Micić i Larkin najbolji tandem Evrope 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Specifičan u ponašanju; karakterističnog izgleda i direktan u komunikaciji, Ergin Ataman je odmah po osvajanju Evrolige, nedvosmisleno poručio da je Šejn Larkin bio najbolji košarkaš Evrolige u prethodne tri godine, a da je ove to učinio Vasilije Micić.

Srbin je zasluženo na Fajnal-foru u Kelnu objedinio titule MVP regularnog dela i završnog turnira Evrolige, ali je negde i sam priznao koliko mu je Šejn Larkin pomogao da svoje ideje i sposobnosti učini produktivnim na samom parketu.

Kada je bilo najvažnije, tandem Efesa je nepogrešivo vodio saigrače do pobede nad Barselonom (86:81) vredne prve titule u Evroligi u istoriji kluba.

Odmah po okončanju utakmice, jedan drugome potrčali su u zagrljaj; stekao se utisak i da su se najduže i najiskrenije radovali, a i zajedno su stali pred kamere komplementirajući unakrsno želeći i time da potvrde opravdanost odluka, da uprkos i NBA ponudama (o evropskim je izlišno pričati) produže ugovore sa Efesom kako bi misiju sproveli do kraja.

Nije ih u tome obeshrabrila i poništena, takmičarska 2019/20 u kojoj su takođe bili najbolji, do momenta prekida, demonstrirajući i najkvalitetniju košarku.

– Teško je biti pametan sada. Naučio sam iz prošlog meča da treba sačuvati nešto i za kraj utakmice. U finalu sam igrao pametnije. Larkin nas je držao u utakmici u prvom poluvremenu, ali da ne bude da smo samo mi zaslužni- čestitke i našim saigračima – istakao je Micić.

Srbin i Amerikanac sa turskim pasošem, od ukupno 86 poena Efesa, postigli su u finalu zbirno čak 46. Micić je ubacio 25, a Larkin četiri manje.  Odlično su se nadopunjavali i naizmenično preuzimali odgovornost, posebno u poslednjih pet minuta utakmice kada je protivnik poravnao na 69:69.

– Ekstremno sam ponosan na Vasu. Radio je zaista jako. Posvećen je ovoj igri. Neverovatno je za njega da je MVP sezone, a sada je i MVP Fajnal-fora. Veoma sam srećan zbog njega. Znali smo da ćemo protiv Barse igrati mnogo minuta. Tako da smo morali da sačuvamo malo energije do kraja jer smo očekivali da će biti tesna utakmica – ispričao je Larkin sve vreme zagrljen sa Micićem.

Pre Fajnal-fora, Micić je prosečno ubacivao 16,5 poena. Ove sezone je oborio lični rekord po indeksnim poenima na jednoj utakmici (44) i u datim poenima (37), asistencijama (13) ofanzivnim skokovima (2), ukradenim loptama (5), u skokovima (8)…  Koliko su on i Larkin kvalitativno podigli Efes svedoči i podatak da je tim u sezoni 2017/2018. bio poslednji na tabeli Evrolige. Kasnije je 2019. stigao do finala, a onda u Kelnu osvojio titulu.

– Neverovatno mi je laknulo. Tri dugačke godine… Došli smo ni iz čega. Niko nije znao ko smo. Bili smo autsajderi, ali  pokazali smo da vredimo – zaključak je Larkina.

Ako želi, Vasa može u NBA

Jasno je da i Micić i Larkin kvalitetom prebacuju nivo Evrolige. Larkin je u karijeri nastupao za Dalas, Njujork Nikse, Bruklin i Boston u sezoni 2017/2018: „Vasa može da igra u NBA, ako to želi. On je ove godine pokazao potencijal da može da bude zvezda u Evropi u narednim godinama… Ne kažem da neće imati priliku da u NBA ima non-stop loptu u posedu, ali samo kažem da je situacija mnogo teža na osnovu onoga kako se radi ovde. On ima talenat, veličinu i sposobnost da igra u NBA“, iskren je Larkin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari