Košarkaši Srbije igraju večeras protiv Italije 1Foto: STARSPORT

Meč koji je odrednica uspešnosti na svakom velikom takmičenju, košarkaši Srbije odigraće večeras protiv Italije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Istanbulu (20.30, RTS).

Osećaj da su vrlo blizu željenog veoma je prisutan u prstima srpskih igrača, koji imaju, utisak je, više municije u arsenalu kojim mogu napasti „azure“, svedene na šutersku inspiraciju vrsnih košgetera Belinelija i Datomea.

Kompleks od Srbije košarkaši Italije dobili su nakon polufinalnog duela kontinentalnog šampionata 1999. kada su nas eliminisali, kasnije osvojili titulu, ali od tog trenutka, pa do danas, nisu uspeli da pobede ni na jednom meču većeg značaja. Svesni su puleni Etorea Mesine, a to i ističu poslednjih dana, da srpski košarkaši godinama uvek nafiluju osećaj moranja, htenja i odlučnosti da se pronađe način dolaska do medalja, bez obzira na uzrast i vrstu takmičenja. Taj pobednički mentalitet nešto je od čega „azuri“ prezaju i večeras, iako su svesni da Srbiji nedostaju čak osmorica igrača sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Riju.

Italijani gaje velike simpatije prema Aleksandru Đorđeviću, koji je možda i najbolje igračke godine proveo na Apeninskom poluostrvu na kojem je i krenuo sa trenerskim poslom u Olimpiji iz Milana. Upravo je grad mode i mesto prebivališta njegove porodice; „azuri“ još uvek pamte i finale Evropskog prvenstva 1997. u Barseloni, kada je upravo Saša Đorđević bio kreator velikog trijumfa naše reprezentacije. MVP finala i čitavog šampionata pokušaće večeras da pripremi Bogdana Bogdanovića da ne sme biti opsednut sopstvenim učinkom, već da misli prevashodno o tome kako da pospeši timsku igru i da će u tom slučaju poeni i asistencije dolaziti sami od sebe.

Bogdan je nesumnjivo krucijalni igrač naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu i verovatno jedini vrhunski košarkaš u oba pravca. Očekivanja su velika od novog člana Sakramento Kingsa: sposobnost kreacije, navlačenja dvojice čuvara na šut, pa zatim pas ka slobodnom igraču, šutevi iz driblinga, koraka unazad, prodori i lob izbačaji iz prvog koraka, sve su to „vragolije“ Bogdanovića od kojih Italijani sa punim pravom prezaju. Ako psihički bude staložen i smiren, bez prevelikog opterećenja da mora nešto po svaku cenu, nesumnjivo će uliti dodatnu sigurnost Joviću, Milosavljeviću, Lučiću, Laziću, saigračima kojima je kontinuitet dobrih partija problem tokom čitave karijere.

Pobeda na Akroplis kupu u okviru priprema za Evropsko prvenstvo ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav reper našim košarkašima, pošto je taj meč obeležen prosečnom košarkom i činjenicom da su obe selekcije odigrale utakmicu kalkulišući sa minutažom i naporom vodećih igrača. Defanzivno, Srbija će morati da odigra izuzetno agresivno na liniji dodavanja, trudeći se da što više uspori distribuciju lopte i da tako u svakom trenutku može da se obavi preuzimanje, pošto će Italijani često igrati sa niskom petorkom kako bi iznivelisali nedostatak vrhunskih centara. Iako će akcenat opravdano biti na strahovitim šuterima Datomeu i Belineliju, „orlovi“ moraju da imaju spreman odgovor na polivalentnost Nikole Melija i činjenice da kao krilni centar ima najbolju leđnu tehniku na niskom postu u čitavoj centarskoj liniji „azura“.

Jović će naspram sebe imati dobrog defanzivca u liku Daniela Heketa, trebalo bi da bude permanentno opasan po koš i tako smanji pritisak na Bogdanovića i omogući četvorkama da lakše šire igru.

Čokolada i „Lečenje Šopenhauerom“

Điđi Datome, odlični italijanski košarkaš i višegodišnji igrač Fenerbahčea, govoreći u superlativu o Bogdanu Bogdanoviću, otkrio je i određene zanimljivosti iz njegovog privatnog života: „Skoro mi je savetovao dve knjige od Irvina Jaloma, ‘Kada je plakao Niče’ i ‘Lečenje Šopenhaurom’. Jedina Bogdanova slabost je čokolada. Gotovo da je zavisan od čokolade. Kad su na švedskom stolu čokoladne torte lakta se da bude u prvom redu kako bi sebi obezbedio najbolje parče“, naveo je Datome i tako obelodanio da je Bogdan usvojio naviku čitanja od Duška Vujoševića, koji je košarkašima Partizana često kupovao knjige.

Bogdan opsednut košarkom

– Veoma sam vezan za Bogdana. On je veoma vedra osoba, druželjubiva, direktna, šta ima kaže ti u lice i zaljubljen je u basket. Gledao je sve utakmice Italije iako nije imao pojma da ćemo se sresti na terenu. Lično ga mnogo volim jer me je poslušao prošle godine kada smo izgubili finale Evrolige. Bio je potpuno slomljen, kao i ja, jer je želeo da osvoji trofej više od svega. Već je imao kontakte sa pojedinim klubovima iz NBA. Ja sam mu rekao: „Hajde ostani, videćeš da ćemo sledeće godine da osvojimo sve i biće prelepo“. Tako je i bilo – pokazao je Datome koliko poštuje srpskog asa.

Italijanima dnevnice od Saveza

Italijanski košarkaški savez za vreme trajanja Eurobasketa plaća dnevnice igračima, a iznos zavisi od broja nastupa za reprezentaciju, pa tako postoje tri kategorije košarkaša. Oni koji su odigrali do 49 mečeva dobijaju od Saveza po 100 evra svakoga dana, oni između 50 i 99 nastupa po 150, dok igrači koji imaju trocifren broj utakmica u nacionalnom timu, dobijaju po 200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari