Mada je još daleke 1995. godine odigrao prvi večiti derbi, a njegov tim kaska čitavih 12 bodova za komšijama, Partizanov čuvar mreže Ivica Kralj tvrdi da se subotnjem duelu sa najvećim sportskim rivalom raduje kao pred svoje „vatreno krštenje“ protiv Crvene zvezde.
– Ništa se, verujte mi, nije promenilo.

Mada je još daleke 1995. godine odigrao prvi večiti derbi, a njegov tim kaska čitavih 12 bodova za komšijama, Partizanov čuvar mreže Ivica Kralj tvrdi da se subotnjem duelu sa najvećim sportskim rivalom raduje kao pred svoje „vatreno krštenje“ protiv Crvene zvezde.
– Ništa se, verujte mi, nije promenilo. Imam istu želju, motiv i energiju kakvu sam imao pre 12 godina. Svega mogu da se zasitim, ali ne i utakmica sa Zvezdom. Svaka je bila praznik za sebe. I predstojeću doživljavam kao nagradu i privilegiju. Ni večiti derbiji, kao ni ceo naš fudbal, nisu što su bili nekada, ali i dalje su najvrednija stvar koju imamo. Počastvovani su oni koji mogu da osete navijački huk s tribina Partizanovog ili Zvezdinog stadiona i danima pre i posle tih 90 minuta budu u žiži sportske i ostale javnosti. Ne kaže se badava da se za njih živi – ne posustaje tridesetčetvorogodišnji golman, koji na ličnom kontu ima 14 nastupa u najvažnijem i najvećem fudbalskom događaju na ovim prostorima, pet pobeda, isto toliko remija i četiri poraza.
Ni on, ni dobar deo ekipe, ne pamte, međutim, kada su poslednji put likovali posle susreta sa crveno-belima. Desetak vezanih derbija bez trijumfa podgrejavaju teoriju o kompleksu igrača i trenera kluba iz Humske.
– Ne bih se upuštao u analizu činjenice da Partizan, i pored promena igrača, trenera i igre, tolike godine nije uspeo da savlada komšije. Ne znam ni zašto se tako dugo ponavlja isti scenario – mi držimo loptu i igramo, a oni stvaraju ozbiljnije šanse i daju golove. Ali, to što se istorija ponavlja, ne znači da imamo kompleks od večitog rivala. Pre će biti da su oni malo preuveličali celu stvar, jer mečevi poslednjih sezona najčešće nisu imali pobednika.
Pa, ipak, Kralj smatra da bi veliki broj novih lica u prvoj postavi mogao da bude veliki adut u borbi sa lošom tradicijom i brojkama.
– U subotu će za Partizan igrati dosta momaka koji ili nikada nisu igrali večite derbije, jer su došli iz drugih klubova, ili su kao klinci redovno dobijali zvezdaše. Nisu, dakle, opterećeni negativnom statistikom, što bi, uz njihovu, vidim, ogromnu želju za dokazivanjem, moglo biti jedno od naših važnijih oružja u ovom večitom derbiju. Trener i mi iskusniji smo, pak, tu da im stišamo tenziju u glavama i ne dopustimo da ta euforija dobije suprotan efekat. Ako se svi stisnemo i damo sve od sebe, a naši „grobari“ nam daju tako potreban vetar u leđa, verujem da ćemo konačno naterati novinare da promene „ploču“ u odjavi meča.
Nekadašnja reprezentativna „jedinica“ nije, na drugoj strani, toliki optimista kada se radi o kvalitetu fudbala u predstojećem okršaju večitih.
– I ja bih voleo da gledam igru sa manje prekida, faulova i taktičkih duela, ali ljudi moraju razumeti da niko ne voli da gubi ove utakmice. Bez obzira na trenutni položaj na tebeli i razliku u bodovima. Neka bude i samo jedan gol, ali u mreži domaćina.
Kralj ne mora više da strepi od dugih lopti na gorostasnog Žigića, ali ne misli da će zato biti besposlen ove subote na beogradskoj Marakani.
– Nema Nikole, ali tu su Đokić, Purović, Burzanović, Milovanović, Kastiljo… Mnogo igrača Zvezde ume i može da postigne pogodak. Sve ih cenim, ali još više držim do sebe i moje ekipe. Verujem da ćemo naći načina da im „doskočimo“ i približimo im se za još tri boda – optimista je, na gol liniji crno-belih, neprikosnoveni Kralj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari