Medalja kao poklon za Sonju i Jelenu 1Košarkašice Srbije Foto: FIBA

Načinom na koji su nedavno osvojile Evropsko prvenstvo, košarkašice Srbije naznačile su i kakav bi krajnji domet mogle da imaju u Tokiju. Uzevši u obzir i bronzano odličje kojim su se „okitile“ u Riju, izabranice selektorke Marine Maljković otputovale su u Japan svesne da slove za jednog od najvećih kandidata i favorita za osvajanje jedne od medalja na Olimpijskim igrama.

Iako su na poslednjem kontinentalnom šampionatu delovale zaista nadmoćno, selektorka se potrudila da povratkom Dragane Stanković dodatno osnaži centarsku liniju i tako ojača temelje na kojima bi naše gracije trebalo da izgrade olimpijsku medalju i tako na najbajkovitiji način isprate u reprezentativnu penziju Sonju Vasić i Jelenu Bruks.

Postojala je bojazan da najbolja srpska košarkašica, Sonja Vasić ostane bez prilike da se na najvećem sportskom takmičenju oprosti od reprezentativnog dresa.

Korona virus se ušunjao u bračnu zajednicu Vasić, prvo je našeg veslača Miloša primorao na višednevnu izolaciju, a onda je javnost obaveštena i da je Sonja u istom problemu.

Faktički do pred sam polazak za Tokio nije se znalo hoće li Vasićeva predvoditi naše dame, ali je uzdah olakšanja usledio na aerodromu „Nikola Tesla“.

Sonja je uspela da se oporavi i praktično od starta priprema i aklimatizacije biće zajedno sa svojim koleginicama u Tokiju.

–  Definitivno je da će ove Igre biti dosta drugačije od onih u Riju, ali mi odlazimo tamo sa nazivom evropskog prvaka. Tako da, definitivno, to govori da mi prvi imamo velike ambicije. Mi uvek idemo sa ponosom da predstavljamo svoju zemlju i da damo sve od sebe. Do sada je to obično donosilo dobre rezultate. Nadamo se da će tako biti i sada. Verujem u ovaj tim, u svaku od nas – poručila je Sonja Vasić, koja će na svečanom otvaranju Igara nositi zastavu Srbije zajedno sa vaterpolistom Filipom Filipovićem.

Reprezentacija Srbije  pokazala je na poslednjem Evropskom prvenstvu da je kvalitativno ravnopravna, a u određenim segmentima i bolja od Španije, Belgije i Francuske, selekcija koje će biti njeni veliki takmaci i na Olimpjskim igrama.

U grupnoj fazi, u konkurenciji  Koreje, Kanade i Španije, naše gracije upravo u Španjolkama imaće najveći izazov sa aspekta zauzimanja liderskog mesta.

U poslednjoj deceniji, tačnije od 2015. kada je osvajanjem Evropskog prvenstva, reprezentacija Srbije dostavila najbolji mogući dokaz da je trenutna košarkaška velesila, „crvena furija“ bila je najnezgodiniji i najteži rival u evropskim okvirima.

Činjenica je da su košarkašice imale vrlo malo vremena da se fizički i emotivno rekuperiraju nakon osvajanja zlatne medalje na prvenstvu Starog kontinenta.

Nekih nedelju dana imale su da zaborave na sve proživljene napore pre i tokom Evropskog prvenstva i da se mentalno pripreme za najvažnije takmičenje u svojim reprezentativnim karijerama.

– Ovo je nešto sasvim drugo i na to moramo da budemo spremne. Olimpijski komitet nas je spremio na sve to i znamo šta nas čeka. Spremne smo. Imale smo malo vremena nakon Evropskog prvenstva da se odmorimo i pripremimo ali verujem da smo spremne. Kao i na svakom prvenstvu do sada, idemo korak po korak. Nadamo se da ćemo, kada se sve završi, sa osmehom na licu da se vratimo u Srbiju – istakla je Jelena Bruks.

Zajedno sa Sonjom Vasić, Bruksova je prošla sva moguća iskušenja od kadetskih reprezentativnih izazova pa sve do seniorskih nezaboravnih rezultata. Njih dve će se i oprostiti od reprezentacije nakon Tokija, uz Anu Dabović, i na Olimpijskim igrama će verovanto rešavati većinu akcija čiji epilog ne bude bio u skladu sa onim što je zamislila ili nacrtala selektorka Marina Maljković.

Igra Vasićeve jedan na jedan biće od nasušne važnosti u potencijalnim mečevima eliminacione faze: naspram sebe Srbija bi mogla da ima Australijanke i Amerikanke koje su, pak, „liga za sebe“.

Olakšavajuća okolnost, ne samo za reprezentaciju Srbije, već i ostale kandidate za medalju, mogla bi da bude činjenica da će Australijanke u Tokiju nastupiti bez ubedljivo najbolje igračice, koja jasnu razliku pod košem pravi i u WNBA – Elizabet Kembidž.

Zbog velike dominacije u reketu, naročito američkih igračica, pre svih, Britni Grejndžer i Silvije Fauls (trostruka olimpijska šampionka) za Srbiju je izuzetno važan povratak u reprezentaciju, nakon tri godine odsustva, Tine Krajišnik, kao i činjenica da će posle propuštanja poslednjeg Evropskog prvenstva, Dragana Stanković biti deo centarske linije u Tokiju.

Krajišnik je dala nemerljiv doprinos osvajanju zlata na prvenstvu Evrope, a valjalo bi napomenuti da će i Angela Dugalić biti na Olimpijskim igrama kao centar koji predstavlja budućnost naše reprezentacije.

U pitanju je 20-godišnja košarkašica, rođena i odrasla u Sjedinjenim Američkim Državama, a čija je odluka da nastupi za reprezentaciju Srbije plod diplomatskih aktivnosti selektorke Marine Maljković i njenog stručnog štaba.

– Bez pauze smo, ali mi Srbi smo nacija koja ume da se snađe i da reaguje na sve vrste pritiska i da pronađe najbolje rešenje. Moram da napomenem i veliko zadovoljstvo što smo deo ove porodice, svi smo jedan tim – navela je selektorka Maljković.

Kada je 2015. zbog potrebe da se ojača centarska linija, odlučila da naturalizuje  Danijel Pejdž, potez Maljkovićeve bio je dvojako prihvaćen.

Ispostavilo se da je ideja bila odlična i da je Amerikanka imala veliki uticaj na igru i vrhunske rezultate ostvarene pomenute 2015. i 2016. na Olimpijskim igrama u Riju (bronzana medalja).

Svesna da je aktuelna generacija najtanja na poziciji organizatora igre, Maljkovićeva se odlučila na identičan potez: Ivon Anderson se lako uklopila, shvatajući na kojim principima funkcioniše reprezentacija Srbije, kvalitet je demonstrirala tokom kvalifikacija, a naročito na poslednjem Evropskom prvenstvu.

Anderson će i u Tokiju zamisli selektorke Maljković sprovoditi na parketu, a njena produktivnost trebalo bi da bude najveća u igri na otvorenom terenu.

Brzina, eksplozivnost i odbrana na liniji dodavanja segmenti su u igri Amerikanke od kojih reprezentacija Srbije ima možda i najviše koristi.

– Sjajan je osećaj. Veoma sam uzbuđena i počastvovana što sam deo ovog tima. Nestrpljiva sam da dođemo u Tokio, da Igre počnu. Radili smo veoma naporno tokom leta, ali, samo to što imam mogućnost da budem deo nečeg ovakvog, je ispunjenje snova – navela je Anderson, kojoj će Olimpijske igre u Tokiju biti prve na kojima će nastupiti.

Od osamostaljenja 2006. vodeći se idejama selektorke Marine Maljković, ženska košarkaška reprezentacija proživljava pravu renesansu.

U poslednjih šest godina dva puta je osvajala zlatna odličja na prvenstvima Evrope; u Riju na poslednjim Olimpijskim igrama, naše gracije bile su bronzane, dok su istu nijansu na medalji imale i na Evropskom prvenstvu 2019.

Gro ovih fenomenalnih rezultata ostvarila je generacija igračica koja je bila dominantna od kadetskih pa sve do seniorskih dana: Vasić, Bruks, Jovanović, Čađo, Dabović… u Tokiju će otplesati poslednji reprezentativni ples i bilo bi divno kada bi se na njenom kraju poklonile pred, nažalost, praznim tribinama na pobedničkom postolju.

Raspored utakmica

Grupa A

  1. jul

Srbija – Kanada       10.20

  1. jul

Španija – Srbija        10.20

  1. avgust

Koreja – Srbija         14.00

*Dvanaest reprezentacija svrstano je u tri grupe; po dve najbolje plasiraće se u četvrtfinale, kao i dve najuspešnije trećeplasirane. Zanimljivo je da će parove četvrtfinala odlučiti žreb koji će se održati 2. avgusta.

Vasić: Ogromna čast

Ponosna je Sonja Vasić na izboru Olimpijskog komiteta Srbije da na uvodnoj ceremoniji pred početak Olimpijskih igara u Tokiju, zajedno sa vaterpolistom Filipom Filipovićem, nosi zastavu Srbije.

“ Za mene je iskreno ogromna čast, prvo što sam uopšte deo olimpijske porodice, a posle što me iko uopšte razmatrao za ovo. Jer – od toliko predstavnica našeg ženskog sporta izabrati mene, je neverovatno. Mislim da je to ogromna odgovornost i nadam se da ću je ispuniti na pravi način. Za početak, zaista mi je značajno što sam uopšte deo ovog tima, što idem na Olimpijadu“, poručila je Vasićka.

Sto odsto u svakom pogledu

Delovalo je da na poslednjem Evropskom prvenstvu Ana Dabović nije bila u prepoznatljivoj formi. Izlišno je i pričati koliko bi reprezentaciji značilo da u Tokiju ona bude ta koja će, uz Vasićevu i Bruksovu, praviti razliku u igri jedan na jedan, po čemu je i izgradila vrhunsku, kako klupsku tako i reprezentativnu karijeru.

„Mogu da kažem da smo stvarno dale sto posto od početka priprema, od početka leta i tako ćemo sigurno raditi i na svakoj utakmici. Nadam se da će nam to doneti rezultate“, istakla je Dabovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari