Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno protiv Rusije 1:1 u poslednjoj od tri prijateljske utakmice u ovom ciklusu. Posle pobeda protiv Kipra i Izraela, naš nacionalni tim je u najozbiljnijoj proveri pred start kvalifikacija većim delom meča bio ravnopravan rival učesniku predstojećeg Evropskog prvenstva, ali je na kraju tek u finišu meča pogotkom Aleksandra Mitrovića sprečio prvi poraz od Muslinovog dolaska.

Srbija ima razloga za optimizam. Iako je do starta kvalifikacija za Mundijal ostalo skoro tri meseca, sinoćni meč u Monte Karlu protiv favorizovane Rusije potvrdio je da su bolji dani pred našom reprezentacijom. Nova formacija koju neguje iskusni stručnjak najviše odgovara bočnim igračima, što se i videlo na osnovu partija Dušana Tadića i Filipa Kostića. Brzonoga krila su većim delom meča pravili probleme iskusnim, ali ne toliko brzim i veštim ruskim defanzivcima pa je prava šteta što je samo jedna lopta završila iza leđa golmana Akinfejeva. Najveći “krivac” što Srbija sinoć nije trijumfovala, ali ujedno i igrač koji je doneo remi, bio je naš najistureniji fudbaler Aleksandar Mitrović. Napadač NJukasla se nekoliko puta našao u ozbiljnim prilikama, ali je zbog sebičnosti, oklevanja i nespretnosti iskoristio samo onu poslednju u 88. minutu posle maestralnog pasa raspoloženog Tadića.

Najozbiljniju priliku za Srbiju u prvom delu igre imao je upravo bivši centarfor Partizana koji je u 36. minutu posle ubačaja Tadića iz kornera šutirao glavom, ali je lopta završila pored stative. Rusi su pre odlaska na odmor pretili preko najisturenijeg dvojca iz Zenita Kokorin – Džuba, a potonji je imao dobar pokušaj glavom, međutim Stojković je bez problema uhvatio loptu.

Posle prvih 45 minuta bez golova, u nastavku se igra rasplamsala, a prilike za trijumf imali su i jedni i drugi, premda je Srbija za nijansu više zaslužila slavlje. Već na startu drugog dela umesto rovitog Grujića je ušao Aleksandar Kolarov koji je zauzeo poziciju mladog fudbalera. Iskusni bek se solidno znašao na za njega neuobičajenom mestu zadnjeg vezonog, ali se ulaskom Zorana Tošića umesto Filipa Mladenovića vratio na matičnu poziciju.

Prvu ozbiljniju šansu u nastavku propustio je ofanzivni bek Viljareala Antonio Rukavina. Igrao se 58. minutu kada se bivši kapiten Partizana našao u izgledoj prilici za šut, ali se umesto udarca iz prve odlučio za prijem, što mu je ukralo 2-3 sekunde omogućivši ruskoj odbrani da otkloni opasnost. Desetak minuta kasnije je usledio odgovor protivnika. Nesmotrenost u zadnjoj liniji Srbije iskoristio je rezervista Mamajev, ali je Stojković opet izašao kao pobednik. Već u narednom napadu “orlovi” nisu realizovali kontru četiri na dva zbog Mitrovićevog oklevanja da uposli saigrače, da bi najozbiljiju priliku Muslinovi izabranici propusti u 81. minutu. Kolarov je napravio odličan prodor po levoj strani, karakterističnim driblingom izigrao rivala i šutirao, međutim iskusni Akinfejev je odbio loptu na koju je zakasnio da pripuca Mitrović.

I taman kada se činilo da će meč biti završen najnepopularnijim rezultatom u samom finišu su postignuta dva gola. U 85. minutu Kokorin je iskoristio manjak koncentacije u odbrani Srbije i uposlio usamljenog Džubu kome nije bilo teško da sprovede loptu u mrežu. Da fudbalska pravda ipak bude zadovoljena pobrinuo se Aleksandar Mitrović koji je posle milimetarski preciznog pasa Tadića rutinski pogodio gol Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari