Krećemo po zlato u Tokio 1Foto: VSS

Četvorostruki uzastopni evropski prvaci do EP 2020, stručni štab najzlatnije generacije u istoriji srpskog vaterpola, navijači i mediji rekli su šta su imali o učinku „delfina“ u Budimpešti, pa je došao red da se o petom mestu izjasni i predsednik srpskog Saveza Viktor Jelenić.

– Prvo bih hteo da se zahvalim igračima i stručnom štabu na borbenosti i petom mestu. Znam koliko je teško igrati kada ispadnete nesrećno u četvrtfinalu. Možda je to alibi, ali naša reprezentacija je prošla bez poraza u prvom delu prvenstva, sa Španijom je igrala nerešeno u regularnom delu, pa dobila mečeve sa Grčkom i Italijom. Ovo EP je bilo samo usputna stanica za Olimpijske igre. Krećemo u Tokio da odbranimo zlato iz Rio de Žaneira. To nam je najvažniji cilj ove godine – tako je prvi čovek VSS doživeo takmičenje u komšiluku, gde osvajači medalja Mađarska, Španija i Crna Gora nisu imali maksimalan učinak u prvoj fazi.

Još u noći ispadanja iz trke za pobedničko postolje moglo se nezvanično čuti da je više naših „vodonoša“ igralo pod visokom temperaturom i(li) imalo problema sa bolnim uhom, ali „delfini“ nisu hteli da se „brane“ na taj način.

Ni do kraja EP ni u danima posle šampionata, gde im je prekinut šampionski niz od 2012. godine.

– Znali ste da su oba centra bila bolesna, a to niko ne spominje. Pravila su ubrzala igru, a to je učinilo da igrači koji su fizički slabiji mogu da igraju. Imate momenat na utakmici protiv Italijana, kada Ćuk uzima loptu i diže pesnicu. Imali su želju da pobede i ostanu neporaženi na EP, a ja sam uveren da će uzeti medalju na Igrama. E sad, koja će to medalja biti, videćemo.

Mada nije izgovorio ime Andrije Prlainovića, očigledno je da su sledeće rečenice aluzija na intervju zamenika kapitena za Index.hr, gde je prvotimac mađarskog OSC-a digao glas protiv propadanja baze našeg vaterpolo – Partizana i izrazio strah za budućnost reprezentacije posle OI 2024. godine.

– Nije ni vreme ni mesto da se o klupskom vaterpolu priča za vreme velikih takmičenja… Ponovo se pojavio problem Partizana, koji već šest decenija ima sportski centar gde su otvoreni i zatvoreni tereni, lokali… Zvanično duguje blizu dva miliona, a nezvanično šest miliona evra. U poređenju sa fudbalom to je 400, u košarci 50,60 miliona evra. Ko je odgovoran? Država, VSS?! Možda sam glup pa ne mogu da shvatim! Svako treba da ima odgovornost za ono što radi, treba to pitanje postaviti Partizanu, a ne reprezentativcima. Da se kaže istina kakva jeste… Ja kao veliki zvezdaš pozivam sve da pomognu Partizanu, jer mu treba pomoć. On treba srpskom vaterpolu. Ali treba krenuti od ličnog primera, a ne da se samo priča… Kao predsednik Zvezde pre četiri godine sam Partizanu doveo sponzora, tako što sam Šoštara odveo kod mog prijatelja. Dobili su duplo više nego što su tražili zahvaljujući predsedniku Srbije… Neka neko otpiše dugove, neka im se plati putovanje, hotel. Neka svako uradi konkretno nešto, to mogu svi da urade koji vole vaterpolo – rekao je Jelenić i zamolio „Da ubuduće pre, za vreme i posle takmičenja ne pričamo o tim stvarima. Da se igrači fokusiraju na takmičenje, a ostalo će se sve srediti“, jer „Ne može ništa preko noći“.

Želimo novi i velelepni bazen

Predsednik VSS prokomentarisao je i mogućnost kandidovanja za organizaciju prvenstva Evrope 2024. godine.

– Imali smo preliminarne razgovore, naša je želja da se igra u Beogradu. To bi trebalo da se desi na novom objektu. Svi radimo na tome da se ovde posle 41 godine napravi bazen na kome će se moći igrati velika takmičenja. Želimo jedan velelepni objekat za organizaciju prvenstava Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari