S obzirom na to da se tokom cele prve faze Evropskog prvenstva nije dogodilo nijedno pravo iznenađenje, svi ljubitelji fudbala prognozirali su da se u četvrtfinalu neko mora desiti i da neki favorit mora pasti. I dogodilo se odmah na startu druge runde. Nemačka je eliminisala Portugal i zasluženo se, bar prema partiji od pre dve večeri, plasirala među najbolje četiri selekcije Starog kontinenta.

S obzirom na to da se tokom cele prve faze Evropskog prvenstva nije dogodilo nijedno pravo iznenađenje, svi ljubitelji fudbala prognozirali su da se u četvrtfinalu neko mora desiti i da neki favorit mora pasti. I dogodilo se odmah na startu druge runde. Nemačka je eliminisala Portugal i zasluženo se, bar prema partiji od pre dve večeri, plasirala među najbolje četiri selekcije Starog kontinenta. Portugal je, baš zbog tih početnih igara, slovio za favorita u ovom duelu, ali su se izabranici Joakima Leva, koji je i sinoć sedeo na tribinama, postarali da selektoru „pruže“ priliku da ih na još nekom meču EURA predvodi sa klupe. Ronaldo i društvo u prvom poluvremenu gotovo da su bili neprepoznatljivi, a izgleda da im je najpre trebao hladan tuš Nemaca u režiji Švajnštajgera i Klosea da bi se probudili i zaigrali kako treba. Ipak, na kraju se ispostavilo da je sve bilo uzalud jer su Nemci lako dali još dva gola i time zapečatili sudbinu evropskog vicešampiona i poslali ga kući.

Nuno Gomeš rekorder

Kapiten Portugala Nuno Gomeš je golom koji je dao Nemcima upisao svoje ime u istoriju Evropskih prvenstava jer je postao tek četvrti fudbaler kome je za rukom pošlo da bude strelac na tri različita šampionata. Pre njega su to uspeli samo Jirgen Klinsman, Vladimir Šmicer i Tjeri Anri. Gomeš je dao šest golova na tri EP, a samo su Alan Širer (sedam) i Mišel Platini (devet) po tome ispred njega. On je takođe izjednačio i rekord Luisa Figa po broju utakmica odigranih na EP (14).

– Još uvek nismo ništa završili i mramo ovu partiju da ponovimo i u narednom meču. Veoma sam srećan zbog pobede, jer smo, po mom mišljenju, pobedili i eliminisali najbolji tim na takmičenju u celosti. Igrali smo za našeg selektora. Srećan sam i zbog toga što sam se na pravi način vratio u ekipu posle one greške, što sam pomogao u trijumfu – rekao je jedan od strelaca Bastijan Švajnštajger.

Nemci u polufinalu posle 12 godina

Reprezentacija Nemačke se pobedom nad Portugalom prvi put posle 12 godina plasirala u polufinale EP. „Pancerima“ je to poslednji put pošlo za rukom na EP 1996. godine, kada su i postali evropski prvaci. S druge strane, Portugal prvi put od 1996. nije ostvario plasman među četiri najbolje selekcije.

Selektor Lev, iako nije vodio ekipu, blistao je posle meča.

Novi selektor u julu

S obzirom na to da posle ovog EP Luis Felipe Skolari odlazi s klupe Portugala i preuzima Čelsi, fudbalski savez ove zemlje odmah se dao u poteru za novim kandidatima, a prema izvorima iz ove institucije, ime novog šefa struke biće poznato sredinom jula. Za sada se najčešće spominje Karlos Keiroš, pomoćni trener u Mančester junajtedu.

– Igrali smo sa puno hrabrosti, ali i imali odlične kombinacije… Zapravo, sve što smo uradili dobro na prethodnim mčevima ponovili smo u ovom duelu. Sedeti na tribinama, iza stakla i gledati dešavanja na terenu stvarno je bilo teško. Mnogo ste daleko od same akcije, ne možete nikako da pomognete. Moj zamenik je odlično obavio posao – istakao je nemački stručnjak.
S druge strane, Portugalci su razumljivo razočarani. Puno se očekivalo od selekcije koju sa klupe predvodi Skolari, za koju igra trenutno najveća zvezda na planeti kristijano Ronaldo i koja u svom sastavu ima stvarno izvrsne igrače. Sam Skolari priznao je da je podbacio.
– Nisam uspeo da ostvarim cilj koji mi je savez zadao, plasman u polufinale. Nemci su bili bolji u odlučujućim momentima, nema tu šta puno da se priča. Uznemiren sam, nervozan i razočaran jer Portugal ima kvalitet za mesto među četiri najbolje ekipe. Generalno, ponosan sam na igrače i njihove partije tokom prvenstva, ali sam prirodno razočaran i isfrustriran zbog ovog neuspeha – priznao je Brazilac.
Strelac drugog pogotka za Portugal Helder Postiga zna gde se krije uzrok poraza.
– Nismo smeli sebi da dozvolimo da primimo dva gola iz prekida od ekipe kakva je Nemačka. To je presudilo – rekao je Postiga, a sa njim se složio i Nani.
– Primiti takve golove… posle toga nismo ni mogli da se nadamo. Rezultati koji su iza nas „naterali“ su nas da ciljamo visok plasman, da imamo veće ambicije, ali ništa od toga – poručio je vezista Mančestera.
Nemačka će se u polufinalu zakazanom za 25. jun, sastati sa pobednikom duela Hrvatska – Turska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari