Mundijal prazni "listu čekanja" 1Foto: Pixabay/rovin

Svetsko prvenstvo za rukometaše, danas započeto u Egiptu, ostaće upamćeno kao jedno od najposebnijih u istoriji ovog sporta.

Još specifičnije od nedavnog šampionata Evrope u ženskoj konkurenciji, jer su u Danskoj, zbog korona virusa, iz pogona ispadale samo neke igračice, a ovde to desilo sa kompletnim reprezentacijama SAD i Češke.

S mogućnošću da i debitantska Zelenortska ostrva, usled velikog broja zaraženih u timu, odustanu od učešća na SP.

Kako se znalo da je ovakav scenario moguć u uslovima pandemije kovida-19, Međunarodna rukometna federacija je u pripravnosti držala više potencijalnih učesnika, pa su Severna Makedonija (umesto Čeha) i Švajcarska (umesto SAD) brzinski, po pozivu, „uletele“ na SP.

Kao prve dve selekcije na spisku zamenskih nacija, napravljenog još pre početka SP i to na osnovu rangiranosti nacionalnih timova, tj njihovog učinka u kvalifikacijama za ovaj šampionat i to na kontinentu aktuelnog planetarnog prvaka Danske – Evropi.

Tako se već sada zna da u slučaju novog iznuđenog iskakanja tog tipa u Egiptu mogu (redom) da završe Holandija, Crna Gora, Ukrajina i Srbija, čije su selekcije inače već na okupu zbog tekućih kvalifikacija za sledeće EP.

Pod uslovom da i one ne „padnu“ zbog korone virusa do tada, tj neka sledeća premetačina se ne desi kada odmakne SP.

U tom slučaju će samo „previše“ zaraženi timovi biti izbacivani sa takmičenja, bez prava dolaska „padobranaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari