Spisak selektora reprezentacije Srbije Havijer Klemente, sačinjen od imena 22 fudbalera koje će u periodu od 5. do 7. februara okupiti na mini pripremama u Kovilovu, saopšten je juče, a imena za koja se opredelio baskijski stručnjak ukazuju na njegovu nameru da ovaj termin iskoristi na najozbiljniji način.

Spisak selektora reprezentacije Srbije Havijer Klemente, sačinjen od imena 22 fudbalera koje će u periodu od 5. do 7. februara okupiti na mini pripremama u Kovilovu, saopšten je juče, a imena za koja se opredelio baskijski stručnjak ukazuju na njegovu nameru da ovaj termin iskoristi na najozbiljniji način.
Naime, u pomenutom terminu, inače predviđenom za odigravanje prijateljskih utakmica, naš stručni štab je odlučio da se ne susretne sa nekim rivalom, već da se reprezentativci okupe, druže, uigravaju i zajedno sa stručnim štabom proanaliziraju protivnike u kvalifikacijama za EURO 2008. U prostorijama FS Srbije juče je potvrđeno i da je, ipak, postojalo interesovanje velikog broja nacionalnih saveza, raspoloženih da ugoste našu najbolju selekciju, ali da je odlučeno da reprezentacija ne igra prijateljske utakmice pošto su ponude stigle iz Južne Amerike i Australije, koje su predaleko, a odbijena je i ponuda Obale Slonovače koja je našem savezu ponudila da meč odigraju u Francuskoj.
Na Klementeovom spisku nema do sada standardnih reprezentativaca, Saše Ilića i Danijela Ljuboje, koji će, kako je u FSS obrazloženo, izostati bez nekog posebnog razloga, ali to nikako ne znači da se Klemente odriče njihovih usluga za buduće duele.

Klemente stiže na početak „proleća“

U periodu mini priprema, Havijer Klemente će zajedno sa čelnicima FS Srbije i reprezentativcima posetiti školu Vuk Karadžić, a planirano je da praksa posete „školarcima“ bude nastavljena i u narednim kvalifikacionim mečevima.

Potvrđen je i dolazak Klementea na početak jesenjeg nastavka Meridijan Superlige, kao i poseta gradovima u unutrašnjosti i susreti sa predstavnicima lokalnih samouprava. Pored toga, Klemente će ovaj put prisustvovati i „večitom derbiju“ koji je na repertoaru 24.februara.

Poziv nije dobio ni Mateja Kežman, iako su mediji proteklih dana spekulisali da će se napadač turskog Fenerbahčea vratiti u ekipu za koju je poslednji put igrao na prošlogodišnjem Mondijalu u Nemačkoj, tada pod imenom Srbije i Crne Gore.
Sa druge strane, selektor je odlučio da pozivom nagradi Dejana Milovanovića i Stefana Babovića, čiji je jedini dosadašnji nastup u dresu nacionalnog tima bio na minuloj nezvaničnoj utakmici protiv selekcije Baskije. Oni će se tako priključiti kolegama iz mlade selekcije, Tošiću, Krasiću, Jankoviću i Ivanoviću, koji su od ranije priključeni Klementeovoj četi.
Na trodnevne pripreme u Kovilovu pozvani su golmani: Vladimir Stojković (Nant), Vlada Avramov (Trevizo), odbrambeni fudbaleri: Marjan Marković (Dinamo Kijev), Nemanja Vidić (Mančester junajted), Mladen Krstajić (Šalke), Ivica Dragutinović (Sevilja), Duško Tošić (Sošo), Branislav Ivanović (Lokomotiva Moskva), Milan Stepanov (Trabzonspor), sredina terena: Igor Duljaj (Šahtjor), Nenad Kovačević (Lans), Dejan Stanković (Inter), Ivan Ergić (Bazel), Aleksandar Trišović, Dejan Milovanović (Crvena zvezda), Boško Janković (Majorka), Ognjen Koroman (Portsmut), Stefan Babović (OFK Beograd), Miloš Krasić (CSKA Moskva) i napadači: Nikola Žigić (Rasing Santander), Marko Pantelić (Herta) i Danko Lazović (Vitese).
Reprezentacija Srbije će 2007. godine igrati samo takmičarske utakmice – deset u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine, a prvi izazov imaće 24. marta kada će gostovati Kazahstanu, dok ih samo četiri dana kasnije u Beogradu očekuje derbi-meč protiv selekcije Portugala.
Reprezentacija Srbije je trenutno na drugom mestu tabele Grupe A sa 10 osvojenih bodova u četiri utakmice. Rivali „orlova“ u Grupi A su selekcije Poljske, Portugala, Finske, Belgije, Jermenije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari