Strahovit niz u rangu Ginisovog rekorda Novak Đoković nastavio je u prestonici Kine; protiv najvećeg rivala Rafaela Nadala srpski as došao je do šeste titule u Pekingu na impresivan način 2:0 (6:2, 6:2), nanizavši 29. pobedu na pomenutom turniru bez poraza, čime je došao na samo dva trijumfa od rekorda koji upravo drži Španac na Rolan Garosu. Ako je 2011. izgledala kao neponovljiva (sedam trofeja), onda je 2015. savršena sezona za Noleta sa 12 finala na isto toliko takmičenja i osam trofeja na tri turnira do kraja godine (Šangaj, Pariz, London).


O kakvoj je dominaciji reč najbolje ilustruje podatak da je Novak na svih pet mečeva ukupno rivalima prepustio 18 gemova, jedino je David Ferer u polufinalu uspeo da osvoji tri gema u jednom setu, a svi ostali rivali ne više od dva. Sličnu sudbinu doživeo je i Nadal, što je i najavio pred finalni duel, s tim što verovatno nije očekivao da će u Pekingu doživeti najubedljiviji poraz od Đokovića ikada, a ukupno su odigrali 45 mečeva, od kojih je 22 preteklo na vodenicu srpskog velemajstora. Đoković je tako došao do devete titule u Aziji i jedino je više pehara osvajao u SAD 11, gde se igra neuporedivo više turnira nego na najmnogoljudnijem kontinentu.

U finalu je Novak imao 16 vinera, Nadal samo sedam, prvi servis ga je odlično služio (82 odsto), u takvim okolnostima ne čudi što je Španac imao samo dve brejk prilike u toku duela. Đokoviću je finale u Pekingu bilo 12. ove sezone, na isto toliko turnira, a trofej zapravo 56. u karijeri. Od danas će ponovo imati više od 16 hiljada poena na vrhu ATP liste.

– Ovo je jedan od najboljih turnira u mojoj karijeri, uzeo sam Melburn pet puta ali je Peking posebno mesto za mene. Sećam se kada sam u prestonici Kine uzeo bronzu na Olimpijskim igrama 2008. od tada je počela serija na ovom turniru. Navijači su mi lojalini, podržavaju me. Odigrao sam odličan turnir, nadam se da je Nadalu stopalo dobro i da će zaigrati u Šangaju sledeće nedelje – poručio je Đoković, u izlaganju koje je započeo na kineskom jeziku na oduševljenje domaće publike.

Đoković igra istorijsku sezonu

– Čestitam Novaku na celokupnoj sezoni, koja je jedna od najbolji u istoriji našeg sporta. Za mene je ovo bila pozitivna nedelja, napredovao sam u svakom smislu. Svi mečevi u Pekingu bili su mi dobra priprema za novu sezonu, kako bi se napunio pozitivnom energijom – oduševljen je i Nadal viđenim od strane najboljeg tenisera današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari