Crveno-beli iznenadili Real u odloženom meču 19. kola Evrolige - 77:79 1Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Zrelo, pametno, odgovorno u oba pravca, košarkaši Crvene zvezde „zaledili“ su slavni Real u ledom okovanom Madridu, zbog čega je planirani duel za prethodnu sredu morao da bude pomeren za večerašnji termin u kojem su crveno-beli barem na 40 minuta preuzeli „krunu“ od „kraljevskog kluba“ i u 19. kolu pokazali da do kraja ligaškog dela ne bi trebalo da budu samo „vreća za udaranje“.

Konačnih 77:79 uopšte ne dočarava kvalitet pulena Dejana Radonjića, koji su u prestonici Španije vodili maltene sve vreme, vodeći računa i o tome da svom kapitenu Branku Laziću na originalan način čestitaju 600. nastup u crveno-belom dresu. 

„Zamirisalo“ je sinoć na poznati i popularni „radonjizam“; trener Zvezde odlučio je da mesta u startnoj petorci „pokloni“ njavrednijima u poslednje vreme: Radanovu i Ritu, a oni su mu „riternirali“ bolje od Novaka Đokovića na poslednjem Vimbldonu.

Jedan od najboljih evroligaških napada Zvezda je svela na svega 77 poena, a impresija je veća ako se zaokruži procenat šuta domaćina na čak 39,3 odsto.

U poređenju sa duelima protiv Fenera i Valensije, srpski velikan sveo je izgubljene lopte na podnošljivih 14, a koliko je raspoloženih pojedinaca imao pokazuje podatak da je meč završio sa samo 10 timskih asistencija. Izostanak Lojda, najboljeg strelca, koji će se vratiti za meč u petak protiv Barselone, ovoga puta se u kontekstu egzekucije nije osetio jer je Volden bio njegov idelani dvojnik.

Bivši košarkaš Partizana postavio je lični evroligaški rekord u uvodnih 20 minuta sa 12 poena (ukupno 18). Zvezda je ovoga puta u fazi tranzicije i to u oba pravca bila bolji tim. Agresivno na perimetru, uz apsolutnu kontrolu skoka, iako je naspram sebe imao gorostasnog Tavaresa, Kuzmić je sa devet uhvaćenih lopti (tri ofanzivna) nemerljivo doprineo da Real meč završi sa skormnih 39 odsto realizacije za dva poena.

Odlično je funkcionisala strana pomoći u odbrani, sa koje su, kao brisači na kolima, besprekorno iskakali pomenuti Radanov i Rit(10p, 2/5 za tri). Sudanac sa australijskim pasošem sinoć je pružio najzreliju evroligašku partiju. Radonjić ga je pametno na četiri koristio u širenju igre u „pik end popu“ a novitet je predstavljalo to da je Radanov kreirao iz „pika“ kao trojka i tako u probleme ubacivao svoje čuvare.

Nakon blokada išao je do obruča, ponovo bio odmeren i sa premalo evroligaških mečeva za jednog 23-godišnjaka, delovao veoma zrelo (6p, 2as). Trener Laso potcenio je Zvezdu; Kerola je ubacio tek pred kraj druge deonice, a Tejlora, odličnog defanzivca, u trećoj deonici kao „flastera“ na Voldenu.

Amerikanac je izgubio na produktivnosti, ali svestan da je Dobrić obukao plašt Supermena odlučio je da ne srlja u napadu. Popularni Šegi defanzivno je u džep stavio takve šutere kakvi su Rudi i Kerol, koji je pred kraj treće deonice u igri „vrućih rukavica“ zaradio nesportsku.

Dobrić je pogađao kad se lomilo (13p) čak je u tri navrata uspešno i iskreirao. Radonjić je pametno O Brajantu dodelio epizodnu ulogu; njegove brze tri izgubljene lopte „pretvorio“ je u par korisnih sekvenci sa niskog posta. Real je u poslednjih pet minuta iz zonskog presinga prelazio u zonu.

Davidovac je prešao na jedinicu i iako su Rudi, Tejlor i Kerol trojkama opasno zapretili i posle izgubljene lopte Koloma i samo jednog ubačenog bacanja došli na 77:79 na 5,6 sekundi pre kraja, sreća je bila saveznik boljeg i hrabrijeg tima.

Pobeda za samopouzdanje

Pre svega želim da čestitam igračima na igri i pobedi. Jako nam je bilo važno da odigramo  bolje nego što smo u Valensiji. A odigrali smo jako dobro. Bilo nam je bitno da zadržimo ritam iz prvog poluvremena, odradili smo dobar posao. Kontrolisali smo igru i na kraju, uprkos nekim greškama i tome što smo dozvolili dva ofanzivna skoka, uspeli da pobedimo u tesnoj završnici. Ovo je jako važna pobeda s polja samopouzdanja“, izjavio je Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari