ŠPANIJA 1986: Bronza uz neverovatan poraz od Sovjeta 1Foto: Printscren

Ovo prvenstvo je obeležio nestvaran pad u poslednjem minjutu polufinala protiv Sovjeta koji su sa tri vezane trojke preokrenuli meč i od minus 9, stigli do produžetka i na kraju, eliminisali Jugoslaviju.

Na Svetskom prvenstvu u Španiji Jugoslavija je osvojila bronzu, pošto je pobedila Brazil sa ubedljivih 117:91. Ipak ovo prvenstvo je obeležio nestvaran pad u poslednjem minjutu polufinala protiv Sovjeta koji su sa tri vezane trojke preokrenuli meč i od minus 9, stigli do produžetka i na kraju, eliminisali Jugoslaviju.

Jedan od onih koji će pamtiti ovo prvenstvo jeste tadašnji tinejdžer Vlade Divac čiji je pokušaj u poslednjem minutu da igra plejmekjera završio neslavno. Ipak to nije ostavilo uticaja na karijeru našeg centra koji je godinama pa i decenijama bio „stub“ jugoslovenske i srpske košarkaške reprezentacije.

ŠPANIJA 1986: Bronza uz neverovatan poraz od Sovjeta 2
Foto: Printscreen

„Sedeo sam na klupi, držao glavu među rukama i molio boga da se otvori parket i da nestanem. Rekao sam tad sebi: “Gotovo je sa košarkom, nisi ti za ovaj sport”. I ko zna dokle bih tako plakao, da mi nije prišao Praja (Dražen Dalipagić) i rekao: “U redu je mali, ne brini, vratićeš ti to njima”. Nikada neću zaboraviti Prajinu podršku. Pomogao mi je i selektor Krešimir Ćosić, koji me je dva dana kasnije pustio da igram protiv Brazila za bronzanu medalju, kao da se ništa nije dogodilo i sasvim mi vratio samopouzdanje. Tako sam odlučio da ipak ne ostavljam košarku“, prisećao se Divac za Koš magazin.

Ostaće zapamćeno da je Danko Cvijetičanin postigao koš sa naše polovine terena na kraju meča protiv Malezije. Iako je bilo 67 razlike Cvijetičanin je počeo da skače od radosti pa se čak bacio na parket. Razlog je bila nagrada fabrike cigareta “Vinston” – automobil “alfa romeo 75”, koja je sledovala prvom košarkašu koji postigne koš iza linije centra. Ispostaviće se da je zbog carinskih propisa bilo nemoguće uvesti auto u Jugoslaviju, pa je onda vrednost “alfe” pretvorena u novac i poklone.

Za MVP je proglašen Dražen Petrović, a selektor je bio Krešimir Ćosić. Za razliku od perioda pod Aleksandrom Nikolićem u reprezentaciji je vladala „opuštena“ atmosfera, pošto Ćosić nije insistirao na vojničkoj disciplini.

Koš magazin navodi i detalj sa početka prvenstva kada su svi košarkaši, osim Dražena Petrovića, Petranovića i Divca otišli na svoju ruku u disko klub. „Malo duže su se zadržali ali je rečeno da se alkohol nije konzumirao. Igračima je bilo potrebno malo oduška posle dugih i napornih priprema, a obećano je da se tako nešto više neće ponoviti. Treba napomenuti da je jedan od aktera tih dešavanja, Zoran Čutura, napisao da ni ovi što su ostali nisu bili cvećke već su igrali stoni tenis u – pare. U svakom slučaju, vrlo zanimljiv i neobičan početak prvenstva za Ćosićeve izabranike.“

Prvenstvo se igralo u sedam gradova, Saragosi, Ferolu, Malagi, Tenerifama, Barseloni, Ovijedu i Madridu, a polufinala i mečevi za medalju su bili odigrani u Madridu.

U velikom finalu SAD je u dramatičnom meču pobedio SSSR 87:85.

Najbolji strelac šampionata bio je Nikos Galis (Grčka) 337, ispred Oskara Šmita (Brazil) 310 (28,1) i Dražena Petrovića 252 (25,2). Najbolji igrač (MVP) bio je Dražen Petrović, ispred Šmita i Sabonisa.

Konačan plasman:

    1. SAD
    2. SSSR
    3. JUGOSLAVIJA
    4. Brazil
    5. Španija
    6. Italija
    7. Izrael
    8. Kanada
    9. Kina
    10. Grčka
    11. Kuba
    12. Argentina
    13. Francuska
    14. Holandija
    15. Portoriko
    16. Zapadna Nemačka
    17. Australija
    18. Urugvaj
    19. Panama
    20. Angola
    21. Novi Zeland
    22. Južna Koreja
    23. Obala Slonovače
    24. Malezija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari