Košarkašicama samo pobeda za miran san 1Foto: FIBA

Pobeda nad Kanađankama na startu turnira dobija na posebnom značaju posle poraza od Španjolki. Računica je jasna; košarkašice Srbije igraće u četvrtfinalu Olimpijskih igara u slučaju da u nedelju savaladaju Južnu Koreju (14.00).

Drugačiji ishod toliko bi zakomplikovao situaciju, pogotovo ako prethodno Kanađanke iznenade selekciju Španije, da čak ni preveremeni povratak kući ne bi bio nemoguć.

Kvalitativno, reprezentativke Srbije sigurno su bolje. Selektorka Marina Maljković pripremaće svoje izabranice na osnovu prvog izdanja Južne Koreje u meču sa Španijom.

Korejke su vodile na poluvremenu, bile u prednosti do pred sam kraj treće deonice i tek polovinom poslednje dozvolile protivnicama da povedu dvocifrenom razlikom. Li-Seul i Ji-Su posebno su se istakle na tom meču, a sličan je odnos kvaliteta bio i u narednom susretu sa Kanađankama, u kojem su minus u vidu dvocifrene razlike doživele tek u drugoj polovini poslednje četvrtine.

Jasno je da Korejke neguju stil igre drugačiji u poređenju sa našom reprezentacijom.

Drugačije po konstituciji, prednost u odnosu na rivalke traže u brzoj igri ispunjenoj prodorima, povratnim pasovima i kontranapadima.

Kondiciono, naše gracije očekuje sigurno zahtevan meč.

Imale su, u tom pogledu, određenih problema protiv Španije, koje su težile da igraju u visokom ritmu, brzim prenosom lopte i konstantnim trčanjem i realizacijom u ranoj fazi napada.

Promašeni ziceri Endur, Torens, Ovinje, učinili su da rubrika namenjena poenima iz kontranapada pokaže produktivnost Španjolki u tom segmentu igre. Nečemu sličnom sigurno će težiti i Korejke.

Uostalom, na dosadašnjem delu turnira za tri poena su šutirale daleko ispod, inače, preskromnih 30 odsto, dolazeći do realizacije prevashodno na osnovu pogođenih šuteva za dva poena.

Osim Par Ji-Su (193 centimetra) Korejke nemaju visoke igračice potrebne za turnir kvaliteta Olimpijskih igara.

U rotaciji maksimum koriste osam košarkašica.

Srbija bi prednost trebalo da traži u pozicionoj igri, na niskom postu i u igri dva na dva.

Jelena Bruks, kapiten Srbije, svesna je da naša selekcija u dosadašnjem delu šampionata nije bila ni blizu partija pruženih tokom poslednjeg Evropskog prvenstva.

Samokritična, potpuno racionalno je prihvatila činjenicu da su Španjolke umele da kazne njihove greške, u odnosu na Kanađanke, i da protiv Koreje moraju da odigraju daleko bolje.

Meč u nedelju težine je plasmana u četvrtfinale Olimpijskih igara.

– Za par dana imamo veoma važnu utakmicu protiv Koreje. Moramo da učimo iz grešaka koje smo pravile u ovom meču i da se fokusiramo na naredni meč. Nadamo se plasmanu u četvrtfinale – navela je Bruks.

Raspored i tabela

  1. kolo

Kanada – Španija     3.00

Srbija – Južna Koreja           14.00

  1. Španija 2-0
  2. Srbija 1-1
  3. Kanada 1-1
  4. Južna Koreja 0-2

Sistem takmičenja

Plasman u četvrtfinale obezbediće po dve prvoplasirane ekipe iz sve tri grupe, kao i dva najbolja trećeplasirana tima. Parovi četvrtfinala biće određeni žrebom. U prvom šeširu biće tri prvoplasirana i najbolji drugoplasirani tim, a u drugom dva lošija drugoplasirana i dva trećeplasirana tima. Najbolji drugoplasirani tim koji se nađe u prvom šeširu, u četvrtfinalu će morati da se sastane sa nekim od preostala dva drugoplasirana tima iz drugog šešira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari