Letnja liga remeti planove Partizana 1Balša Koprivica foto: Srđan Stevanović /Starsport

Crno-beli pomno osluškuju dešavanja u NBA ligi, jer bi mogla značajno da utiču na njihov sastav i pripreme za sledeću sezonu.

Uspeli su crno-beli za “zelenim stolom” da se vrate u Evroligu posle osam godina i time su se negde i obavezali da će napraviti kompetitivniji tim u odnosu na sastav koji u sezoni za nama nije osvojio nijedan trofej. Mnogo je posla za Željka Obradovića i njegov stručni štab, ali i Zorana Savića kao sportskog direktora, koji bi mogao da bude složeniji ukoliko se na Letnjoj ligi dokažu Balša Koprivica i Jam Madar.

Perspektivni izraelski plejmejker, kada je prošlog leta stigao u Humsku, u ugovor je uključio i NBA klauzulu koja podrazumeva mogućnost da se već ovoga leta preseli u Ameriku. Slična opcija odnosi se i na Balšu Koprivicu, 22-godišnjeg centra, koji je prošlog leta izabran od Detroit Pistonsa, samim tim u obavezi je da se pojavi na Letnjoj ligi u opremi trostrukog NBA šampiona. Obojica se već nalaze u SAD i uveliko treniraju ne bi li se nametnuli svojim stručnim štabovima. Madar je 2020. pokupljen sa drafta od strane Boston Seltiksa i u zelenoj opremi nastupaće na predstojećoj Letnjoj ligi od 5. do 7. jula.

Mogućnost da se nametnu i izbore za sigurno mesto u sastavima Pistonsa i Seltiksa u takmičarskoj 2022/23 nije velika, ali postoji i zavisiće od toga kakvu će konkurenciju imati na svojim pozicijama.

U Partizanu će pomno osluškivati dešavanja tokom Letnje lige, posebno jer Željko Obradović Koprivicu i Madara ima u planovima za narednu takmičarsku godinu. Istekom saradnje sa Matijasom Lesorom, 22-godišnji centar trenutno je jedina opcija crno-belih na petici. Alen Smailagić je tokom sezone za nama pokazao da se možda i bolje snalazi na centru nego li na poziciji krilnog centra, međutim, u evroligaškoj konkurenciji crno-belima će biti neophodna polivalentnija rešenja, defanzivno stamenija. Eventualni odlazak i Koprivice, odnosno ostanak u Detroitu, dobrano bi poremetio planove crno-belih, koji bi u tom slučaju morali da dovedu najmanje dvojicu centara. Nema sumnje da bi onda frontalno krenuli u “napad” na Filipa Petruševa koji je na listi pojačanja i Crvene zvezde.

Slična je situacija i na mestu plejmejkera. Dalas Mur, izvesno, neće nastaviti saradnju sa Partizanom, koji u poslednjoj sezoni nije ni imao klasičnog, a pritom i iskusnog organizatora igre. Jasno je da će Željko Obradović tokom leta predano raditi na angažovanju dokazanog plejmejkera (pominje se da je klub ponovo kontaktirao Kostasa Slukasa), pre svega u “pik” igri. S obzirom na to da je Aleksa Avramović jedini koji će i naredne sezone biti deo crno-belog tima, pitanje organizatora igre postalo bi složenije i teže rešivo ukoliko bi Madar zadovoljio ukuse i NBA kriterijume tokom Letnje lige.

NBA klauzulu u ugovoru ima i Kevin Panter, možda i najbolji i najpouzdaniji košarkaš Partizana u prošloj sezoni. Crno-beli su prilikom njegovog angažovanja uložili velika finansijska sredstva; ideja je da Amerikanac i naredne sezone bude jedan od lidera, međutim, njegovi snovi vezani su za NBA ligu, a jedan od načina da se domogne ugovora jeste i nastup u Letnjoj ligi (ne i jedini).

Izlišno je i pisati koliko bi planovi trenera Obradovića bili poremećeni ako bi se Panter otisnuo u Ameriku. Takvih bekova (bol hendlera) nije prevelik broj, čak ni u evroligaškoj konkurenciji, a retko koji je i finansijski dostupan za klubove Partizanovog profila.

Crno-beli bi u povratničkoj sezoni u Evroligi trebalo da imaju reprezentativni budžet (ne manji od osam-devet miliona evra), samim tim i dovoljno prostora za adekvatan finansijski manevar. Zoran Savić, sportski direktor kluba, moraće dobrano da se potrudi kako bi zadovoljio afinitete struke, ali i navijača. Partizan sebi ne bi smeo da dozvoli sličan luksuz, nalik onome od prošlog leta, tokom kojeg je imao popriličan broj promašenih inostranih investicija u formi Dalasa Mura, Rodiona Kuruca, a upitnima se mogu postaviti i učinci Matijasa Lesora, posebno Zeka Ledeja u finalnoj seriji ABA lige, protiv Crvene zvezde. Crno-belima su neophodna kvalitena pojačanja na mestima startnog plejmejkera, niskog krila i centra, i u zavisnosti od učinaka Madara i Koprivice na Letnjoj ligi, kao i pokušaja Pantera da se nametne NBA skautima i struci, moguće je da će broj novajlija biti i mnogo veći.

Očekivan rastanak sa Kurucom

Rastanak je bio očekivan i čini se neizbežan, samo se čekala zvanična objava koju je sam „nacrtao“ menadžer Rodiona Kuruca. Letonac i Partizan završili su kratkotrajnu i neuspešnu saradnju, koja je samo nominalno trajala jednu sezonu, a suštinski se „merila“ u mesecima traženja konekcije od koje su ostali samo šumovi na vezi stručni štab-košarkaš. Letonski reprezentativac je još krajem maja napustio klub uz dozvolu Željka Obradovića i vratio se kući gde je trenirao individualno, a razlaz sa crno-belima potvrdio je njegov agent Arturs Kalnitis. Kuruc je trebalo da bude deo reprezentacije Letonije koju 30. juna očekuje meč sa Srbijom u Rigi u okviru kvalifikacionog „prozora“ za plasman na naredno Svetsko prvenstvo, međutim, njegov menadžer je obznanio da će Rodion otputovati u Ameriku i biti deo Letnje lige od 5. do 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari