Kokeza "tiho" raspisao izbore za sebe 1Foto: STARSPORT

Fudbalski savez Srbije raspisao je izbore godinu dana pre isteka mandata aktuelnog rukovodstva.

Razlog za vanredne izbore u srpskoj „kući“ fudbala leži u usklađivanju sa izbornim ciklusima u FIFA i UEFA, pošto je sa vrha svetskog fudbala nacionalnim savezima stigao nalog da raspišu izbore što pre kako bi se ubuduće u svim fudbalskim telima rukovodstva birala iste godine.

Ako se osvrnemo na prethodne tri godine mandata sadašnjeg rukovodstva i predsednika FSS Slaviše Kokeze, lako se može zaključiti da se nije mnogo toga promenilo u srpskom fudbalu u odnosu na prethodne dve decenije. Reprezentacija Srbije promenila je tri selektora (Radovan Ćurčić, Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić) i izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji gde je završila na trećem mestu u grupi. Nad domaćim fudbalskim takmičenjima i dalje lebdi duh sumnje da su mnoge utakmice rezultat dogovora, a ne borbe na terenu, na šta je u više navrata ukazivala i UEFA. Promene u Statutu FSS 2016. dovele su do toga da predsednik bira više od pola članova Izvršnog odbora, čime je i formalno legalizovan apsolutizam jednog čoveka. Zanimljivo je da čak ni takav Izvršni odbor nije učestvovao u donošenju mnogih bitnih odluka, pa je tako čak i izbore raspisao Odbor za hitna pitanja, koji je ustvari uža varijanta Izvršnog odbora i koji bi odluke trebalo da donosi samo kada to hitnost nalaže, odnosno kada nije moguće u određenom vremenskom intervalu napraviti sastanak glavnog tela.

– Poznato je da će 17. marta izborna Skupština FSS birati novog predsednika koji će gospodariti srpskim fudbalom do 2023. godine. Teško je uopšte i predvideti da li će se aktuelnom predsedniku neko suprotstaviti i pokušati da od nacionalnog fudbalskog saveza napravi instituciju za poštovanje. Osobu koja bi u ovakvim okolnostima stala „na crtu“ Kokezi ne vidim jer su sistem i infrastruktura napravljeni po njemu prilagođenom modelu. O mandatu dotičnog koji je više bio obeležen sukobima na relaciji selektor – igrači i palanačkom prepucavanju ne bih pričao. O uspesima tek ne možemo da pričamo jer ih nema. Fijasko na Mundijalu još nije objašnjen, sve je kamuflirano kao da se radi o političkoj partiji, a ne fudbalskom, sportskom savezu – priča za Danas sportski novinar Smiljan Banjac.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica takođe ne očekuje da će Slaviša Kokeza imati protivkandidata.

– Slaviša Kokeza neće imati protivkandidata i tu ništa nije sporno. Izbori se proceduralno moraju sprovesti i predstavljaju samo formalnost, a Kokeza će dobiti novi mandat. Ako pogledate kako su u poslednjih 50 godina izgledali izbori za predsednika FIFA i UEFA videćete da je samo jednom Sep Blater imao protivkandidata i Aleksandar Čeferin pre dve godine, ali na poslednjim izborima pre par nedelja nije imao protivnika – navodi Poledica.

Iako su igrači jedina kategorija koja nema svoj glas u Skupštini FSS, Poledica tvrdi da su za vreme Kokeze napravljeni mali pomaci u pravima fudbalera.

– Naš odnos sa FSS, moram priznati, bolji je nego ranije. Nedavno smo imali socijalni dijalog, tačnije 5. februara, gde smo se dogovorili da unapredimo prava igrača. Nadam se da će dogovoreno biti sprovedeno u delo. Što se tiče mog ličnog odnosa sa Slavišom Kokezom, sastali smo se jednom od kada je postao predsednik FSS. Ne mogu reći da imamo ni dobre ni loše odnose, jednostavno ne komuniciramo, iako sam mu se u nekoliko navrata obraćao zvanično, ali odgovore nisam dobijao – dodaje Poledica.

Počasni predsednik FSS Tomislav Karadžić nema dilemu da sadašnje rukovodstvo Saveza dobro radi svoj posao

– Mislim da je u prvom mandatu Kokeza bio sasvim uspešan i da ima povod da se ponovo kandiduje i vodi Savez još jedan ciklus. Pokazao je da je veoma posvećen poslu, reprezentacija je imala dobre rezultate, a naše prvenstvo je najregularnije u Evropi. U svakom slučaju ima moju punu podršku za svoj dosadašnji, a nadam se i budući rad – tvrdi Karadžić.

