Bulut: Svaka utakmica nam sve više prija 1Basketaši Srbije Foto: FIBA

Perfektnim nizom u uvodna tri dana Olimpijskog turnira, basketaši Srbije prvi su obezbedili plasman u polufinale.

Na debiju kao „olimpijska disciplina“, Domović Bulut i saigrači potrudili su se da javnosti prezentuju ono najlepše i najuzbudljivije po čemu su, počevši od 2012. u državnom dresu, postali prepoznatljivi širom planete, osvajajući sve najprestižnije turnire.

Da su i u Tokiju glavni pretendenti na zlatnu medalju, basketaši Srbije demonstrirali su i trećeg dana trijumfima nad Japanom (21:11) i izvesno najvećim konkurentom na turniru, Letonijom (22:16).

Time su produžili perfektan niz na šest dobijenih mečeva i automatski se kao prvoplasirani plasirali u fazu u kojoj će se boriti za jednu od medalja.

Današnji meč sa Rusijom biće prilika za odmor i relaksaciju za najvažniju fazu takmičenja.

Iako su na svetskoj pozornici prisutni više od decenije, učestvujući na svim prestižnim kako klupskim tako i reprezentativnim turnirima, Domović Bulut i saigrači nikada se nisu susreli sa tako intenzivnim ritmom od dve utakmice dnevno u tri uzastopna dana.

Japan naprosto nije mogao da ih ugrozi, ali je zato Letonija bila takmac po meri. I na klupskom nivou, Lasmanis, Krumins, Miezis umeli su dobrano da namuče, a u retkim prilikama i da matiraju srpske majstore.

U Tokiju, barem u uvodnoj rundi, jednostavno nisu imali šanse, iako su par puta vodili.

Dejan Majstorović, naš najpouzdaniji šuter, ispostavio se najdominantnijim igračem na terenu, okruženim tribinama na kojima bi, da nije korone, sigurno bilo možda i maksimalnih sedam hiljada navijača.

–  Ušla je na kraju. Loše sam krenuo, šutnuo sam prvu „air ball“, ne treba tako da se počne  meč. Videli ste kako oni šutiraju, pogađaju iz teških situacija. Sa njima je uvek težak i naporan basket, nema stajanja. Oni isto ne staju – iskren je Majstorović, možda i najtemperamentniji basketaš u reprezentaciji Srbije.

Sa Vasićem i Ratkovim, u Tokiju je reprezentacija Srbije osvežena momcima koji su, pre svega, fizički snažni i kondiciono spremni da se bore sa gorostasima u dresovima Letonije, Poljske, Holandije, Belgije…

Kako vreme prolazi na Olimpijskom turniru, komunikacija je među našim reprezentativcima sve bolja, a igra vrlo blizu željenog automatizma.

Direktni u komunikaciji, spremni da jedni drugima skrenu pažnju na učinjene greške, prevashodno u igri bez lopte, zagrađivanju koša i vođenju računa o faulovima, partije basketaša Srbije sve više dobijaju šampionske obrise.

–  To nam je bio plan. U polufinalu smo, u borbi smo za medalju. Treba da vidimo razvoj događaja, da vidimo na koga ćemo u polufinalu. Da se dobro spremimo i pobedimo i polufinale i finale. Osećamo se komfornije. Počeli smo bolje da se kontamo i stalno pričamo jedni drugima ko šta da radi, ko gde stoji, komuniciramo dobro i to je najvažnije – jasan je i nedvosmislen Majstorović.

Domović Bulut: Sve nam više prija

Dušan Domović Bulut, najbolji basketaš na svetu već godinama unazad, utisak je, u Tokiju tempira formu za samu završnicu. Ne forsira previše, pronicljivo ulazi u kontakte, razmišljajući kako da što bolje i kreativnije razigrava saigrače.

„U polufinalu smo, to je najvažnije. Svaka utakmica nam sve više prija“, kratak je i jasan Domović Bulut.

Raspored 7. kola

Belgija – Poljska       7:40

Kina – Japan 8:05

Srbija – Rusija          11:00

Letonija – Holandija           11:25

  1. Srbija 6-0
  2. Holandija 3-2
  3. Letonija 3-2
  4. Belgija 3-3
  5. Rusija 2-3
  6. Poljska 2-3
  7. Kina 2-4
  8. Japan 1-5

* najbolje dve reprezentacije direktno idu u polufinale, od trećeg do šestog mesta razigravaće se za preostala dva mesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari