Osećaj je kao kad se napiješ, ne znaš gde si 1foto EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Po završetku finalne borbe Jovana Preković rekla je da je zlatna medalja kruna petogodišnjeg rada. – Osećaj je kao kada se napiješ. Ne znaš gde si. Šalim se – rekla je 25-godišnja Aranđelovčanka.

– Mnogo sam uzbuđena i srećna jer sam prošla veoma težak, ali i lep period u proteklih pet godina i drago mi je što je to izašlo na videlo onda kada je trebalo. Dala sam sve od sebe, poslednji atom snage, pa mi je mnogo drago što sam osvojila olimpijsku medalju.

Srpska karatistkinja istakla da je presrećna zbog činenice da je objedinila titule evropske, svetske i olimpijske šampionke.

– Lepo zvuči. Karate treniram od pete godine i stvarno ovo radim iz ljubavi. I ništa drugo kod mene ne bi funkcionisalo. I sebi sam sve ovo vreme pričala: „Ti ovo voliš! Ti si šampion!“ To me je vodilo sve vreme, tako da baš lepo zvuči.

Prekovićeva tvrdi da su joj borbe u kvalifikacijama bile teže nego finale zbog psihološkog pritiska.

– Niko mi ga nije nametnuo, već ja sama sebi. Baš sam želela da uđem u borbu za medalju. Bila sam baš svoja u polufinalu i finalu, trener Roksanda Atanasov mi je svojom energijom dala vetar u leđa i to mi je pomoglo da osvojim zastavice od sudija jer nisam uspela da poentiram, ali sam dala sve od sebe- objasnila je srpska karatistkinja i dodala da je sudijsko preglasavanje posle finalnog meča za nju bilo jedinstveno iskustvo jer se prvi put u karijeri okrenula da posmatra kako sudije glasaju.

– Nikada ne radim to, ne čekam da mi sudije daju pobedu, ali ova situacija je bila jednostavno takva, dala sam sve od sebe, ali nisam uspela da napravim poen, ali u trenutku sam se začudila. U stvari, ja sam očekivala pobedu, ali sam morala da se okrenem da pogledam šta se dogodilo.

Olimpijska pobednica je svoj trijumfalni nastup u Tokiju započela rano ujutro po našem vremenu i izvojevala je četiri pobede.

Sjajnom nožnom tehnikom 8,5 sekundi do kraja savladala je Marokanku Sadini Bitsan sa 3:1, potom je Aleksandru Grande Risko iz Perua dobila s 1:0, da bi polufinale izborila pobedivši evropsku vicešampionku, Anitu Serjoginu iz Ukrajine, iponom u samoj završnici meča, za preokret (4:3).

Egipćanku Lotfi dobila je „senšom“ odnosno poenom koji je doneo pobedu usled nerešenog rezultata (1:1), pa je tako kao prva u grupi zakazala meč s drugoplasiranom iz druge grupe, Merve Čoban iz Turske.

Na početku polufinala Prekovićeva je povela 1:0 posle udarca rukom, a na isti način je udvostručila svoju prednost i tako obezbedila nastup u borbi za zlato.

U kojoj je pobedila Kineskinju Šjaojan Jin odlukom sudija jer je meč završen rezultatom 0:0, a presudilo je to što je srpska karatistkinja bila aktivnija i zadala više udaraca.

U istoriju na duže vreme

Jovana Preković ostaće upisana kao prva karatistkinja koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 61 kilograma, jer se ovaj sport prvi put u Tokiju našao u programu olimpijskih igara. Međutim, čini se da će ova čast pripadati Jovani duže vreme pošto se karatisti neće takmičitina OI u Parizu 2024. godine.

Devet godina takmičenja

Jovana Preković. 25-godišnja Aranđelovčanka, učešće na takmičenjima započela je 2012. godine kao juniorka. U toj konkurenciji, godinu dana kasnije, osvojila je bronzane medalje na prvenstvima Evrope i sveta.

Prvu medalju na šampionatima Starog kontinenta osvojila je 2016. u Monpeljeu, gde je bila treća, a prvo zlato na Evropskom prvenstvu 2017. u Izmiru.Titulu najbolje na Starom kontinentu osvojila je i ove godine u Poreču, a aktuelna šampionka sveta postala je trijumfom na prvenstvu koje je održano u Madridu 2018. godine. Nastupa za Karate klub „Knjaz“ iz Aranđelovca, a trener joj je od početka Roksanda Atanasov.

Proslava odavno zakazana

Jovana Preković je posle finalnog meča rekla da je proslava u Aranđelovcu odavno zakazana.

– Proslava je 11. avgusta. Moj otac je sve organizovao pre nego što smo krenuli, bez obzira na rezultat. Jer ipak je za sam karate sport veliki uspeh dolazak na Olimpijske igre. Evo ga sad zlato.

Pred Svetsko prvenstvo je sa tatom imala opkladu, ovog puta je prošlo bez klađenja.

– Sad nije ništa obećao, nije smeo. Pre Svetskog prvenstva je bilo ako osvojim zlato on će da mi kupi kola, a sad nije smeo da se kladi, jer je očekivao zlato, pa nije hteo da se otvara i dalje –izjavila je Jovana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari