ARGENTINA 1950: Prvo podbacivanje i ulazak u istoriju 1Šampioni sveta: Argentina. Foto: Wikipedia

Iako je Jugoslavija zauzela poslednje, 10. mesto, ime naše zemlje je ostalo zabeleženo u analima zbog najmanje dve stvari

Tačno na polovini 20. veka odigrano je prvo prvenstvo sveta u košarci. Poput fudbala i prvo svetsko prvenstvo u košarci odigrano je u Južnoj Americi. Umesto Urugvaja, domaćin je bila zemlja sa druge strane reke La Plata – Argentina.

Kao i u fudbalu šampion sveta je postala domaća ekipa.

To nije bila i jedina sličnost sa fudbalom. Naime, Svetsko prvenstvo je organizovano baš po ugledu na fudbalsko takmičenje, a konačan dogovor pao je dve godine ranije tokom Olimpijskih igara u Londonu.

Prvi svetski šampion Argentina, stigao je do zlata sa svih šest pobeda.

Ipak, finala nije bilo, pošto se od 1950. do 1974. godine igralo po sistemu turnira, svako sa svakim.

Prvi nastup Jugoslavije na Svetskom prvenstvu nije nagoveštavao kasnije uspehe. Šta više, Jugoslavija je ušla naknadno na SP pošto selekcije iz Azije nisu učestvovale. Mesta su popunili još Ekvador i Španija.

Prvo podbacivanje u istoriji SP desilo 22. oktobra, a iako je Jugoslavija zauzela poslednje, 10. mesto, ime naše zemlje je ostalo zabeleženo u analima zbog najmanje dve stvari.

Ime Nebojše Popovića ušlo je u anale svetskih prvenstava pošto je  tadašnji kapiten i selektor nacionalnog tima postigao prvi koš na „Mundijalima“.

Bilo je na premijernom meču protiv Perua. Popović je bio fauliran i iskoristio jedno bacanje za vođstvo 1:0. Na kraju Peru je savladao Jugoslaviju 33:27.

Drugi momenat za pamćenje vezan je za meč protiv Španije. Naime, naš tim nije želeo da igra protiv Španaca, jer je na vlasti bio fašistički diktator generalisimus Fransisko Franko. Ovaj antifašistički gest koštao je Jugoslaviju poraza, kazne od 2.000 dolara i suspenzije sa zvaničnih takmičenja od godinu dana.

Na kraju Jugoslavija je zabeležila pet poraza: Od Perua dva, Španije, Ekvadora i Čilea.

ARGENTINA 1950: Prvo podbacivanje i ulazak u istoriju 2
Reprezentacija Jugoslavije 1950. godine Foto: KSS

Naš najefikasniji igrač na turniru 1950. bio je Loci sa 31 poenom, Demšar je dao 26,  Gec 21, Kalember 18 a Stanković i Popović po 4.

Te 1950. najbolja je bila Argentina, drugo mesto osvojili su Ameriknci a treće Čileanci.

Najviše poena (32) na jednom susretu ubacio je Rodriges da Mota čiji je Brazil savladao Francusku sa 59:27, postigavši pet koševa više nego ceo francuski tim.

Najbolji strelac bio je Alvaro Salvadores Salvi (ŠPA), a titulu MVP-ja je poneo Oskar Furlong (ARG).

Najbolja plasirana evropska selekcija bila šestoplasirana Francuska.

Konačan plasman:

  1. ARGENTINA
  2. SAD
  3. Čile
  4. Brazil
  5. Egipat
  6. Francuska
  7. Peru
  8. Ekvador
  9. Španija
  10. Jugoslavija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari