Španija novi svetski šampion u košarci 1Foto: EPA-EFE/ HOW HWEE YOUNG

Košarkaši Španije novi su svetski šampioni. Oni su u finalu pobedili Argentinu 95:75.

„Crvena furija“ je dominirala svih 40 minuta i apsolutno je zaslužila da se okiti zlatnom medaljom.

Počela je Španija meč furiozno i povela 14:2. Usledio je tajm-aut selektora „Gaučosa“ Santi Ernandeza nakon čega je stigla reakcija njegovih igrača – serija 10:0.

Ipak, tada tajm-aut poziva selektor Španije Serđo Skariolo nakon kog gledamo novu seriju njegove ekipe od, takođe, 14:2.

Od tog trenutku na terenu igra samo „jedna“ ekipa, Španija se pita za sve, pa tako dvocifrenu prednost ne ispušta sve do kraja susreta.

U napadu su briljirali Rudi Fernandez, Huančo Ernangomez, Mark Gasol, Riki Rubio i Pau Ribas i za njih Argentina nije imala rešenja u odbrani.

Sa druge strane „Gaučosi“ nisu šutirali za tri poena tako dobro kao što su to činili u dosadašnjem toku turnira, a i njihov najbolji igrač, Luis Skola je totalno podbacio, pogotovo u reketu protivnika.

Upravo su veliku prednost „Crvenoj furiji“doneli centri koji su „zaključali“ reket i Skolu sveli na svega osam postignutih poena (samo jedan koš iz igre), dok su na drugoj strani terena bili prava „noćna mora“ protivničkim igračima.

Ovo je drugo zlato za Španiju na Svetskim prvenstvima, a prvo su osvojili na Mundobasketu igramom 2006. godine u Japanu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Riki Rubio sa 20 poena, a on je bio i proglašen za najboljeg igrača utakmice.

Pored njega u ekipi Španije su još petorica košarkaša bila dvocifrena, što dovoljno govori o napadačkom učinku ekipe selektora Serđa Skariola u ovom finalu.

U redovima poražene ekipe najefikasniji bio je Gabrijel Dek sa 24 poena.

Bogdan Bogdanović u najboljoj petorci šampionata

Nakon finala bile su podeljene i individualne nagrade, a za MVP turnira proglašen je plej Španije Riki Rubio. Takođe izabrana je i najbolja petorka ovog prvenstva a u njoj je svoje mesto našao i bek reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović. Sem njega istu su kompletirali i Evan Furnije iz Francuske, Luis Skola iz Argentine, te Riki Rubio i Mark Gasol iz Španije.

Najbolji strelac na ovom Mundobasketu je igrač Srbije Bogdan Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari