BRAZIL 1954: Prva pobeda Jugoslavije 1Foto: Print screen

Jugoslavija je ponovo bila zemlja učesnica zableživši prvu pobedu na prvenstvima, imala je velikih muka sa sudijama i na kraju je popravila poslednje mesto iz Urugvaja zauzevši 11. mesto ispred Perua.

Drugo prvenstvo održano je takođe u Južnoj Americi, a domaćin je bila zemlja fudbala – Brazil.

Na ovom prvenstvu su igrala su dva tima više nego u Urugvaju. Za razliku od prvog prvenstva, titulu šampiona sveta nije uzela domaća ekipa, već Sjedinjene Američke Države koje su turnir završile bez poraza, ispred Brazila kome su i nanele jedini poraz.

Jugoslavija je ponovo bila zemlja učesnica zableživši prvu pobedu na prvenstvima, imala je velikih muka sa sudijama i na kraju je popravila poslednje mesto iz Urugvaja zauzevši 11. mesto ispred Perua.

Jugoslaviju je kao selektor na drugom svetskom prevenstvu u Brazilu predvodio još jedan od osnivača jugoslovenske košarke profesor Aleksandar Nikolić.

Plavi su prvu pobedu ostvarili protiv Perua, posle produžetka (86:84) i na taj način stigli do pretposlednjeg mesta. Ipak, moglo se desiti da naši košarkaši ostvare bolji plasman da nije bilo jedne bizarne situacije.

Finiš prvog meča na prvenstvu protiv Urugvaja “plavi” su dočekali sa dva poena prednosti. Pošto nije bilo ograničeno vreme držanja lopte u napadu, ona je ostala u našim rukama do kraja meča. Počelo je slavlje, jer su igrači I klupa ili uvereni da vode sa dva razlike, kada su sa zapisničkog signalizirali da je rezultat nerešen!

Prema rečima profesora Nikolića nisu bila upisana dva poena centra  Mirka Marjanovića. U produžetku Urugvaj je slavio, a Jugoslavija je posle otišla u utešnu grupu umesto u onu koja odlučuje o medaljama.

Plave su osim Urugvaja savladali još Francuska, Čile i Paragvaj.

Prvenstvo u Brazilu se može nazvati najsvetlijim momentom u istoriji filipinske košarke, pošto su igrači ove azijske zemlje, osvojili prvi i jedinu medalju na Svetskim prvenstvima – bronzu, izgubivši mečeve samo od Brazila i SAD-a.

Najbolji strelac Svetskog prvenstva u Riju bio je Kanađanin Karl Rid sa 164 poena na devet utakmica.

Isti igrač ubacio je i najviše poena na jednom susretu – 37, u meču u kojem su Filipini savladali Kanadu sa 83:76.

Konačan plasman:

    1. SAD
    2. BRAZIL
    3. FILIPINI
    4. Francuska
    5. Tajvan/Formoza
    6. Urugvaj
    7. Kanada
    8. Izrael
    9. Paragvaj
    10. Čile
    11. Jugoslavija
    12. Peru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari