KOLUMBIJA 1982: „Samo“ bronza 1Foto: Printscreen

Reprezentacija Jugoslavije je na Mundobasketu u Kolumbiji bila jedan od najvećih favorita za medalju. I osvojila je bronzanu. Sa klupe ih je predvodio Ranko Žeravica, a najbolji na terenu su bili Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović. Za razliku od prethodnih reprezentativnih akcija, u timu nije bilo Krešimira Ćosića i Zorana Slavnića, koji su se oprostili […]

Reprezentacija Jugoslavije je na Mundobasketu u Kolumbiji bila jedan od najvećih favorita za medalju. I osvojila je bronzanu. Sa klupe ih je predvodio Ranko Žeravica, a najbolji na terenu su bili Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović.

Za razliku od prethodnih reprezentativnih akcija, u timu nije bilo Krešimira Ćosića i Zorana Slavnića, koji su se oprostili od nacionalnog dresai.

Jugoslavija je na šampionatu dobro starovala. Redom su „padali“ Čehoslovačka (101:80), Urugvaj (101:77) i Kanada (88:78) i ekipa Ranka Žeravice je sa prvog mesta ušla u završni deo turnira.

Tada su, ipak, počele izvesne komplikacije i prvi porazi selekcije Jugoslavije. Prvi smo doživeli od SAD (81:88), zatim je savladana Španija (108:91), ali je onda SSSR bio bolji od momaka u plavim dresovima (94:99). Zatim je savladana Kolumbija (97:88), te Australija (105:91), a u borbi za bronzanu medalju, ponovo Španija sa 119:117.

Zlato je osvojio SSSR, treće u svojoj istoriji, a srebro selekcija SAD.

Prvi favorit SSSR je u finalu bio bolji od velikog rivala sa 95:94 od SAD, osvetivši im se tako za poraz u grupi od 99:93.

Prvenstvo u Kaliju je održano od 15. – 28. avgusta 1982.

Selektor Ranko Žeravica je posle prvenstva napustio klupu „plavih“

“U ovom trenutku sam umoran. Nikad umorniji nisam bio u životu. Iscrpljen sam zbog želje da odstranim navike igrača nepodesne za igru reprezentacije. Iscrpljen sam od nastojanja da motivišem igrače jer su oni već osvojili sve trofeje, da ih dovedem u visoku formu, da šansu pružim mladima a sve to u vremenskom škripcu. Istovremeno sam srećan jer smo dokazali visoku vrednost. Poraženi smo samo od košarkaških velesila SSSR i SAD u časnoj borbi, biti iza njih nije neuspeh bez obzira na sve prethodno osvojene trofeje”.

Konačan plasman:

1.SSSR

2.SAD

3.Jugoslavija

4.Španija

5.Australija

6.Kanada

7.Kolumbija

8.Brazil

9.Panama

10.Čehoslovačka

11.Urugvaj

  1. Kina
  2. Obala Slonovače

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari