Odluka srcem, a ne novčanikom 1Foto: STARSPORT

Partizan će se i naredne sezone takmičiti u Evrokupu, potvrdio je danas predsednik kluba Ostoja Mijailović.

„Partizan je bio iznad nivoa Evrokupa, prerasli smo to takmičenje organizaciono, rezultatski… Bila je to možda najteža odluka u životu, možda u klupskoj istoriji. Nisam hteo sam da donosim odluke. Jednoglasno je doneta. Hvala FIBA i Evroligi na partnerskoj saradnji, ova odluka nije protiv jednog od njih, već u korist Partizana. Partizan je previše dao evropskoj košarci, kako igrača, trenera i svih… Tom činjenicom se ponosim“, obrazložio je odluku Mijailović kao zajedničku, iako je u sredu saopšteno da su članovi UO po tom pitanju podeljeni i da je njemu dato ovlašćenje da „preseče“.

Mijailović je objasnio da su pred klubom bile četiri opcije. Prva je bila Evroliga što je sprečio sticaj okolnosti.

„Ne mogu da kažem da bismo osvojili Evrokup ili ABA ligu, ali smo imali veliku šansu jer smo imali prednost domaćeg terena, pa puna Arena s Grobarima… To je bila velika prednost za nas. Mi smo bili na maksimumu, desilo se šta se desilo i živimo s tim“, rekao je Mijailović i dodao da je FIBA kao druga opcija u ovom trenutku bila najisplativija.

Treća mogućnost je bila da se ne prijave ni u jedno takmičenje, a četvrta, konačno odabrani Evrokup. Uz naglasak da zbog ovakve odluke neće doći do razdvajanja sponzora i ljudi u UO. ni odliva igrača i trenera, te da bi kao menadžer trebalo da razmišlja komercijalno, ali je ipak prelomio da ostanu uz Evroligu.

Mijailović je naglasio da je odluka zasnovana na činjenici da Partizan pripada evropskoj košarkaškoj eliti.

„Partizan je poželjan u oba takmičenja, ali nam nije mesto u Evrokupu, već u Evroligi, probaćemo da damo sve od sebe da ponovimo ovu sezonu i nadam se da se neće desiti da se sezona prekine na štetu Partizana“, rekao je Mijailović i objasnio da crno-beli ni na koji način nisu mogli da utiču na odluku Evrolige o poništenju sezone.

„Nismo imali šansu da se takmičimo na diplomatskom polju, nije bilo mesta za pregovore. Dopisivali smo se sa Evroligom, ali nije bilo prostora. Ko je pretrpeo štetu – pretrpeo je, ko je iskoristio situaciju – iskoristio je. Da li mi ne znamo da radimo svoj posao iako smo zaslužili? To je dobro pitanje, ali samo ako postoji mesto za diplomatske pregovore. Partizan ima svoju snagu u navijačima, stabilnosti i istoriji kluba. Kad pogledate današnju košarku nema gde Partizan nije ostavio trag“, objasnio je Mijailović.

On se zahvalio svim sponzorima uz informaciju da su prihodi od ulaznica premašili 20 odsto ukupnog budžeta, a da bi taj udeo bio još veći da su dva takmičenja privedena kraju.

„Sezona iz snova Partizana je prekinuta kako je prekinuta. Prekidom sezone kako je to donela Evroliga – najveći gubitnici su Efes i Partizan. Sportski i finansijski. Sledeća će biti još teža i pozivam navijače da podrže klub kao nikada do sad“, izjavio je predsednik Partizana.

Okupljanje igrača na pripremama za narednu sezonu trebalo bi da bude u uobičajeno vreme, ali sve i dalje zavisi od bezbednosnih mera i epidemiološke situacije, posebno u SAD. Mijailović je naglasio da je optimista po pitanju budžeta za narednu sezonu, ali i da je klub produžio ugovore sa većinom igrača, a da neće biti problema ni sa ostalima.

„Mi smo Partizan – mi smo takvi jer više vučemo srcem nego budžetom. Postoje oni koji su imali i četiri puta veći budžet od nas, ali pobeđivali smo ih“, ocenio je Mijailović.

Čestitke gradskom rivalu

„Mi nismo frustrirani iako smo možda najviše oštećeni. Tražili smo način kako da donesemo odluku hladne glave. Čestitam svima koji su se plasirali, to možda nije menadžerski uspeh, to je umetnost u datoj okolnosti. Umetnost je i takmičiti se u Evroligi bez ijednog osvojenog trofeja, ali čestitam našem gradskom rivalu i nadam se da će i sledeće sezone imati i bolje rezultate. Ne mogu da kažem da je to sportska nepravda, oni misle da je to najbolje“, rekao je Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari