"Krugovi" kao dobri drugovi 1Teodora Vukojevic Foto: Privatna arhiva

Krajem novembra osamnaestogodišnja Kragujevčanka Teodora Vukojević je na Drugom kolu Kupa streljačkog saveza Srbije u Nišu „upucala“ 634,2 kruga što je najbolji rezultat na svetu svih vremena, ali nije zvanično priznat kao svetski rekord koji je pre tri godine postavila Kineskinja Ružu Žao na takmičenju u Indiji.

– Da bi rezultat bio priznat za zvaničan svetski rekord mora da bude postignut na međunarodnom takmičenju u konkurenciji strelaca iz više zemalja. Mogao bi čak da bude priznat i da sam ga ostvarila na finalu našeg državnog prvensta ili kupa a ovako, u „običnom“ kolu se ne računa kao zvaničan svetski rekord- pojašnjava Teodora, dodajući da se ne računa čak ni kao državni rekord Srbije koji je takođe u njenom „vlasništvu“. Postigla ga je pre dve godine na međunarodnom takmičenju u Minhenu sa 632,3 „upucana“ poena.

Članica je Streljačkog kluba „Čika Mata“a sa puškom druguje više od pola svog života. Počela je da trenira sa sedam godina inspirisana majkom koja se amaterski bavila steljaštvom.

– Prvo je sa njom, da vidi „gde to mama puca“ krenuo moj, tri godine stariji brat Lazar, pa onda i ja, priseća se Teodora i kaže da je njen brat možda bio i talentovaniji za streljaštvo ali je ona bila upornija.

– Vremenom sam zavolela ovaj sport, u kome mi je na početku bilo zanimljivo što se u njemu ne takmiči mnogo devojčica. Kod nas čim se pomene oružje podrazumeva se „da je to za muškarce“ a žene u njemu postižu bolje rezultate, kroz osmeh priča naša sagovornica, dodajući da ih „ni danas nema previše“.

U streljaštvu joj se dopalo i to što je u pitanju individualni sport u kome si sam zaslužan za svoje uspehe i rezultate ali i neuspehe i promašaje.

– Ne zavisiš od kolektiva. Sam si sa puškom na vatrenoj liniji. I sve je samo do tebe, kako i koliko si pripremljen, skoncentrisan i raspoložen. Tu nema bilo kakvog uticaja sudija. Zbog toga me je ova disciplina najviše i privukla, priznaje Teodora.

Trenira najmanje dva puta dnevno. Olakšavajuća joj je okolnost što se treninzi u streljani „Čika Mate“ odvijaju baš u njenoj školi – Drugoj kragujevačkoj gimnaziji u kojoj je učenica četvrte godine specijalnog filoškog smera.

Iako zvanično juniorka brzo je stigla i u seniorsku reprezetaciju i u 18. godini već drži”čitav niz državnih rekorda (u obe uzrasne kategorije) i višestruka je prvakinja Srbije i kao juniorka i kao seniorka.

Teodora trenira sa standardnom vazdušnom, a od skora i sa malokalibarskom puškom.

– Dok se iz vazdušne gađa samo stojeći na 10 metara, iz malokalibarske se na takmičenjima gađa na 50 i to trostav: klečeći, ležeći i stojeći stav. Ta disciplina se zbog složenosti naziva „kraljevska“ i mnogo je teža i fizički zahtevnija zbog puške i pravog metka- kaže ona, naglašavajući da joj je prva disiplina i dalje draža (i lakša) ali da je kao ozbiljna reprezentativka prihvatila i malokalibarsku jer zna da se od nje očekuju rezultati. I, to vrhunski.

Napominje da je trening u streljaštvu jako kompikovan i ne sastoji se samo od pucanja.

– Tu su obavezne i teretane, stezanja, vežbe tela i koncentracije. Potom pripremam puške, mesta sa koga se puca, navlačim tešku i slojevitu opremu. Kada se trening završi onda sve u obrnutom pravcu, skidanje opreme, spremanje i čišćenje puške, pospremanje mesta sa koga pucate. To ume da potraje satima- navodi ona.

Već u januaru očekuju je takmičenja i turniri u Sloveniji i Hrvatskoj a njena najveća ambicija je odlazak na 23. Olimpijske igre u Parizu za dve godine.

– Učešće na olimpijadi je san svakog sportiste na svetu od onog momenta kada počne ozbiljno da trenira, iskrena je ona.

Ove godine je očekuju svetski kupovi od Rija do Kaira, mediteranske igre u Alžiru, ispunjavanje i sakupljanje kvota za odlazak na Igre. I, da, ozvaničenje onog svetskog rekorda, nadamo se što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari