Mega na korak od finala 1

Nakon tri uzastopna finala na završnom turniru Evrolige, juniori Crvene zvezde ove sezone neće biti u prilici da se bore za trofej.

Učenici Slobodana Klipe vratiće se iz Istanbula nakon subotnjeg duela sa Barselonom, pošto su u petak ubedljivim porazom od Pariza (77:62) izgubili sve šanse da se nađu u nedelju na finalnoj utakmici. Za razliku od Zvezde, mladići iz Mege pobedom u tesnoj završnici nad Žalgirisom (72:71), došli su u poziciju da protiv Fenera u subotu odlučuju o prolazu u finale (14.00).

Stečeno samopouzdanje, posle preokreta i pobede nad Realom u prvom kolu, košarkaši Mege nadogradili su trijumfom nad Žalgirisom u poslednjim momentima utakmice. Lošu partiju Nikole Miškovića (4p) iskompenzovali su plej, povratnik iz Reala, Mihailo Jovičić (16p) i gruzijski centar Goga Bitadze (26p, 7as). Mega je od starta utakmice bila u prednosti, poluvreme su završili sa devet poena razlike, međutim lošom igrom u defanzivi omogućili su Litvancima da preokrenu i povedu 47:44. Nalik uvodnom susretu, kada su Realu u poslednjoj deonici ubacili 31 poen, “ljubičasti” su i protiv Žalgirisa odigrali odlično u četvrtoj četvrtini. Košgeterski raspoloženi, postigli su 28 poena; briljirao je 211 centimetara visoki Bitadze, koji je sjajno sarađivao sa Jovičićem. Njih dvojica su upravo i iskreirali kapitalnih 72:68, na pet sekundi do kraja meča. Jakubaitis (21p) je trojkom uspeo samo da smanji rezultat, ali vremena za preokret nije bilo.

Izgubljeni meč od CSKA u samom finišu prvog kola, uprkos vođstvu od 17 razlike u drugoj četvrtini, kao da je uticao na pad samopouzdanja i vere crveno-belih u trijumf nad vršnjacima iz Pariza, koji zapravo čine okosnicu francuske juniorske reprezentacije.Sam početak utakmice nagoveštavao je negativni epilog po mlade košarkaše Zvezde. Nalik momcima iz CSKA, Parižani su takođe delovali fizički daleko potentnije u odnosu na Aleksu Uskokovića i saigrače – toliko, da defanzivno crveno-beli uvodna tri minuta nisu mogli da odbrane nijedan napad. Pokušao je trener Klipa da čestim izmenama pronađe odgovarajuću petorku, međutim koga god da je stavio u centarsku liniju nije bilo boljitka, pošto su atletski Ivan Fevrije (20p)i Jovo-Dosu (12p) bili daleko dominantniji u odnosu na Radakovića, Tomaševića ili Đorđevića. Parižani su već u prvoj četvrtini stekli kapitalnih 17 razlike (33:16), na poluvreme su otišli sa plus 20, tako da je nastavak izgledao kao stvar odrađivanja, jer košarkaši Zvezde nijednog momenta nisu delovali kao tim sposoban da se koncepcijski vrati u meč. Bez unutrašnje igre, sa fizički daleko slabijom spoljnom linijom i u suštini sporijim igračima, napad crveno-belih je toliko delovao bezidejno i negledljivo da je na momente do izgledalo poražavajuće. Jedini koji se izdigao iz potpunog sivila bio je plej Aleksa Uskoković, koji je maltene ubacio polovinu poena (27p).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari