Srpska košarka je poslednjih godina doživela pravi sunovrat na svetskoj sceni, ali uprkos lošim rezultatima seniorske selekcije bivši predsednik KSSCG Predrag Bojić ne misli da je situacija u našem najtrofejnijem ekipnom sportu toliko katastrofalna.
– Neću da demantujem da smo imali katastrofalan period, ali neću ni da pominjem da mi nismo jedina reprezentacija koja je nizala neuspehe, a u kojoj predsednici nisu podnosili ostavke.

Srpska košarka je poslednjih godina doživela pravi sunovrat na svetskoj sceni, ali uprkos lošim rezultatima seniorske selekcije bivši predsednik KSSCG Predrag Bojić ne misli da je situacija u našem najtrofejnijem ekipnom sportu toliko katastrofalna.
– Neću da demantujem da smo imali katastrofalan period, ali neću ni da pominjem da mi nismo jedina reprezentacija koja je nizala neuspehe, a u kojoj predsednici nisu podnosili ostavke. Naše mlađe selekcije su poslednjih godina najbolje u svojim kategorijama i zar to nije dovoljan podstrek za našu košarku. Ovaj Savez, o kom mnogi govore da je pred stečajem, uspeo je da pokrije troškove svih selekcija, da stvori uslove za rad u klubovima, u FIBA nikad nismo imali više predstavnika. To su činjenice koje niko ne može da ospori – rekao je juče na konferenciji za novinare u Kući košarke Predrag Bojić.

Srbija domaćin SP do 19 godina

Svetska košarkaška federacija ponudila je juče nacionalnom savezu Srbije da u julu organizuje Svetsko prvenstvo igrača mlađih od 19 godina, pošto je Kanada odustala. Košarkaški savez Srbije odgovoriće na ponudu do petka, a generalni direktor Predrag Bojić rekao je novinarima da će odgovor najverovatnije biti pozitivan. Na prvenstvu će učestvovati 16 timova, a utakmice bi trebalo da se igraju u Novom Sadu, pošto su sve hale u Beogradu zauzete zbog Letnje olimpijade mladih.

– Posle odustajanja Kanade, u konkurenciji su ostali Srbija i Portoriko, tako da je izbor pao na nas. Tek smo dobili ponudu i razmotrićemo je do petka, ali mislim da ćemo je prihvatiti – rekao je Bojić. Svetsko prvenstvo igrača mlađih od 19 godina održaće se od 12. do 22. jula, a osim Srbije igraće i Kanada, Mali, SAD, Brazil, Koreja, Francuska, Španija, Australija, Nigerija, Argentina, Portoriko, Kina, Liban, Litvanija i Turska.

Posle takmičenja u Kupu Radivoja Koraća košarkaški svet u našoj zemlji okrenuće se izborima za predsednika Saveza koji bi, prema rečima Bojića, trebalo da budu „demokartičniji i pravičniji“ od bilo kojih ranije.
– Izbori su za manje od dva meseca i želim da ohrabrim mnoge da dolaze u još uvek najstabilniju sportsku organizaciju u zemlji. Po novom Statutu kandidatu za ovo mesto sada je potrebno 10 pismenih podrški, a odluka se donosi tajnim glasanjem. Sada me jedino brine što niko nije rekao da želi da bude predsednik. Sa mnom se niko nije konsultovao – kaže Bojić.
Rok za prijavu kandidata za prvog čoveka naše kuće košarke počinje danas, a Bojić kaže da bi za njega svaka varijanta bila dobra, kao i da ne razmišlja o tome da li će ostati ili ne.
– Bitno je da u Savezu budu kvalitetni ljudi, ja sam za ono vreme koje sam proveo ovde uradio najbolje što sam znao – kaže aktuelni predsenik Saveza.
Bojić je, između ostalog, na konferenciji govorio i o predstojećim turnirima koje će naša seniorska reprezentacija igrati ove godine.
– Svetsko prvenstvo za mlade je lepa vest i tu imamo velike šanse za dobar plasman. Seniori najpre 31. jula igraju na turniru u Bormiju, potom učestvuju i na turnirima u Strazburu i Istanbulu. A prvo što nas sada čeka je Kup Radivoja Koraća koji počinje sutra u Kragujevcu – kaže Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari