Nekadašnji defanzivac Sarajeva, Crvene zvezde i Betisa Risto Vidaković vratio se u domaći fudbal kada je za selektora reprezentacije Srbije postavljen Havijer Klemente. Španski stručnjak imenovao ga je tada za svog asistenta, čime je, po Vidakovićevim rečima, samo nastavljena saradnja koju su otpočeli svojevremeno u Betisu.

Nekadašnji defanzivac Sarajeva, Crvene zvezde i Betisa Risto Vidaković vratio se u domaći fudbal kada je za selektora reprezentacije Srbije postavljen Havijer Klemente. Španski stručnjak imenovao ga je tada za svog asistenta, čime je, po Vidakovićevim rečima, samo nastavljena saradnja koju su otpočeli svojevremeno u Betisu.
– Klemente mi je bio trener u Betisu i kada je prihvatio ponudu našeg Saveza poželeo je da mu pomoćnik bude neko ko govori španski. Pošto je od naših bivših igrača mene poznavao najduže, pozvao me je i ja sam prihvatio. Upravo u to vreme sam diplomirao na trenerskoj školi i razmišljao sam gde bih mogao da počnem da radim. Imao sam ponudu jednog trećeligaša iz Španije, a kada me je Klemente pozvao, pomislio sam da je za mene mnogo bolje da prvo neko vreme radim uz njega. Pri tom, naša reprezentacija mnogo je važnija od nekog trećeligaškog kluba. Naravno da želim da jednog dana radim samostalno, ali sam procenio da bih uz Klementea, koga veoma poštujem, mogao dosta da naučim.

Pratimo Milana Jovanovića

Da li ste Vi i selektor Klemente možda razmišljali o Milanu Jovanoviću, trenutno vodećem strelcu u Belgiji?

– On je na našem širem spisku. Gledali smo ga protiv Selte u Kupu UEFA. Malo nam je nejasna njegova pozicija u ekipi. Prvo su nam rekli da igra po levoj strani, a kada smo ga gledali bio je na mestu centarfora. U ovom momentu ne bismo želeli da pravimo preveliku konkurenciju tamo gde za to nema potrebe.

Vidaković tvrdi da Španac uopšte nije težak za saradnju i da njih dvojica imaju izuzetno prijateljski odnos.

Ilić nije otpisan

Šta se dešava sa Sašom Ilićem koji dobro igra u Galatasaraju?

– Pratili smo sve utakmice Lige šampiona, jer turska liga je nešto drugo. U ovom trenutku procenili smo da nam za meč protiv Kazahstana nije neophodan. Naravno, nismo ga odbacili, i dalje računamo na njega, ali sada su pozvani neki drugi igrači. Inače, mladi reprezentativci koji su priključeni „A“ selekciji, nisu tu zato što su mladi, nego zato što to po igrama i kvalitetu zaslužuju.

– Volim njegov način rada. Imamo neka slična razmišljanja, možda smo i po karakteru dosta slični. On voli da improvizuje, što je odlično jer je fudbal nepredvidiv. Klemente je najodgovorniji u stručnom štabu. Ja sam tu da mu sugerišem neke stvari. Konsultujemo se oko nekih igrača, gledamo utakmice zajedno, ali ipak je on taj koji odlučuje o svemu.
Na spisku za mečeve sa Kazahstanom i Portugalom našao se i Zdravko Kuzmanović, vezni igrač Fiorentine, koji je sasvim nepoznat srpskoj javnosti.
– Za mene on nije nepoznanica. Čuo sam za njega pre nešto više od godinu dana od nekih prijatelja iz Francuske. Znao sam da je jugoslovenskog porekla, ali ne i iz koje je od novonastalih država. Kuzmanović je igrao za mladu reprezentaciju Švajcarske i pozvali smo ga zato što je to po kvalitetu zaslužio, a zatim i da bismo ga vezali za nas. Postoji još mladih igrača koji su poreklom sa ovih prostora i koje pratimo pošto nismo toliko velika zemlja da bismo tek tako rasipali taj talenat.
U taboru „orlova“ svi očekuju pobede na gostovanju u Kazahstanu, ali i protiv Portugala na Marakani.
– Mislim da će nam utakmica u Kazahstanu biti mnogo teža zbog puta, vremenske razlike, imena protivnika. Ali to je duel koji jednostavno moramo da dobijemo. Za Portugal ne moramo nešto posebno da motivišemo igrače, svi znamo ko nastupa u toj selekciji. Kazahstan će verovatno igrati zatvoreno. U pitanju je jedan od onih protivnika koji idu na to da ne izgube. Na papiru mi smo favoriti i za njih je svaki rezultat sem poraza odličan. Oni nemaju cilj da se plasiraju na EP, nego da izgube što manje utakmica – smatra Vidaković i dodaje:
– Četiri ekipe konkurišu za drugo mesto u grupi – mi, Poljska, Belgija i Finska. Tu je i izraziti favorit Portugal, koji je ostvario sjajne rezultate na prethodna dva velika takmičenja, koji ima odličan tim i mnogo igrača koji nastupaju po velikim evropskim klubovima. Naravno, to ne znači da ćemo Portugalcima prepustiti prvo mesto, videli smo da nisu nepobedivi. Poljska ih je savladala kao domaćin, zašto ne bismo mogli i mi. Ipak, ne treba mnogo razmišljati o njima, nego o tome kako ćemo mi igrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari