Kadžaja prvi u borilištu 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

Kvalifikacionom borbom Mihaila Kadžaje protiv Amerikanca Trejsija Henkoka u kategoriji do 97 kilograma grčko rimskim stilom svoj nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju započeće i srpski rvači.

Na Igrama u Tokiju Srbiju će predstavljati četiri takmičara, u grčko-rimskom stilu nastupaju Mihail Kadžaja, Mate Nemeš (do 67. kilograma), i Zurabi Datunašvili (do 87 kilograma), dok će se u slobodnom stilu takmičiti Stevan Mićić (do 57 kilograma).

Duel između Kadžaje i Henkoka na programu je oko 4.30 sati po našem vremenu.

Ukoliko srpski borac pobedi njegov četvrtfinalni duel biće na programu oko 11 sati, a eventualni repasaž i borbe za medalju u ovoj kategoriji biće održane u utorak.

Može se reći da je žreb bio naklonjen srpskom rvaču jer Trejsi Henkok nije u samom svetskom vrhu po kvalitetu.

Najbolji plasman na Svetskim prvenstvima mu je bilo 13. mesto na šampionatu u Parizu 2017. godine, a najveći uspeh zlatna medalja na Panameričkom šampioant prošle godine u Otavi.

Kadžaja, koji je rođen u Gruziji, za Srbiju nastupa od 2017. godine.

Osvajao je bronzane medalje na svetskim šampionatima 2018. i 2019. godine, a na Evropskom prvenstvu 2018. bio je drugoplasirani.

Nemeš i Datunašvili svoj nastup na Igrama u Tokiju počinju u utorak (04.30 sati), duelima osmine finala, a još uvek nije poznato ko će im biti protivnici.

Obojica su osvojili zlatne medalje u svojim kategorijama na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Varšavi i nalaze se među favoritima za odličja i u Tokiju.

– Spreman sam za početak olimpijskog turnira i optimista sam. Ne mogu da obećam da ću osvojiti medalju ali moguće je da se svašta dogodi, baš kao i na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru kada je Davor Štefanek osvojio zlato – rekao je Nemeš, a zatim dodao da će veliku ulogu imati i žreb.

– Konkurencija je najjača mouća pošto se takmiči 17 najboljih svetskih rvača. Siguran sam da najmanje desetorica imaju podjednake šanse da se bore za medalje.

Jedini srpski predstavnik u rvanju slobodnim stilom biće Stevan Mićić, osvajač dve bronzane medalje na Evropskim šampionatima.

Mićić će prvu borbu u Tokiju imati u sredu, 4. avgusta, a još se ne zna ko će mu biti protivnik.

– Cilj mi je da budem u konkurenciji za osvajanje jedne od medalja. To bi bio vrhunac moje dosadašnje karijere – izjavio je Mićić, a zatim dodao da se nalazi u dobroj formi:

– Mislim da su rezultati na Evropskim prvenstvima pokazali da se nalazim u svetskom vrhu u mojoj kategoriji. Optimista sam iako će konkurencija biti veoma jaka.

Rvanje je sport za koji se vezuju neki od najvećih uspeha našeg sporta na Olimpijskim igrama, a poslednji osvajač zlatne medalje bio je Davor Štefanek, koji je na Igrama u Rio de Žaneiru bio najbolji u kategoriji do 66 kilograma u grčko-rimskom stilu, ali neće nastupiti u Tokiju zato što je nedavno završio karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari