Karatistkinja Jovana Preković donela novo zlato Srbiji na Olimpijskim igrama 1 EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Reprezentativka Srbije u karateu Jovana Preković nastavila je svoj pobednički niz pošto je u finalu takmičenja do 61 kilograma sa kineskom karatistkinjom Jin Sjaojan ostvarila pobedu nakon sudijske odluke, uprkos izjednačenom rezultatu.

U finalu su se zasluženo susrele jedine dve karatistkinje koje u pređašnjem toku takmičenja na Olimpijskim igrama nisu doživele poraz.

Finale je zaista bilo najbolja borba u karateu koju smo danas imali prilike da pratimo na Olimpijskim igrama.

Jovana Preković je početkom borbe uspela da nametne kontrolu uglavnom terajući protivnicu u ugao.

Na minut do kraja borbe Preković je izvela sjajnu seriju udaraca, ali sudije nisu prihvatile ipon udarac koji bi joj doneo tri poena.

Nastavila je sa agresivnom igrom i napadima

Kineskinja Jin Sjaojan je do polufinala došla uz četiri pobede u grupi A, a u tesnom finalu je nakon rezultata 1:1 protiv Egipćanke Đijane Faruk slavila jer su sudije presudile u njenu korist.

Preković je prethodno jutros u grupnoj fazi takmičenja do 61 kilograma ostvarila pobede u sve četiri borbe, ostavivši iza sebe Marokanku Btisam Sadini, Aleksandru Grande iz Perua, Ukrajinku Anitu Seroginu i Đijanu Lotfi iz Egipta.

Zbog sjajnih rezultata u grupnoj fazi takmičenja u Tokiju, već je nakon treće borbe bilo jasno da je Preković obezbedila mesto u polufinalu olimpijskih igara, ali i sigurnu bronzanu medalju za Srbiju, pošto u borilačkim sportovima svi polufinalisti osvajaju medalje.

Polufinale:

Polufinale je bilo upravo onakvo kakvo smo očekivali, a obe takmičarke su počele agresivno.

Preković je ipak bolje otvorila borbu i već nakon pola minuta ostvarila vođstvo od 1:0 udarcem juko. Ubrzo su obe takmičarke dobile po kaznu ali bez kaznenih poena.

Preković je diktirala tempo borbe tokom prva dva minuta, a na minut do kraja meča ponovo su obe dobile kazne.

Odmah nakon toga Jovana Preković je postigla i svoj drugi poen, meč se završio rezultatom 0:0 nakon čega je Preković osvojila „zlatni poen“ i titulu olimpijskog šampiona.

Na deset sekundi do kraja borbe Preković je postigla vaza-ari poen koji je poništen, te je na kraju rezultat iznosio 2:0 i srpska karatistkinja se plasirala u finale Olimpijskih igara.

U prvom polufinalu susrele su se Kineskinja Jin Sjaojan i Egipćanka Đijana Faruk, a pobedu i mogućnost borbe za zlatnu medalju obezbedila je takmičarka iz Kine nakon odluke sudija pri rezultatu 1:1.

Kao evropska i svetska šampionka u kategoriji do 61 kilograma, pobednica na najvećim turnirima i takmičenjima na svetu, i pred početak Olimpijskih igara u Tokiju Preković je važila za jednog od glavnih favorita za osvajanje zlata i dostizanje najvećeg uspeha u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari