Nikad iskusniji "panteri" 1Nenad Stefanović, trener FMP-a foto Peđa Milosavljević /Starsport

Teško su u Crvenoj zvezdi podneli način na koji su izgubili od Efesa u Evroligi. Već sutradan, praktično po sletanju iz Istanbula, crveno-beli su imali trening oporavka, analizu učinjenog i početak priprema za nedeljno gostovanje FMP-u u matine terminu u nedelju od 12 časova.

„Panteri“ su najprijatnije iznenađenje ove sezone i sigurno će u 13. kolu ABA lige pokušati da „izmalerišu“ crveno-bele.

Kadrovski problemi muče izabranike Dejana Radonjića praktično od početka sezone. Trenutno crnogorskom stručnjaku najveću glavobolju zadaju Davidovac i Dobrić.

Teško je očekivati da će rođeni Zrenjaninac biti spreman za izazov u Železniku, s obzirom na to da mu je nakon izvrtanja skočnog zgloba protiv Bajerna preporučeno desetodnevno mirovanje. Ni Dobrić nije potpuno fit; s tim u vezi, sastav Zvezde mogao bi da bude nalik onome protiv Efesa.

Crveno-beli su svesni da neki novi vetrovi duvaju u Železniku. Posle izvesnog niza godina, „panteri“ su formirali veoma iskusan tim, sastavljen od igrača koji imaju rutinu nastupanja u seniorskoj košarci, ne samo u Srbiji, već  i inostranstvu.

Na skoru 10-2, FMP je trenutno na deobi drugog mesta u ABA ligi zajedno sa Partizanom. Može se pohvaliti i statističkim podatkom da ima najefikasniji napad sa prosečnih 84,2 poena po meču.

Mladi stručnjak Nenad Stefanović formirao je takvu ekipu da većina igrača na osnovu fizičke konstitucije može da se nosi sa atletski najpotentnijim sastavima u regionalnim okvirima.

Počevši od Nevelsa, zatim Izundua, Radonjića, Nerandžića, Tasića, Lakića svi od reda fizički su veoma snažni ali i dovoljno iskusni da znaju kako da na najbolji način koriste svoja tela u oba pravca igre.

FMP u dosadašnjem delu šampionata ima perfektan učinak kod kuće (6-0) i s tim u vezi, čini se najbolji momentum da pošteno preznoji kolege u Zvezdinoj opremi, koja protiv „pantera“ nije kapitulirala u regionalnim okvirima još od sezone 2009/10.

Pomenuti Nevels i Brajs Džons čine najpouzdaniji tandem na bekovskim pozicijama. Nekadašnji student Havaja, levoruki Nevels pravo je otkrovenje. Bez obzira na to što je u FMP stigao kao 29-godišnjak, pokazao se kao pouzdano rešenje na mestima jedinice i dvojke.

Fizički snažan, atletski potentan, u kratkom vremenskom periodu nametnuo se kao lider. U proseku postiže 15,3 poena i uz Džonsa je najbolji strelac tima.

Zvezda bi mogla da naiđe na defanzivne problem u centarskoj liniji,  uprkos činjenici da ima najbolju odbranu, s obzirom na to da trener Stefanović ima više opcija i u svakoj koristi fizički veoma snažne košarkaše.

Povratkom Tasića, mladi stručnjak dobio je mogućnost da Nerandžića pomeri na nisko krilo i da sa trojke traži rešenja na niskom postu. Rođeni Nišlija, Tasić se poslednjih godina dokazivao u inostranstvu; sa njim u petorci FMP je dobio polivalentnog igrača u centarskoj liniji, sposobnog da šutira sa „topa“ i tako širi igru kao četvorka, ali i da u niskim petorkama bude rešenje na petici.

On i korpulentni Izundu čine sve bolji tandem pod košem, fino se dopunjuju i u velikoj meri olakšavaju organizaciju igre Brajsa Džonsa.

Koliko opcija ima trener Stefanović, prevashodno u kreaciji igre, pokazuje i podatak da su Tasić i Nerandžić među boljim asistentima u ekipi.

Mladi stručnjak maksimalno koristi i sposobnost Radonjića da sa dvojke kreira napade, kao košarkaš kojem nije strana ni pozicija jedinice.

Ono što se može zameriti FMP ove sezone, jeste veoma slab doprinos mladih igrača i njihovo sporo uklapanje.

Osim Marka Pavićevića na petici, niko od talentovanijih momaka poput Vujičića, Šaranovića, Simovića nema konkretniji doprinos niti značajniju ulogu u timu.

Raspored 13. kola

S. centar – Mornar 17.00

nedelja

FMP – Crvena zvezda          12.00

Krka – Igokea            17.00

Zadar – Split  19.00

ponedeljak

Borac – Budućnost  18.00

Partizan – Mega       21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari