Čari komšijskog derbija 1Foto: Peđa Milosavljević Starsport

Još od dana kada je žreb u istu grupu gurnuo aktuelnog olimpijskog šampiona Srbiju, srebrnu Hrvatsku sa Igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, poslednjeg vicešampiona sveta i Starog kontinenta Španiju, osvajača bronzane medalje sa prošlogodišnjeg EP – Crnu Goru, uobičajeno ambicioznu i nezgodnu Australiju jasno je bilo da neće biti moguće jednostavno, a još manje brzo, završiti na jednoj od prve četiri pozicije i proći u Top 8, u kom iz te konkurencije samo za slabašni Kazahstan nikako nema mesta.

Primer naše ekipe to potvrđuje, jer tek u subotnjem meču 5. kola, sa Hrvatima, ima priliku da štiklira prvi od ciljeva u Tokiju.

Rezultatska jurnjava za Špancima u startnom porazu (12:13) od redovnog „dželata“ izabranika selektora Dejana Savića u poslednje tri godine tačno je ukazala na vrline i mane u igri branioca titule, „torpedovanje“ azijatske selekcije poslužilo za razigravanje i jači šuterski trening (19:5), a ubedljiva pobeda nad „kengurima“ (14:8) potvrdila da kada zapne odmah i iz sve snage nema zime za jednu od najtrofejnijih generacija ovog sporta. Bez obzira na to što je više od polovine glavnih vedeta odavno prevalilo 30 godina i napušta nacionalni tim posle ovog takmičenja.

Ni sledeći rival nije u cvetu mladosti, naprotiv i u komšiluku ima dosta penzionera u skorijoj budućnosti, a zajednička spona im je i sličan stil igre – sa golmanom, bekom i centrom kao glavnim osovinama, potenciranjem jake odbrane i oslanjanjem na igrača više, bez plivanja u trećoj brzini i hitrih rešenja pred protivničkom mrežom.

Odlični golmani Bijač i Marcelić, u polju iskusni Bušlje, Joković, Garsija, Lončar i Vrlić, u kombinaciji sa mladom energijom Fatovića, Bukića i Miloša mogli bi da naprave velike probleme Srbiji, pa i da je „potope“ i to ne bi bilo prvi put. Pa, opet ako Filipović, Prlainović, oba Mitrovića, braća Pijetlović, Aleksić, Mandić, Lazić… budu na svom nivou to bi trebalo da im bude dovoljno za ključan zaveslaj ka nokaut rundi.

Tamo gde svi moraju da idu na sve ili ništa, a Savić i njegov hrvatski kolega Ivica Tucak su milion takvih mečeva preturili preko glave. Prvo u bazenu, a onda i pored njega, pri čemu u kraćim ili dužim serijama dobijali međusobne duele u ulozi ideologa igre dva najuspešnija izdanka stare škole jugoslovenskog vaterpola.

Grupa B

  1. kolo

Crna Gora – Kazahstan

Australija – Španija

Hrvatska – Srbija

  1. Španija 6

  2. Srbija 4

  3. Hrvatska 4

  4. Crna Gora 2

  5. Australija 2

  6. Kazahstan 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari