Košarkaši Zvezde izgubili od Real Madrida u Beogradu 1Foto: Eurocup/ KK Crvena Zvezda

Na talasu euforije izazvane trijumfom nad Asvelom u Francuskoj, košarkaši Crvene zvezde pokušali su večeras da prenebregnu umor personifikovan u četvrtom meču u poslednjih osam dana i da iznenade, na početku evroligaške sezone, krajnje nedorečeni Real.

Izgledalo je u prvom poluvremenu da su crveno-beli na dobrom putu da posle četiri godine savladaju Madriđane u Hali “Aleksandar Nikolić”, međutim u nastavku utakmice doživeli su prizemljenje simplifikovano u svega 25 ubačenih poena i neizbežan poraz (73:679 u 8. kolu Evrolige.

Baš kao i u Francuskoj, trener Obradović poverio je poziciju startnog krilnog centra Duopu Ritu. Zvezda je defanzivno odlično punila reket i u ranoj fazi meča sa dve lične greške, praktično, gorostasnog Tavaresa izbacila iz igre. Izlazak iz bonusa gostiju posle uvodnih 2,5 minuta Zvezda je vešto iskažnjavala brzom igrom i rešenjima u ranoj fazi napada mahom preko šuterski inspirisanog Lojda.

Najbolji šuter Evrolige u seriji 21:8 učestvovao je sa osam poena, imajući u vidu i sposobnost Kuzmića da se nosi sa daleko slabijim Tompkinsom (4p). Ipak, za manje od dva minuta Real je demonstrirao razloge zbog kojih je trenutno drugi najbolji napad u najelitnijem takmičenju: Kerol i pomenuti Tompkins vezanim trojkama iskreirali su seriju 0:11 nakon koje je trener obradović odlučio da pod košem igra sa mobilnijim igračima.

Izlazak Kampaca i te kako se osetio u organizaciji igre gostiju; brzih pet poena Lojda, nadograđenih odličnim sekvencama Voldena bili su dovoljlni da Zvezda ponovo dođe do dvocifrene prednosti (37:27). Real je u drugoj četvrtini izgubio pet lopti, za tri šutirao svega 20 odsto i samo na osnovu ofanzivnog skoka nekako sačekao odlazak na veliki odmor bez jačeg nokauta (42:36). Sa 45,5 odsto šuta sa distance, Zvezda je u nastavku postavila granicu koju je objektivno teško mogla da sačuva.

Trener Laso odlučio je da se više ne kocka; praktično do kraja meča, sjajni Kampaco više nije izlazio iz igre, a nakon njegovih briljantnih pasova gosti su za manje od četiri minuta napravili seriju 2:10. Zvezda defanzivno nikako nije mogla da na perimetru uspori protok lopte; Real je imao neophodnu širinu i svako skupljanje na Kampacu kažnjavao je šutem sa distance.

Madriđani su u trećoj deonici ubacili čak pet trojki; Zvezdin napad sveli na puku improvizaciju bez ikakve dubine i protoka lopte. Lojd je prve poene u nastavku postigao tek u 27. minutu i jedinu pomoć imao je u Davidovcu, čija je polivalentnost i smisao za igru u tom periodu bila dragocena (6p, 3as).

Crveno-beli su ostali bez ikakve produkcije pod košem; Jagodić-Kuridža se sit ispromašivao na ziceru, a nesigurnost se dodatno multiplikovala basketaškim rezonima O Brajanta. Ispostaviće se, poslednji trzaj crveno-belih viđen je sredinom četvrte deonice kada su Lojd i Volden inicirali vođstvo od 65:64.

Laso je momentalno zatražio minut predaha, nakon kojeg je viđena minijatura Kampaca zbog koje će Argentinac uskoro završiti u NBA: briljantnim pasovima u desni korner i na “pik end pop” nacrtao je Tompkinsu zicer situacije u šutu za tri. Neobjašnjivo, Obradović je Davidovca izveo iz igre, uprkos njegovom dobrom momentumu.

Bez protoka lopte, pasa u dubinu i mogućnosti bekova da probiju prvu liniju odbrane, napadi crveno-belih završavani su neshvatljivo lošim potezima; Zvezda u poslednjoj deonici nije pogodila nijedan šut sa distance; nije ostvarila nijednu asistenciju, izgubivši pritom čak šest lopti što je bio najbolji “prevod” preskromnih 25 poena, ubačenih u drugom poluvremenu.

Obradović: Nedostajalo discipline

– Odigrali smo naivno u drugom poluvremenu. Nismo zaustavili njihov nalet. Trebalo da je da odigramo drugačije, da budemo strpljiviji. Imali smo šansu. Napadački smo mogli drugačije. Mene boli što u nekim fazama kada se utakmica lomi, u različitim fazama, da bismo pobeđivali velike ekipe ne smemo da dopustimo padove. Pravili smo neiskusne greške. Nismo pravili faulove. Ne smemo da pokazujemo neiskustvo na ovom nivou. Neke lake pasove nismo realizovali. Vidiš evroligaške igrače koji znaju kako da se ponašaju u teškim momentima i nas koji smo gubili lopte. Nedostajalo nam je i discipline – istakao je trener Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari