Partizan nastavi sa osvajanjem titula i pravljenjem velikih uspeha u Evropi – upozorava, traži i tvrdi prvi čovek crno-belih, koji je igračima obećao i skoriji prekid bojkota navijača i njihov povratak na stadion.

NAĐ: Verujem u Đukića

Partizanov kapiten Albert Nađ koliko juče je sa svojim novim „šefom“ igrao u reprezentaciji.

– Neobičan mi je malo ovaj naš odnos. Sedam godina sam igrao sa Đukićem u reprezentaciji, a sada će me on trenirati. Ne znam koliko je dobar u svom novom poslu, jer je tek počeo da se bavi njime, ali verujem u njega kao čoveka i profesionalca. Bio je jedan od najboljih u svojoj generaciji. Neće mu biti lako u Partizanu, ne možemo očekivati od njega da napravi čudo preko noći, ali nadam se da ćemo s njim biti bolji nego jesenas. Jer gore ne može i ne sme – kaže iskusni vezista crno-belih, uz obećanje da će Đukić od njega imati „svu podršku i pomoć“.

– Ne možemo i nećemo bez njih. Znamo da je bilo problema u komunikaciji sa našim navijačima, da su imali dosta problema, ali mi smo tu da ih otklonimo. Normalni i razumni ljudi to mogu – kaže Popović.

BJEKOVIĆ: Kup realniji od titule

Sportskom direktoru Nenadu Bjekoviću posebno je drago što je trku za Ješićevog naslednika dobio jedan od njegovih kandidata, iako je svojevremeno smatrao da je Vermezović bolje rešenje od Đukića na mestu selektora mlade selekcije.

– Moram da pojasnim tu svoju izjavu. Bio sam za Vermezovića jer sam smatrao da je, kao trener koji radi ovde, bolje upoznat sa mladim igračima, dok sam Đukića video u ulozi selektora A reprezentacije. Naravno da je njegov dolazak u Partizan pravi izbor. Đukić je čovek na mestu, istinski profesionalac i radnik. Verujem da će izrasti u velikog evropskog trenera – procenjuje Bjeković, uz tvrdnju da novi šef struke nije „ucenjen“ osvajanjem trofeja.

– Partizan uvek ide na duplu krunu. Puno zaostajemo u trci za titulu, ali ta bitka nije još gotova. Čini se da je realnije osvajanje trofeja u Kupu, čime bi ova sezona bila koliko-toliko spasena.

Potom se auditorijumu obratio potpredsednik Dragan Vignjević, da bi na kraju reč uzeo i Đukić.
– Svi moramo da shvatimo u kako velikom klubu se nalazimo, i da mu podredimo sve lične interese i ciljeve. Biće nam potrebno mnogo pravog i poštenog rada da bismo ostvarili ono što nas očekuje, ali ja verujem u vas igrače, svoje saradnike i sebe. Hoću da Partizan igra moderan, agresivan i lep fudbal. Imamo potencijal za to, napravljeni spoj mladosti i iskustva puno obećava, ali sve se to mora potvrditi na terenu – kratko je najavio četrdesetogodišnji strateg mlade reprezentacije Srbije, kojem je ovo prvi klupski angažman u trenerskoj karijeri, a onda izveo svoje pulene na prvi trening, čijem su uvodnom delu (mimo dosadašnje prakse) prisustvovali i članovi najužeg rukovodstva crno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari