Epilog večitog derbija u ABA ligi: Već viđeni poraz Zvezde i probuđeni Partizan 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Novi derbi, novi pobednik, isti modus operandi.

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde su nam u samo dva meseca i dva različita takmičenja pružili dve gotovo identične utakmice, doduše za različitim pobednicima na kraju istih.

U polufinalu Kupa Radivoja Koraća slavila je Zvezda nakon preokreta 83:75, a sinoć je u Štark areni to isto uradio Partizan 92:81.

Ono što upada u oči je to što su preokreti nastajali nakon dvocifrene prednosti i sigurne igre jednog od večitih rivala u prvih 20 minuta mečeva.

U Nišu je utakmicu u potpunosti kontrolisao Partizan, imao je u jednom trenutku i „plus 18“, ali je Zvezda krajem treće četvrtine preokrenula rezultat i u poslednjoj deonici finiširala kako zna i ume, a u finalu je potom bila bolja od Mege.

Sinoć je aktuelni regionalni prvak bolje započeo derbi. Predvođen argentinskim plejmejkerom Fakundom Kampacom brzo je došao do opipljive prednosti – 19:7.

Partizan je u tom periodu jako slabo šutirao iz igre (podili su samo jedan šut za tri poena zahvaljući Zeku Ledeju), dok je omaleni Argentinac radio šta je želeo.

Šutirao je, pogađao, prodorima do samog koša na sitne delove razbijao protivničku odbranu, a katkad bi ga igrači Partizana samo faulom mogli zaustaviti, pa je u tom intervalu postigao I šest laganih poena sa linije za slobodna bacanja.

Ništa bolja situacija za Partizan nije bila bi u drugoj četvrtini kada su terenom zagospodarili Luka Vildoza i Nemanja Nedović.

Zvezda je u visokim procentima pogađala šuteve za dva i tri poena i u 18. minutu imala, činilo se nedostižnih, dvadeset poena prednosti (46:26).

Ipak, tada se Partizan polako budi i odlazi na odmor sa “minus 14” (48:34).

U drugom poluvremnu videli smo mnogo bolji Partizan i znatno slabiju Crvenu zvezdu.

“Crveno-beli” su polagano ulazili u problem sa faulovima, a dodatno im je otežavao posao i skraćena klupa budući da u drugom poluvremenu nisu mogli da računaju na Ognjena Dobrića i Nemanju Nedovića zbog povreda.

Kada se na to doda i znatno agresivnija igra Partizana na oba kraja parketa, dobija se odgovor na pitanje kako je tolika prednost počela da se tako bzo topi i kako je tim Željka Obradovića ubrzo na početku poslednje deonice meča prelomio.

Ono što je potpuno neverovatno je to da je to četvrti meč u protekle tri nedelje koji Zvezda gubi na istovetan način.

Sve je počelo od poraza od Albe u Evroligi, a modus operandi se prenosio i na evroligaške mečeve protiv Bajerna i Panatinaikosa, te regionalnih duela protiv Cibone I Partizana.

Uopšteno govoreći, Zvezda je od 24. februara odigrala šest mečeva i samo je jedan rešila u svoju korist.

Bio je to onaj protiv Efesa u okviru 27. kola Evrolige, mada treba imati u vidu da aktuelni evropski šampion na tom meču nije mogao da računa na svoje najbolje igrače Šejna Larkina i Vasilija Micića zbog povreda.

I svaki taj poraz je bio identičan: Zvezda je uglavnom u prvom delu utakmice igrala sjajno i imala veliku prednost, a onda bi se tokom drugog poluvremena “gasila” i srljala bi u novi poraz.

Očigledno je da Zvezda ima problem u igri, ali da se igrači beogradskog kluba suočavaju sa psihološkom barijerom koju trener Duško Ivanović nikako ne uspeva da sruši i da im sa te strane olakša završnice mečeva.

Čini se da kod njih postoji neka blokada posebno u drugim poluvremenima utakmice, a da li će se to razrešiti ostaje da se vidi.

Zvezda ima minimalne šanse da se plasira u TOP 8 Evrolige, tako da beogradski klub sada u potpunosti pažnju usmerava ka ABA ligi i odrani titule u regionalnom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari