Beloruska atletičarka tvrdi da joj je život u rodnoj zemlji ugrožen, traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Atletičarka Kriscina Cimanuska izjavila je danas da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i tražila je azil u ambasadi Austrije u Tokiju, gde se nalazi na Olimpijskim igrama.

„Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog dopuštenja“, rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.

Tražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Cimanuskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu.

Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4×400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se ona plaši prisilne deportacije u Minsk.

Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje „prilično ozbiljna“ i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Belorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP.

AP je preneo da je Cimanuska alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul.

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.

Cimanuska je odvedena na bezbednu lokaciju i tražiće azil u ambasadi Austrije, rekao je Opejkin.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Beloruska atletičarka tvrdi da joj je život u rodnoj zemlji ugrožen, traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju”

  1. Dakle, na istoku ponovo isto, kao pre perestrojke. Vreme je za jos jedan “ berlinski zid „.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.