Na pitanje da li očekuje da će sadašnji predsednik FSS imati protivkandidata na izborima, Karadžić odgovara:

– Izbori su izbori, tako da nije isključeno da će se još neko kandidovati. Međutim, siguran sam da će Kokeza u svakom slučaju dobiti podršku većine za novi mandat.

Predsednik Radničkog iz Niša Ivica Tončev smatra da bi Kokeza trebalo da ima rivala za funkciju predsednika na izborima u FSS.

– Bilo bi prirodno da Kokeza ima protivkandidata. Kao čovek koji se bavi politikom, ali i kao neko ko je živeo 25 godina u inostranstvu, mislim da je za demokratski sistem normalno da postoji protivkandidat. Što se Radničkog tiče, mi nećemo isticati svog kandidata. Moja funkcija na čelu Radničkog je trenutno zamrznuta, ali mogu reći da klub dobro sarađuje sa FSS. Poslednje dve godine su najbolje u novijoj istoriji kluba i jako smo ponosni na te rezultate. Podsetiću da mi kao klub nismo davali saopštenja u kojima bili protiv bilo koga i verujemo potpuno u organe u FSS – zaključio je Tončev.

Predsednika biraju i sponzori

Po Statutu iz 2016. godine svoje delegate u Skupštini FSS dobili su i sponzori Saveza. Iz FSS javnosti nikada nisu objasnili na koji način se određuje koji sponzori dobijaju svoje delegate u Skupštini kao i da li na to utiče visina ugovora sa Savezom, dužina trajanja saradnje ili nešto treće. U svetu je malo primera i da radna zajednica ima svoje delegate koji odlučuju o kursu nacionalnog fudbala.

Skupština FSS

FS Vojvodine 7 članova

FS Kosova i Metohije 1 član

FS regiona Istočne Srbije 7 članova

FS regiona Zapadne Srbije 7 članova

FS Beograda 7 članova

Superliga 10 članova

Prva liga Srbije 10 članova

Stručna organizacija trenera 2 člana

Futsal 2 člana

Ženski fudbal 2 člana

Bazični fudbal 2 člana

Udruženje fudbalskih reprezentativaca 3 člana

Radna zajednica FSS 4 člana

Pul sponzora 3 člana

Izbori kao interna informacija

Informacija o raspisivanju izbora u srpskoj „kući“ fudbala nije objavljena u vestima na sajtu FSS, već samo u biltenu Saveza „Fudbal“ koji je vid službenog glasila srpske „kuće“ fudbala. Zbog toga su mnogi mediji ovu informaciju preneli sa nekoliko dana zakašnjenja.

Večiti rivali večito ćute

Crvena zvezda i Partizan do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja Danasa o tome kakvu su saradnju imali sa FSS u vreme mandata Slaviše Kokeze, kao i da li planiraju da kroz Zajednicu superligaša istaknu svog kandidata za predsednika Saveza. Večiti rivali često negoduju tvrdeći da FSS ne štiti dovoljno njihove interese, naročito kada nisu zadovoljni suđenjem na svojim mečevima, međutim po navici uvek ćute kada se održavaju izbori u Savezu.

Od Brodarca do FSS

Na sajtu FSS mogu se pronaći opširne biografije generalnog sekretara Jovana Šurbatovića i sportskog direktora Darka Kovačevića, međutim u sekciji gde treba da stoji biografija predsednika FSS samo se može pronaći ime i fotografija Slaviše Kokeze, bez ikakvih dodatnih informacija. Za Kokezu je od ranije poznato da je po obrazovanju saobraćajni tehničar, da je još kao aktivni fudbaler u periodu od 2009. do 2011. godine postao direktor FK Brodarac, a da je od 2011. do 2012. bio direktor u FK Zemun, dok je pre dolaska u FSS bio i upravi Crvene zvezde. Za vreme mandata na stadionu „Rajko Mitić“, 2013. godine je u otvorenom pismu optužio Branka Ružića, tada člana uprave Partizana, da je učestvovao u nameštanju fudbalskih utakmica, mada po preuzimanju funkcije predsednika FSS to nikada nije istražio. Po imenovanju na mesto predsednika FSS izjavio je da je „član SNS“, ali da se „nikada aktivno nije bavio politikom“, kao i da je „preko 15 godina dobar prijatelj i drugar sa Aleksandrom Vučićem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari