BRAZIL 1963: Sa najmanje treme do prve medalje 1Foto: Wikipedia

Jugoslavija je osim prve medalje ostvarila i još neke uspehe, pobedivši do tada nedodirljive selekcije Sovjetskog saveza i Amerike.

Jugoslavija je posle propuštenog prvenstva u Brazilu počela da ispisuje stranice velikih uspeha. Osvojena je prva medalja – srebrna, pobeđeni su veliki protivnici, a jedini bolji od “plavih” bili su domaćini, Brazilci.

I ovo prvenstvo pratile su političke trzavice. Naime, organizacija je prvobitno bila poverena Filipinima, ali su vlasti te zemlje odbile da izdaju vize igračima iz socijalističkih zemalja, pa je FIBA ponovo dodelila domaćinstvo Brazilu. Posle devet godina Jugoslavija se vratila u Rio, ali ovog puta kao osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1961.

Jugoslaviju je ponovo sa klupe predvodio legendarni profesor Nikolić, dok je na terenu kapiten bio Radivoj Korać.

Deo tajne uspeha u Brazilu je po rečima bila odluka selektora da utakmice počinje sa petorkom koja ima najmanju tremu.

“Sećam se detalja iz susreta sa SAD. Amerikanci su brzo stekli prednost od desetak poena, a ja sam tek onda počeo da vršim izmene. Na klupi su bili oni bolji, što protivnički trener nije znao. Verovatno je pomišljao da smo se predali, jer je bio ubeđen da u igru ulaze slabiji igrači“, pričao je profesor.

Jugoslavija je osim prve medalje ostvarila i velike uspehe, pobedivši do tada nedodirljive selekcije Sovjetskog saveza i Amerike.

Obe ekipe su savladane u neizvesnim mečevma sa po dva razlike. Poraz Amerikanaca bio je ogromno iznenađenje, a “plavi” su do pobede u izjednačenom meču stigli sa četiri vezana poena u samoj završnici (95:93). Takođe sa dva poena savladani su Sovjeti u poslednjem kolu, a trijumf im je doneo srebro, a “zbornajoj komandi” bronzu. Koliki je to uspeh bio govori i činjenica da su po povratku u zemlji bili primljeni kod predsednika Josipa Broza Tita.

Bolji od Jugoslovije bio je samo Brazil koji je odbranio titulu osvojenu četiri godine ranije. U direktnom duelu karioke su u hali Marakazinjo ubedljivo savladali naš tim 90:71 i bez poraza okončali šampionat.

Brazilci nisu imali milosti ni prema Sovjetima i Amerikancima i u velikom stilu, bez poraza stigli do zlata. Amerikanci su posle za njih šokantnog poraza od Jugoslavije izgubili od Brazila i SSR-a i na kraju stali bez medalje.

Najbolji strelac na šampionatu bio je Rikardo Duarte iz Perua koji je na osam utakmica postigao 164 koša. Radivoj Korać bio je peti na listi strelaca sa 150 poena iz devet mečeva.

Peruanac Duarte bio je i najefikasniji igrač jednog susreta pošto je ubacio 42 koša u utakmici Peru – Japan 95:85. Sa 37 koševa Korać je drugi na toj listi a taj učinak ostvario je u duelu Jugoslavija – Peru 84:67.

Konačni plasman

  1. BRAZIL
  2. JUGOSLAVIJA
  3. SSSR
  4. SAD
  5. Francuska
  6. Portoriko
  7. Italija
  8. Argentina
  9. Meksiko
  10. Urugvaj
  11. Kanada
  12. Peru
  13. Japan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari