JUGOSLAVIJA 1970: Prvaci sveta 1Foto: Pixabay

Trenutak istorije desio se 23. maja u Ljubljani kada je pred 10 hiljada navijača Jugoslavija sada već po običaju savladala Amerikance (70:63) i koliko pre kraja obezbedila mesto na krovu sveta.

Najavljeno 1967. u Urugvaju desilo se 1970 u Jugoslaviji, na prvom šampionatu sveta odigranom van Južne Amerike.

Osvojena je prva titula prvaka sveta, a najavu da će pehar oistati u Jugoslaviji bilo je “razmontiravanje” Brazila 80:55.

Trenutak istorije desio se 23. maja u Ljubljani kada je pred 10 hiljada navijača Jugoslavija sada već po običaju savladala Amerikance (70:63) i koliko pre kraja obezbedila mesto na krovu sveta.

Pobednici za sva vremena su: Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Trajko Rajković, Ratko Tvrdić, Dragan Kapičić, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Aljoša Žorga, Dragutin Čermak i Vinko Jelovac, a na klupi je sedeo selektor Ranko Žeravica.

JUGOSLAVIJA 1970: Prvaci sveta 2
Foto: KSS

Poslednjeg dana šampionata naš tim je poražen od Sovjetskog Saveza, ali taj rezultat nije uticao na konačan redosled. Kapiten Daneu je primio zlatnu medalju, i na najlepši način se oprostio od aktivnog igranja košarke.

Osim neizmerne radosti bilo je to i prvenstvo tuge – prvo takmičenje bez Radivoja Koraća, nesrećeno nastradalog godinu dana ranije, a tragediju je doživeo i osvajač medalje Trajko Rajković koji je preminuo od srčanog udara četiri dana posle deula protiv Amerikanaca. I pored toga obojica su ušla u legendu.

O značaju ove titule jedan od osnivača jugoslovenske škole košarke Bora Stanković je rekao:

JUGOSLAVIJA 1970: Prvaci sveta 3
Foto: Wikipedia

„To je bio veoma važan rezultat. To je život i to je košarka. Toliko dugo vremena je prošlo, toliko događaja… To prvenstvo je bilo, pored ostalih, možda i najvažnije“, rekao je Bora Stanković posle prve projekcije dokumentarnog filma o zlatu iz 1970.
– Mi nismo igrali običnu košarku. To je bila džez košarka! (Duci Simonović).

– U Americi sam se znao oduševljavati spektakularnim utakmicama ragbija i košarke, ali ono što sam doživeo 23. maja 1970. još će dugo biti moj najdraži doživljaj. Posebno doček u bledskom hotelu “Golf”, aplauzi, narodne nošnje, muzika, od Ljubljane do Bleda pljesak, usporena vožnja autobusa i brojne čestitke. Nismo više mislili na poslednju utakmicu, na velikog protivnika, na SSSR (Krešimir Ćosić).

– Osećali smo se kao velike zvezde, gde god smo se pojavili nastajao je delirijum. Ljudi su uzvikivali naša imena, trudili se da nam ugode, nosili nas na ramenima. Na ulici su nam se bacali oko vrata, kao najrođeniji, a po povratku u Beograd narod je klicao našem zlatu i Jugoslaviji. Bila je to moja najlepša bajka. Vreme za nezaborav (Dragan Kapičić).

Najbolji strelac na turniru bio je Dong- Pa Ðin iz Južne Koreje sa 261 košem na osam utakmica.

Rezultati Jugoslavije:

Jugoslavija –  Italija 66:63
Brazil – Jugoslavija 55:80
Čehoslovačka – Jugoslavija 84:94
Jugoslavija – SAD 70:63
Jugoslavija – SSSR 72:87

Konačni plasman:

    1. JUGOSLAVIJA
    2. BRAZIL
    3. SSSR
    4. Italija
    5. SAD
    6. Čehoslovačka
    7. Urugvaj
    8. Kuba
    9. Panama
    10. Kanada
    11. Južna Koreja
    12. Australija
    13. UAR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari