Reprezentacija Hrvatske je kvalifikacije za ovo EP odigrala na fantastičnom nivou zauzevši superiorno prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi. Prvu fazu takmičenja EURA odigrala je još ubedljivije i sa maksimalnim učinkom završila taj deo takmičenja, a da bi nastavili superiorni niz izabranici Slavena Bilića moraju danas slaviti protiv reprezentacije Turske u okviru četvrtfinala.

Reprezentacija Hrvatske je kvalifikacije za ovo EP odigrala na fantastičnom nivou zauzevši superiorno prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi. Prvu fazu takmičenja EURA odigrala je još ubedljivije i sa maksimalnim učinkom završila taj deo takmičenja, a da bi nastavili superiorni niz izabranici Slavena Bilića moraju danas slaviti protiv reprezentacije Turske u okviru četvrtfinala. Oni prema svim parametrima svakako jesu favoriti, ali i Česi su to bili, pa su ih Turci nakon senzacionalnog obrta u samo deset minuta savladali. Švajcarce su takođe dobili u poslednjim sekundama meča, a da li će i treći put uspeti da naprave podvig videćemo večeras.

Šimić kod kote 100

Reprezentativac Hrvatske Dario Šimić blizu je toga da postane prvi igrač u istoriji ove selekcije koji je odigrao 100 mečeva u nacionalnom timu. Ako mu selektor Bilić večeras ukaže priliku biće to njegov 100. nastup u majci „kockastih“, po čemu će postati apsolutni rekorder hrvatskog sastava. Sa druge strane, golman Turaka Rustu Rekber je sa 116 mečeva u nacionalnom timu rekorder te zemlje, a ako večeras on dobije priliku umesto suspendovanog demirela biće najstariji igrač Turske koji je ikada igrao na EP.

Prvi golman Turaka Volkan Demirel suspendovan je zbog crvenog kartona dobijenog na meču sa Česima, tako da na njega ne može da se računa bar do finala, ukoliko Turci stignu do tamo. Zbog kazne neće igrati ni Aurelio, dok su Gungor, Cetin i Zan neizvesni zbog povrede. Sa druge strane, Bilić nema problem sa suspenzijama, samo Rakitić ima manju nevolju sa ozledom, dok je Darijo Srna gotovo spreman za meč.
– Boli me mišić, po ceo dan sam na terapijama, al igraću i s jednom nogom, ne može me ništa zaustaviti. Nema šanse da ne igram, primiću injekcija koliko treba. Ma, zapalio bih sam sebe da s klupe moram da gledam taj meč. Igram najveću utakmicu u istoriji, ubio bih se da je moram propustiti. Duel sa Turcima biće sve samo ne „lako ćemo“. Turska je organizovana, kvalitetna, opasna… ali je Hrvatska bolja. Budemo li igrali kao u susretu s Nemačkom, ući ćemo u polufinale – poručio je Srna.
Selektor jednog od glavnih kandidata za naslov prvaka Slaven Bilić takođe je optimističan.
– Nismo bahati, ali smatram da nam je najveća prednost činjenica da smo bolji od Turske. Proučili smo ih vrlo dobro, ima stvari koje se ponavljaju i spremni smo na njihove varijante od kojih je jedna ofanzivna, a druga je suludo ofanzivna. Vraćaju se, kad imaju vremena, u defanzivni raspored, ali ne mogu nas iznenaditi – istakao je Bilić.
Kada su ostvarili plasman u četvrtfinale, Turci su to veoma burno proslavili, a gotovo svi do jednog su zapali u veliku euforiju, najavljujući i siguran prolaz u polufinale. Dan pred okršaj sa Hrvatima entuzijazam je pomalo splasnuo, ali optimizam je i da je prisutan.
– Svesni smo da moramo puno toga popraviti u svojoj igri. Ali, ako pobeđujemo i kad igramo loše, tad je jasno da možemo izvrsnom igrom pobediti bilo koga na svetu. Sada se više nikoga ne bojimo, a Hrvatska je prva na redu da iskusi poraz. Hrvata se nimalo ne plašimo – oštar i samouveren je Nihat Kaveči pred duel sa „kockastima“.
Za razliku od njega napadač Kazim-kazim „spušta“ loptu na zemlju.
– Ne mogu da obećam da ćemo sigurno pobediti Hrvatsku, ali mogu to da ćemo pružiti svoj maksimum i učiniti sve, ali baš sve kako bismo ostvarili dobar rezultat – rekao je on. Utakmica se igra na stadionu Ernst Hapel u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari