Nikola Jokić MVP NBA lige 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Srpski reprezentativac Nikola Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) najjače lige sveta i postao tek treći Evropljanin sa tim priznanjem.

Vedeta Denvera praktično od početka sezone figurirao je za najprestižniju nagradu i na kraju može se reći da je završila u pravim rukama.

On je postao tek treći Evropljanin posle Dirka Novickog i Janisa Adetokumpa koji je dobio MVP priznanje, ali i tek šesti vanamerikanac.

Ove sezone učinak Jokića, koji sa Denverom igra polufinale zapadne konferencije je 26.4 poena, 10.8 skokova i 8.3 asistencije po utakmici.

IIzabran je u drugom krugu NBA drafta 2014. kao 41. pik od strane Denver nagetsa sa kojima je u julu 2015. potpisao ugovor, on je ujedno i najniže izabran pik koji je uspeo da se domogne prestižnog priznanja.

Jokić je rođen u Somboru. Nastupao za Mega Leks i proglašen je za najkorisnijeg igrača Jadranske lige.

Košarkaški savez Srbije dodelio je Jokiću nagradu za najboljeg srpskog košarkaša u 2018. godini. Godine 2019. izabran je prvi put da igra na Ol-star utakmici.

Jokić je ostvario najbrži tripl-dabl u istoriji NBA lige za samo 14 minuta i 33 sekunde provedenih na terenu. Ujedno je postao evropski košarkaš sa najvećim brojem tripl-dabl mečeva i ušao među 10 najboljih igrača po ovom parametru u istoriji NBA lige.

Sa seniorskom reprezentacijom Srbije je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari