Košarkaši Mega Leksa doneli su preko potrebno osveženje u srpsku košarku osvajanjem Kupa Radivoja Koraća, ali ne zbog toga što je nekome smetala višegodišnja dominacija Crvene zvezde i Partizana, već što je sastav iz Sremske Mitrovice do prvog pehara u istoriji došao mukotrpnim radom mladih snaga. Uz novo trenersko ime srpske košarke koje najavljuje veliku karijeru, pod uslovom da se neko zapitao šta posle Obradovića, Maljkovića, Ivkovića, Pešića… Dejan Milojević godinama već predano stvara sistem kojim je i sam ovladao tokom igračke karijere, pod dirigentskom palicom Ace Petrovića, Miroslava Nikolića, Bogdana Tanjevića, Zorana Sretenovića i Duška Vujoševića. Mladi trener je uspostavio proces rada koji je kad tada morao dati rezultat, a nakon direktnog prelaska Nikole Jokića u NBA gde blista u „ruki“ sezoni, novo priznanje je stiglo u vidu „Žućkove levice“.

Da je trijumf njegovog tima dobrobit za srpsku košarku smatra i Miško Ražnatović, menadžer i vlasnik Mege, koji ne krije da su dobili veliku injekciju samopouzdanja pred nove izazove, najpre protiv Budućnosti koja će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu ABA lige.

– Ovo je dobro za košarku, da se razmrda žabokrečina jer su samo večiti rivali osvajali trofeje. Pojavilo se nešto novo i drugačije, što izaziva simpatije javnosti i navijača. Ovaj turnir je dobar za srpsku košarku, a ne samo za Megu. To je nešto što nam daje za pravo da sa puno samopouzdanja izađemo na teren u Podgorici. Do danas sam mislio da su šanse za to minimalne, ali ovo je velika injekcija samopouzdanja – ne krije zadovoljstvo Ražnatović koji je u velikom finalu imao čak 18 igrača i oba trenera koje zastupa kao predstavnik agencije Beobasket.

Da je rad u Megi sada prošao samo prvu kontrolnu tačku i „probio led“ u osvajanju trofeja najavljuju svi u Sremskoj Mitrovici. To više nije „tim smešnih dresova“ već ekipa koja ozbiljno mrsi konce svima u regionu, a nije isključeno da od jeseni postanu novi faktor na međunarodnoj sceni. Prva prilika biće plej-of ABA lige, a onda sledi domaće prvenstvo, gde će Megu svi sada shvatati ozbiljno, a ne samo dobri poznavaoci košarke koji su bili svesni šta se valja iza brda.

– Rekao sam da se nećemo zaustaviti, malo kroz šalu, ali malo i kroz zbilju. Nikad se ne zadovoljavamo, imamo još dve utakmice do kraja regularnog dela ABA lige i nadam se da ćemo ovo iskoristiti za polufinalnu seriju protiv Budućnosti – otpimističan je mladi Ognjen Jaramaz.

Njegove impresije dele i ostali saigrači, najavljujući žestoku borbu u polufinalu Jadrana. Tako se mladi centar Nikola Janković zahvalio navijačima u Nišu, iako je većina bila uz Partizan u finalu, ali i svojim simpatizerima koji prave odličnu atmosferu u Sremskoj Mitrovici.

– Verovali smo do kraja, svi smo bili hrabri. Ovo su pobede zbog kojih treniramo, u sjajnoj atmosferi. Nećemo se zaustaviti, želimo u finale ABA lige – jasan je Janković.

Do borbe za finale ABA lige Mega ima dva gostovanja, prvo protiv Krke pa u Beogradu protiv Crvene zvezde. Onda ide na noge Budućnosti drugog vikenda marta u prvom meču polufinala plej-ofa, pa tek onda dolazi na svoj teren da odigra prvu utakmicu posle osvajanja „Žućkove levice“. Nakon toga startuje i domaća Superliga sa dva kola, a onda sledi pauza od mesec dana zbog same završnice ABA lige o kojoj mašta i četa Dejana Milojevića.

Ivanović: Napadamo svakoga

– Moramo da budemo ponosni na sebe, Partizan je poveo, ali se nismo predali, odreagovali smo na najbolji mogući način i više nego zasluženo slavili. Još dve utakmice u ABA ligi pa sledi polufinale protiv Budućnosti koja već godinama juriša na Evroligu. Ali, mislim da smo pokazali da imamo pravo da razmišljamo o pobedi protiv svakog – samouveren je u nove podvige MVP finala u Nišu Nikola Ivanović.

Napad na rekord NBA drafta

Mega Leks je do sada ukupno imala četiri igrača na NBA draftu, a posle pionira Milovana Rakovića (2007) čak tri prošle godine u vidu Nikole Jokića, Vasilija Micića i Nemanje Dangubića. Zato ne čude ambicije da se na sledećem biranju igrača za najjaču ligu sveta postavi novi rekord, s obzirom da bi već domaćim snagama društvo mogao da pravi novajlija iz Cibone Ivica Zubac.

————–

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari