Novak mentalno jači od Federera 1Foto: STARSPORT

Verovatno će polemika o tome ko je najbolji teniser svih vremena trajati dokle god se bude loptica prebacivala preko mreže na travnatim, tvrdim i podlogama od šljake, međutim jedan segment trenutno može poslužiti kao argument svima onima koji smatraju da je Novak Đoković neprikosnoven i nedodirljiv na vrhu večite liste najboljih tenisera svih vremena.

Iako ima manje osvojenih grend slemova u poređenju sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, srpski as je bolji od obojice u međusobnim susretima.

Superiornost Đokovića, pogotovo nad švajcarskim asem posebno je zanimljiva, s obzirom na to da ga svetska javnost uglavnom percipira kao najboljeg tenisera svih vremena.

Ne samo da ima lošiji skor u duelima sa Novakom, nego je u mentalnom aspektu Federer daleko slabiji u odnosu na Beograđanina.

Naime, jedan statistički podatak možda i najbolje ilustruje koliko je u tom segmentu Rodžer inferiorniji; međusobno su odigrali nebrojano mnogo neizvesnih mečeva, a posebno je interesantno da je na poslednjih šest taj-brejkova Novak napravio samo jednu neiznuđenu grešku, a Federer čak 19.

Među pomenutim taj-brejkovima posebno sveži su oni sa poslednjeg finala Vimbldona u kojem je Đoković trijumfovao posle pet setova – 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12.

Čuvena Kris Evert, koja je u karijeri osvojila čak 157 titula u singlu, prokomentarisala je Đokovićevu sposobnost da u tim ključnim momentima protiv Federera zadrži „hladnu glavu“ i pokaže koliko je mentalno jak.

– Nemam reči… To je nemoguće i zamisliti… ali zato je Novak mentalno superiorniji… – napisala je Kris Evert, osvajačica 18 grend slem trofeja.

Novak Đoković i Rodžer Federer u karijeri su odigrali 50 mečeva, a srpski as vodi u pobedama – 27:23.

Evert: Juriš rekord, a njih nema

Novak Đoković još nije doneo konačnu odluku o tome da li će nastupati na US Openu, prvom grend slemu nakon nastavka sezone posle korona virusa. On je snimljen na terenima Akademije Tipsarević kako trenira na podlozi koja je identična onoj u NJujorku, što je dalo nagoveštaj da bi mogao da putuje u SAD. Kris Evert savetovala je Đokovića da nastupi ove godine u „Velikoj jabuci“. Smatra da bi to za njega bila sjajna prilika da uveća kolekciju priznanja i približi se na korak rivalima Rafaelu Nadalu, koji ima 19 pehara, i Rodžeru Federeru, rekorderu sa 20 trofeja. „Poznato je da Federer ne dolazi zbog problema sa kolenom, a pitanje je da li će Nadal rizikovati da se povredi, a i ne osvoji titulu. Mislim da je verovatnije da će ostati u Evropi i pripremati se za šljaku. Budući da oni verovatno neće biti u Njujorku, kao i još nekolicina igrača, a s obzirom na to da Đoković juri rekord, zar ne bi bilo najbolje za njega da to iskoristi?“, izjavila je za „Ubitennis“ Kris Evert, koja je na US Openu osvojila čak šest pehara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari