TURSKA 2010: Povratak Srbije u elitu, SAD konačno do zlata 1Teodosić sa devet metara u poslednjoj sekundi za pobedu protiv Španije. Foto: Wikipedia

Na ovom prvenstvu za najbolju reprezentaciju na svetu, Srbija je prvi put nastupala samostalno.

Turska je bila domaćin Svetskog prvenstva u košarci 2010. godine i ugostila je 24 reprezentacije u nekoliko gradova tokom grupne faze takmičenja. Eliminaciona faza igrana je u Istanbulu.

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država se posle 16 godina okitila se zlatom, pobedivši u finalu domaćina, koji je morao da se zadovolji srebrom. U borbi za bronzanu medalju našle su se reprezentacije Srbije i Litvanije, gde je naša reprezentacija poražena i zauzela konačnu četvrtu poziciju na ovom takmičenju.

Za najkorisnijeg igrača prvenstva u Turskoj proglašen je reprezentativac SAD, Kevin Durant.

Na ovom prvenstvu za najbolju reprezentaciju na svetu, Srbija je prvi put nastupala samostalno. Nakon odigrane grupne faze, Srbija je zauzela prvu poziciju u grupi A, uz četiri pobede i jedan poraz.

Naša reprezentacija nije imala lak raspored u eliminacionoj fazi takmičenja. U šesnaestini finala susreli su se sa komšijama, reprezentacijom Hrvatske, protiv koje su slavili tesnim rezultatom 93:92. Iako su „orlovi“ bili favoriti još jednom se pokazalo da u lokalnom derbiju nema favorita. Pobednik je rešen u penal završnici, a trijumf je doneo Aleksandar Rašić.

Nakon ove pobede u četvrtini finala Srbiju je čekao branilac titule iz Japana, reprezetacija Španije. U neizvesnom meču, Srbija je slavila rezultatom 92:89, nakon magične trojke Miloša Teodosića u poslednjim trenucima utakmice, i tako zakazala polufinalni meč sa domaćinom prvenstva, Turskom.

U polufinalnom meču, pobeda, koja je po mnogima sporna zbog mnoštva sudijskih grešaka, ipak je pripala domaćinu, koji je slavio sa pola koša razlike, 83:82.

U borbi za teće mesto Srbija je zasluženo poražena od reprezentacije Litvanije sa 11 poena razlike, 88:99. Iako medalja nije osvojena, četvrto mesto pod vođstvom selektora Dušana Dude Ivkovića pokazalo je da se Srbija vraća u svetski vrh.

Poredak: 

1) SAD
2) Turska
3) Litvanija
4) Srbija
5) Rusija
6) Slovenija
7) Argentina
8) Španija
9) Brazil
10) Grčka
11) Australija
12) Novi Zeland
13) Francuska
14) Hrvatska
15) Angola
16) Kina
17) Nemačka
18) Portoriko
19) Iran
20) Liban
21) Obala Slonovače
22) Kanada
23) Jordan
24) Tunis

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari