Foto: www.mc.rs

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Na ovom sastanku informisali smo klubove o situaciji u kojoj smo se našli posle dopisa koji nam je FIBA poslala u petak, a koji se tiče suspenzije 14 evropskih Federacija, među njima i Srbije, sa Evropskog prvenstva 2017, kao i činjenice da FIBA Evropa traži od FIBA Svet da ta odluka važi i za takmičenja pod jurisdikcijom FIBA Svet. Informisao sam klubove da je u petak u Ženevi sastanak FIBA Sveta, na kome treba da donesu takvu odluku, kao i o činjenici da je FIBA uputila dopis na adrese sedam zemalja učesnika ova dva kvalifikaciona turnira u Italiji i Srbiji sa pitanjem da li su oni spremni da preuzmu organizaciju, kao i nekolicini zemalja koje trenutno nisu među 18 učesnika kvalifikacionog turnira da li žele da uzmu učešće ako neko od ovih zemalja bude suspendovana. Obavestio sam čelnike klubova da sam razgovarao sa čelnicima italijanske Federacije, koji su takođe domaćini turnira. Izneli su mi šta će oni učiniti – zajedno sa svojim Olimpijskim komitetom će postaviti zahtev pred tri kluba koja su odlučila da igraju Evrokup da od toga odustanu ili će biti suspendovani iz njihove nacionalne lige – saopštio je Dragan Đilas, predsednik KSS.

Prvi čovek naše Kuće košarke naglasio je da je i Evroliga licemerna prema ABA ligi, jer mesto u najelitnijem takmičenju uslovljava sa tri kluba koja bi morala da igraju u Evrokupu; time je praktično ugrožen i nastup Crvene zvezde iduće sezone u Evroligi.

– Za zemlje našeg regiona postoji uslovljavanje od strane Evrolige da pobednik ide u elitno takmičenje, ali da tri ekipe moraju u Evrokup, što ne važi za Italiju, Grčku i Tursku. Oni već imaju svoje predstavnike, jedno ili dva garantovana mesta u Evroligi, pitanje je šta ostali hoće, ali nemaju tu vrstu uslovljavanja da moraju da igraju Evrokup. Tu imam duboko neslaganje sa ljudima koji vode Evroligu, počevši od toga da nema uslovljavanja za zemlje koje imaju 11 garantovanih mesta, a koje važi za ostatak Evrope. Našli smo se u situaciji da je od uslovljavanja od strane Evrolige, FIBA Evropa odgovorila svojim uslovljavanjem, ne mislim da je to rešenje – istakao je Đilas, uz najavu da će se razgovori na goruća pitanja nastaviti već danas.

– Obavestio sam klubove da ćemo sutra imati Upravni odbor i zauzeti stav o ovome što nam je sad na stolu. Ne mogu da prejudiciram stav UO, ali smatram da mi kao Košarkaški savez i članica FIBA moramo da sprovodimo odluke FIBA dokle god one postoje, bez obzira da li se sa njima slažemo ili ne. Mislim da se u delu javnosti pravi priča da je ovde u pitanju samo Partizan, o čemu možemo da pričamo tek kada vidimo koji klub bi mogao da dođe u ovu situaciju, odnosno kada se završi ABA liga i vidimo ko je dobio mesto u Evroligi, koja takmičenja žele da igraju naši klubovi i ko uopšte ima ponudu za Evrokup, da bismo onda videli na koga se to odnosi – podvukao je predsednik KSS.

FIBA „Evrokup“

– Kao predsednik KSS uputiću dopis Patriku Baumanu i Đordiju Bertomeuu, sa željom da se, ipak, pronađe neko rešenje, jer nije sporno da FIBA prihvata da prvi ide u Evroligu. Ako je tako, ne vidim zašto bi Evroliga sama imala i drugo takmičenje, zar nije bolje da se dogovore oko toga i da nas sve zajedno reše ovog problema u koji su nas uveli. Ne znam da li će to naći na neki odjek, ali smatram da je to moja obaveza – navodi Đilas.