Nakon uzbudljive letnje pauze u kojoj su usledili mnogi interesantni transferi i „trejdovi“, večeras počinje 62. sezona u američkoj NBA ligi.
Početak sezone 2007/08. ostaće u senci spekulacija i nagađanja kojima se trenutno bave svi svetski mediji o eventualnom odlasku Kobija Brajanta iz Los Anđeles Lejkersa.

Nakon uzbudljive letnje pauze u kojoj su usledili mnogi interesantni transferi i „trejdovi“, večeras počinje 62. sezona u američkoj NBA ligi.
Početak sezone 2007/08. ostaće u senci spekulacija i nagađanja kojima se trenutno bave svi svetski mediji o eventualnom odlasku Kobija Brajanta iz Los Anđeles Lejkersa. Posle više od decenije provedene u dresu „jezeraša“ Kobi (29) je odlučio da napusti klub iz Kalifornije, a po svim prognozama, prvi bek u istoriji lige koji je draftovan iz srednje škole, najbliži je potpisivanju ugovora sa Čikago Bulsima koji bi u tom slučaju poslali čak četvoricu igrača u suprotnom pravcu, među kojima je i prva zvezda tima Ben Gordon.
Još od 1998. godine i „triple krune“ Čikaga (1996-98) koji je predvodio Majkl Džordan, istočna konferencija važi za mnogo slabiju od „konkurentske“ zapadne, a da je zaista i bilo tako najbolje svedoči podatak da su u poslednjih devet godina, klubovi sa Istoka osvojili samo jednu titulu (Majami Hit u sezoni 2005/06). Eventualni dolazak Brajanta upravo u „vetroviti grad“ priče o dominaciji Zapada definitivno bi poslao u istoriju, ali Kobi nije jedini razlog zbog koga će nadmetanja na Istoku definitivno biti interesantnija za praćenje ove godine.

Stojaković predvodi „srpsku osmorku“

Kao i prethodnih godina, Srbija će i ove sezone imati dosta predstavnika u najkvalitetnijem svetskom košarkaškom takmičenju, a najviše se očekuje ot „trojke“ Stojaković, Pavlović, Miličić koji bi trebalo da „igraju vodeće uloge“ u svojim timovima.

Igrači iz Srbije koji ove godine nastupaju u NBA ligi: Predrag Stojaković (Nju Orleans), Aleksandar Pavlović (Klivlend), Darko Miličić (Memfis), Marko Jarić (Minesota), Vladimir Radmanović (LA Lejkers), Nenad Krstić i Mile Ilić (Nju Džersi) i Kosta Perović (Golden Stejt).

Boston Seltiksi su dovođenjem „super zvezda“ i dugogodišnjih ol-star igrača Kevina Garneta i Reja Alena (u Bostonu već igra Pol Pirs, jedan od najboljih igrača u ligi poslednjih godina), odlučili da se nakon dve decenije „posrtanja“ vrate na puteve „stare slave“ i pokušaju da sa ekipom u kojoj ima „mnogo potrošača lopti“ dođu do 17. titule šampiona u istoriji kluba (najviše od bilo koje druge „franšize“ u ligi).

Šampion „otvara“ sezonu

Košarkaši San Antonio Sparsa će nakon „zatvaranja“ prošle sezone (osvojili titulu), zvanično „otvoriti“ i novu takmičarsku godinu pošto u svojoj „AT&T“ dvorani dočekuju Portland u premijernoj utakmici prvog dana takmičenja. Večeras (odnosno u noći između utorka i srede po našem vremenu) igraju se još samo dva meča u kojima će snage odmeriti timovi sa Zapada, Hjuston i Lejkers, odnosno Juta i Golden Stejt.

Takođe, ne treba zaboraviti još dve izuzetno „opasne“ ekipe sa Istoka, Detroit Pistonse i posebno Majami Hit, čiji su čelnici sigurni da će tandem Dvejn Vejd – Šakil O’Nil uspeti da ponovi uspeh iz pretprošle sezone i osvoji šampionski prsten. Dobar potez uprave „Vreline“ je i „dovođenje veterana Enfernija Hardaveja koji je sredinom devedesetih zajedno sa O Nilom bio „zaštitni znak“ druge ekipe sa Floride, Orlando Medžika.
Na Zapadu je prelazni rok prošao mnogo mirnije. Najkvalitetnije ekipe su (uglavnom) zadržale sastave od prošle sezone, pa se smatra da će dva kluba iz Teksasa, San Antonio Sparsi (aktuelni šampion predvođen Timom Dankanom) i Dalas Meveriksi i ove sezone biti najveći favoriti za osvajanje „konferencijske“ titule. Ipak ne treba zaboraviti ni Finiks Sanse koji su svom „rosteru“ pridodali nekada najperspektivnijeg igrača lige, veterana Grenta Hila, ali ni Denver Nagetse koje predvode Karmelo Entoni i Alen Ajverson.
Ljubitelji NBA u Srbiji su sa zadovoljstvom dočekali vest da se prva zvezda Nju Orleans Hornetsa Predrag Stojaković u potpunosti oporavio od povrede leđa, zbog koje je propustio praktično čitavu prošlu sezonu. U sličnoj poziciji je i Nenad Krstić (Nju Džersi Nets) koji je nakon osmomesečne pauze zbog povrede kolena „spreman“ da opravda ocene da je jedan od najtalentovanijih centara u ligi. Takođe, od Aleksandra Pavlovića (za sada član Klivlenda), Marka Jarića (Minesota), Vladimira Radmanovića (La Lejkers) i Darka Miličića (Memfis) realno je očekivati da prikažu mnogo kvalitetnije igre nego prošle sezone.
U svakom slučaju, milioni NBA fanova širom planete spremni su na nove avanture i „čarolije“ koje će im do sredine juna priređivati najbolji svetski košarkaši, a stručnjaci i kritičari se slažu da nakon nekoliko sezona, koje su označene kao „razočaravajuće“ (po popularnosti i isplativosti) NBA ponovo ima „potencijal“ i priliku da se vrati na nivo iz „devedesetih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari