"NBA je mafija" 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Možda je i mogao da preuzme neki od NBA klubova; u godini kada je napravio pauzu u svom profesionalnom pozivu, tačnije u sezoni 2012/13 boravio je u Detroit Pistonsima, pratio sve treninge, učestvovao u koncipiranju taktike i psihofizičkoj pripremi igrača, međutim od angažmana u Fenerbahčeu mogućnost da Željko Obradović preuzme jedan NBA klub postala je minimalna.

U opširnom intervjuu za košarkaški sajt Sportando vlasnik devet titula Evrolige bio je veoma oštar prema stanju i ambijentu u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Govoreći o tome zašto nema evropskih trenera na vodećim mestima stručnih štabova NBA klubova, Obradović je bio veoma oštar u komentaru i nedvosmislen.

– Zato što je NBA mafija koja ne daje treneru mogućnost da radi. I niko ne sme ništa da kaže na to. Ja mogu sada, zato što me nije briga. Imam mnogo prijatelja koji su treneri u NBA, zajedno smo bili neko vreme tokom leta, dolazili su baš da gledaju moje treninge. NBA je najbolja liga na svetu, ali bez trunke sumnje mogu da kažem da je mnogo evropskih trenera koji mogu da rade tamo. Lično mi nije važno da radim u SAD – oštar je Obradović.

Obradović je prokomentarisao i period boravka u Detroit Pistonsima.

– U tom momentu interesovanje nije bilo toliko ozbiljno. Blizak sam prijatelj s DŽoom Dumarsom (generalni menadžer Pistonsa od 2000. do 2014. prim. aut) i Dimitrisom Itudisom(Željkov kum i dugogodišnji pomoćnik u PAO prim. aut). Kada smo otišli iz Panatinaikosa bili smo u SAD više od mesec dana, tražili da prisustvujemo NBA treninzima. Sve smo radili zajedno. Sada sam jedino fokusiran na život u Evropi. Ne razmišljam o NBA. Znam da je to najbolja liga na svetu u smislu organizacije, Sve je savršeno. U Evropi je to veliki proces. Bolje je nego prošle godine, ali lošije nego u godinama pre toga. Nemoguće je biti ni blizu njima (NBA) u finansijskom smislu. Ali, Evroliga je sada podigla nivo. Možda je ova košarka interesantnija od NBA. Mnogo ljudi tako misli – naglasio je Obradović.

Rekao sam Guduriću da ide

Mnogi NBA igrači prethodno su prolazili obuku kod Željka Obradovića. Samo za vreme njegovog mandata u Fenerbahčeu: Nemanja Bjelica, Bojan Bogdanović, Bogdan Bogdanović, Nikolo Meli, kao i Marko Gudurić stekli su znanje i iskustvo neophodno za kasnije izazove u Sakramentu, NJu Orleansu, Memfisu… Popularni Gudura je, uz Melija, poslednji koji je letos prihvatio poziv iz NBA i tako značajno oslabio Fenerbahče: „Letos smo bili u kontaktu i pitao sam ga: ‘Da li bi igrao u NBA? Treba da ideš. Nemam problem s tim’. Mnogo sam srećan zbog svih njih“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari