Maraton na Adi pripao Ruskinji i Ukrajincu 1Andrej Matić Foto: CMAS

Nakon četiri dana takmičenja na zatvorenom bazenu „Milan Gale Muškatirović“ gde je prodefilovalo više od 350 takmičara iz 40 zemalja sveta, završnica 20. CMAS Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore usledila je na Adi Ciganliji u disciplinama štafeta 4×2000 metara i individualno 6000 metara.

Petog dana Svetskog prvenstva u Beogradu takmičari su se preselili na popularno beogradsko more gde su se pokazali u plivanju na otvorenom u maratonskim diciplinama, a do zlata individualno na 6000 metara stigla je Ruskinja Jevgenija Kozirjeva rezultatom 00:59:00.46. Drugo mesto pripalo je takođe reprezentativki Rusije Anastasiji Mulkovoj sa zaostatkom od dve sekune i 62. Bronza je zasijala oko vrata Grkinje Anastasije Politou koja je do ove medalje stigla rezultatom 00:59:15.06

U muškoj konkurenciji na 6000 metara zlatom se okitio Ukrajinac Oleksij Zaharov rezultatom 00:56:53:18, srebro je pripalo Grku Mariosu Armoutsisu (00:56:55.95, dok je bronzu uzeo Italijan David de Čeli (00:57:07.47). Srbije je u ovoj disciplini predstavljao naš najbolji plivač perajima Andrej Matić koji je u konkurenciji 26 takmičara iz celog sveta, zauzeo visoko 6. mesto. 

U štafeti 4×2000 metara trijumfovao je tim Ukrajine, drugo mesto osvojila je Rusija, dok je bronza pripala Italiji. 

Takmičenjima na Adi završeno je 20. CMAS Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore – Beograd.  

 „Izuzetno smo zadovoljni kako organizaciono, tako i slikom koja je iz Beograda otišla u svet sa ovog takmičenja, jubilarnog 20. CMAS Svetskog šampionata u plivanju perajima. Mislim da smo, sa naše strane, uradili sve što je neophodno da CMAS dobije šansu i da uđe u proceduru za dobijanje statusa olimpijskog sporta 2024. što nam je i bio najveći cilj. Prvi put ovo takmičenje prenošeno je uživo na nacionalnoj TV stanici i takođe na olimpijskom kanalu čime su svi ljubitelji ovog sporta iz celog sveta mogli da prate trke iz Beograda. Srećni smo postigntim, uspeli smo u svim aspektima, ali i tužni jer je gotov jedan veliki i lep događaj koji nam je doneo nova poznanstva, prijatelje, pregršt emocija, trenutke koji će nam ostati zauvek u srcu i sećanju. Sada se okrećemo budućnosti, novim planovima, akcijama kako bi ovaj sport nastavio da raste i dobije status koji zaslužuje kao jedan od najatraktivnijih sportova sveta. Zahvalni smo državi, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Gradu Beogradu, svim sponzorima i prijateljima koji su doprineli da uspešno organizujemo veliki događaj za naš sport i državu“ – zaključila je predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i članica Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije – Božana Ostojić. 20. CMAS Svetsko prvenstvo svečano je zatvorila predsednica CMAS Ana Aržanova koja je istakla da je Beograd bio sjajan domaćin ovog takmičenja, zahvalila se organizatoru naglasivši da je sve funkcionisalo na najvišem nivou  i na način na koji svetska smotra plivača sa perajima zaslužuje.

Sam finiš ove predivne plivačke nedelje u kojoj je našom prestonicom prodefilovalo više od hiljadu predstavnika ovog sporta, obeležiće Univerzitetsko takmičenje u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u organizaciji Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije u dogovoru sa CMAS i FISU. Univerzitetsko takmićenje biće održano 21. i 22.  jula 2018. na bazenu „Milan Gale Muškatirović“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari