Ohrabreni ubedljivim raskidom sa višegodišnjom negativnom tradicijom u duelima sa večitim rivalom, na prošlom gostovanju Crvenoj zvezdi, odnosno svojom prolećnom serijom pobeda i komšijskim problemima, u Partizanu najavljuju još jedan trijumf na beogradskoj Marakani. Nema euforije među crno-belima, niko se ne usuđuje da preti domaćinu 129.

Ohrabreni ubedljivim raskidom sa višegodišnjom negativnom tradicijom u duelima sa večitim rivalom, na prošlom gostovanju Crvenoj zvezdi, odnosno svojom prolećnom serijom pobeda i komšijskim problemima, u Partizanu najavljuju još jedan trijumf na beogradskoj Marakani. Nema euforije među crno-belima, niko se ne usuđuje da preti domaćinu 129. duela najvećih domaćih klubova, ali u Humskoj vlada isti optimizam koji im je pre više od mesec dana doneo (pre)dugo čekano slavlje protiv crveno-belih.
– U ovakvim utakmicama nema, niti je ikada bilo, favorita. Šanse su nam podjednake. Ali ja verujem u sebe i svoje igrače. Smatram da smo se dobro pripremili i da spremni dočekujemo borbu za tri boda. Partizan ne zna da kalkuliše, nemamo ekipu i filozofiju za to. Ne interesuje nas remi, idemo na pobedu – izričit je trener kluba iz Humske, koji sumnja da Đurovski i on mogu jedan drugom prirediti veća taktička iznenađenja.

Uskoro petogodišnji plan

Ako je verovati zaključcima sa jučerašnje sedme sednice Upravnog odbora kluba, koje su javnosti preneli potpredsednici Nebojša Vujović i Dragan Vignjević, Partizan bi posle više odlaganja i nekoliko meseci zakašnjenja za koju nedelju trebalo da usvoji petogodišnji plan razvoja. Nacrt ovog ambicioznog projekta nalazi se u fazi rasprave, a predviđa, između ostalog, povećanje tržišne vrednosti kluba na 150 miliona evra, skori početak gradnje novog stadiona, kadrovsku sistematizaciju, veća ulaganja u igrački kadar…

– Ne umemo da igramo drugačije sem snažno, čvrsto i agresivno. Po tome je moj tim prepoznatljiv. Nemamo potrebu, a ni želju da menjamo, još manje da prilagođavamo protivniku, ma kako se on zvao. Moguće je da će Zvezda biti žustrija ovoga puta, ali pitanje je koliko može da isprati naš stil – najavljuje ponovni 90-minutni presing na svakom deliću protivničkog „bunjišta“ šef stručnog štaba drugoplasirane ekipe u domaćem šampionatu, koji smatra da današnji meč „neće prelomiti pitanje prvaka“.
– Tek smo na početku plej-ofa, ima još mnogo da se igra, sve je moguće. Činjenica je, ipak, da je ovaj derbi izuzetno bitan na psihološkom planu. Zvezda može mnogo toga da izgubi, a mi se vratimo iz otpisanih i učinimo realnim naše šanse u borbi za šampionsku titulu. Definitivno je veći pritisak na našim komšijama.
Ni doskorašnji kapiten Albert Nađ ne veruje da ćemo sutra dobiti ime novog prvaka.
– Svaka čast Zvezdi, koja je pogotovo na svom stadionu uvek bila jaka, ali ne smemo zaboraviti, a kamoli potceniti, ono što ovoga proleća čini Vojvodina, kao ni rezultate Hajduka, Bežanije, pa i Mladosti, koja prolazi kroz rezultatsku krizu. Biće još dosta iznenađenja, na sve strane. U našem dvorištu, nadam se, najmanje – ne trči pred rudu iskusni vezista, koji je zbog povrede propustio prošli okršaj večitih.
Bivši internacionalac poštuje Zvezdu, ali veruje u ponavljanje učinka iz 128. derbija.
– Ne opterećujemo se načinom na koji će nam se Zvezda suprotstaviti, spremni smo i za bunker i za otvorenu igru. O motivaciji da ne govorim. Ali nema euforije.
I Đorđe Lazić, jedan od najboljih aktera prošle utakmice, insistira na mirnoći.
– Imamo kvalitet, dobru atmosferu, u formi smo, bili smo bolji u prošlom derbiju, ali ne smemo da poletimo ili srljamo. Trebaće nam mnogo strpljenja i mentalne snage da večitog rivala ponovo oborimo na leđa. Verujem da smo u stanju to učiniti.
Mladi reprezentativac Antonio Rukavina, koji je sa još četvoricom saigrača debitovao u večitim derbijima pre mesec dana, takođe insistira na psihološkom momentu.
– Pred nama je nedelju dana istine. Sledeća dva večita derbija odlučiće osvajače oba domaća trofeja. Zvezdi su neophodna tri boda za mir u kući i „kaparisanje“ titule, dok mi sutra tražimo definitivan priključak u borbi za istu. Mislim da smo psihički spremni za ono što nas čeka na Marakani. Idemo na sve ili ništa, uvereni da ćemo uzeti sve.
Strelac jednog od četiri gola na februarskom gostovanju crveno-belima Žarko Lazetić slaže se sa konstatacijom da odavno večiti derbi nije imao takav takmičarski značaj.
– Ova utakmica može mnogo toga rešiti. Ako izgubimo, Zvezda će nam dosta pobeći, a ako pobedimo, bićemo u velikoj psihološkoj prednosti, bez obzira na to što bismo imali tri boda manje. Ne moram zato da objašnjavam koliko nam treba ovaj trijumf. Do njega možemo doći samo ako zadržimo hladne glave i ne odustanemo od taktičkih principa koji su nam do sada donosili rezultate. Nebitno je da li će Zvezda izabrati bunker ili drugu taktiku, niti ko će zameniti Gaja u njenoj zadnjoj liniji, samo da ostanemo svoji – kaže napadač crno-belih, u čijem sastavu (verovatno) neće biti četvorice članova postave koja je u 18. kolu iskreirala jedan od najubedljivijih trijumfa crno-belih nad Zvezdom.
Kralj je završio jednomesečno lečenje Ahilove tetive, ali bi utakmicu mogao da počne mladi Asprogenis, duže povređeni Tomić će ustupiti mesto oporavljenom Nađu, stariji od braće Marinković nema pravo nastupa zbog parnih kartona, a pod znakom pitanja je i igranje talentovanog Jovetića (problemi sa stopalom), koji je zaigrao u finišu 128. večitog derbija. U slučaju njegovog izostanka, šansu će, na poziciji organizatora igre ili levog krila (ako Lazić ode u središnji deo veznog reda), dobiti Zajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari