Nik Kalates definitivno u Fenerbahčeu 1Twitter @FBBasketbol)

Poslednje dve sezone u Barseloni odigrao je krajnje prosečno. Činjenica da nije uspeo da se nametne kao neupitni lider u Barsi dovela je do toga, uprkos tome što je imao aktuelan ugovor na još godinu dana, da Nik Kalates napusti Kataloniju i pojača Fenerbahče. Turski velikan se danas pohvalio potpisom ugovora sa grčkim reprezentativcem i najboljim asistentom u istoriji Evrolige.

Kalates je izrazio želju da sarađuje sa Dimitrisom Itudisom, koji je početkom leta preuzeo vođenje Fenerbahčea od strane Aleksandra Đorđevića.

Sam proces izlaska iz ugovora sa Barselonom nije bio jednostavan, pisalo se u medijima i da je Barsa tražila milion evra za obeštećenje, na kraju, Fenerbahče nije potvrdio pomenute navode, ali jeste da je doveo primarno rešenje na mestu jedinice.

Nik Kalates je najbolje partije kao profesionalac pružao u dresu Panatinaikosa.

Nakon studentskog iskustva na univerzitetu Florida, rođen i odrastao u Americi, odlučio je da se otisne u zemlju svojih predaka i prihvati ponudu Panatinaikosa.

Pod vođstvom Željka Obradovića, kome je u to vreme asistirao upravo Dimitris Itudis, Kalates je osvojio Evroligu, kao i domaće titule.

Sezonu 2012/13 proveo je u Lokomotivi sa kojom je osvojio Evrokup. Pokušao je 2013. da ostvari dečački san i dokaže se u NBA ligi. Iako je dve sezone nosio dres Memfis Grizlisa, prosečna mehanika šuta i generalno loš šut sa distance predstavljali su mu preveliko breme za NBA standarde.

Usledio je povratak u Panatinaikos, tačnije klub nemerljivo manjeg finansijskog potencijala u odnosu na period kada je Atinjane uspešno vodio Željko Obradović.

Klub nije mogao da oformi ekipu kadru da bude relevantniji faktor u evroligaškim okvirima; jeste PAO osvajao domeće titule, ali nemanje adekvantih kompeticija u najelitnijem takmičenju nateralo je Kalatesa da promeni sredinu i prihvati unosnu ponudu Barselone. Navodno, grčki reprezentativac je stavio potpis na trogodišnji ugovor težine 5,5 miliona evra.

Očigledan pad u karijeri, uzrokovan, delimično i godinama, doveo je do toga, da posle dve sezone, Barselona i Kalaters pruže ruke i rastanu se. Trideset trogodišnjem plejmejkeru ispunila se želja da u klupskim okvirima ponovo sarađuje sa Dimitrisom Itudisom, aktuelnim selektorom Grčke.

Kalates je prošle sezone, kao član Barse, imao prosek od 7,3 poena, 6,4 asistencije, četiri skoka, 1,1 ukradene lopte na 29 utakmica Evrolige. Postao najbolji asistent Evrolige svih vremena sa ukupno 1.711 uspešnih dodavanja na 281 meču.

Pre Kalatesa, u Fenerbahče su stigli: Skoti Vilbekin (Makabi Tel Aviv), Karsen Edvards (Detroit), Najdžel Hejs-Dejvis (Barselona), Nemanja Bjelica (Golden Stejt), Šamet Gejik (Tur Telekom), Džonatan Motli (Lokomotiva Kubanj) i Toni Džekiri (Uniks).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari