Košarkašice Srbije u neizvesnoj utakmici savladale Južnu Koreju i obezbedile plasman u četvrtfinale OI 1Foto: FIBA

Košarkašice Srbije savladale su selekciju Južne Koreje rezultatom 65:61 u poslednjoj utakmici grupne faze takmičenja na Olimpijskim igrama i plasirale se u četvrtfinale.

Poraz od Španije u prošloj utakmici grupne faze Olimpijskih igara stvorila je veliki pritisak u redovima Srbije, jer je samo pobeda protiv Južne Koreje značila prolazak u četvrtfinale takmičenja.

Košarkašice Srbije bolje su otvorile utakmicu sa pet vezanih poena Aleksandre Crvendakić.

Šampionke Evrope su diktirale tempo igre tokom čitave prve četvrtine, dok su košarkašice Južne Koreje pokušavale da jakom odbranom, koja je bila na ivici faula, ostanu u igri.

Međutim, i pored čvrste odbrane, ono što je nedostajalo Korejkama da bi smanjile rezultatsku razliku bila je realizacija napada. Prvi koš iz igre postigle su iz reketa tek nakon pet i po minuta igre, a do tog trenutka su šutnule čak 10 trojki, bez ijednog pogotka.

Do kraja prve četvrtine košarkašice Srbije nisu pokazale dobru organizaciju u odbrani i dozvolile su još nekoliko šuteva za tri poena koje su ovog puta Korejke uspele da realizuju. Ipak, na kraju prve četvrtine je značajna prednost od 17:10 bio na strani Srbije.

Početkom druge deonice Korejke su uhvatile zalet i značajno smanjile razliku na 19:15, ali košarkašice Srbije, predvođene raspoloženom Aleksandrom Crvendakić, nisu dozvolile da se rezultat preokrene te su vezale niz od osam uzastopnih poena.

Iako su reprezentativke Južne Koreje prvo poluvreme završile sa samo 27 odsto pogođenih šuteva iz igre, uspele su da namuče košarkašice Srbije i da na momente značajno umanje rezultatsku razliku. Prvo poluvreme završeno je rezultatom 32:24 u korist selekcije Srbije.

U treću četvrtinu košarkašice Srbije ušle su prilično nervozno, napravile su nekoliko faulova u prvim minutima, što su reprezentativke Južne Koreje iskoristile i približile se na rezultat 36:32.

Tokom treće deonice situacija na terenu se u potpunosti promenila i na četiri minuta do kraja treće četvrtine, Korejke su pogodile dve trojke, čime su izjednačile rezultat na 40:40.

Sonja Vasić je svoj prvi koš iz igre postigla tek nakon 27. minuta igre i izvesno je da je ostatku ekipe sve vreme nedostajala njena igra iz prethodnih utakmica i sa Evropskog prvenstva.

U završnici treće četvrtine Dragana Stanković i Ivon Anderson su odigrale nekoliko dobrih odbrana i uz pomoć ostalih košarkašica u napadu omogućile su da Srbija u poslednju deonicu utakmice uđe pri vođstvu od 50:44.

Neizvesna igra nastavila se i u četvrtoj četvrtini uz izuzetno čvrstu igru i u napadu i u odbrani.

Ivon Anderson predvodila je napad košarkašica Srbije, ali falilo je našim košarkašicama skokova u napadu.

Prvo vođstvo pri rezultatu 58:56 na ovoj utakmici Južna Koreja je stekla pogotkom za tri poena na četiri i po minuta pre kraja utakmice, a odmah nakon toga Bruks je šutom sa poludistance izjednačila rezultat.

Razigrala se kapiten Srbije Jelena Bruks u poslednjim minutima utakmice, onda kada je bilo najteže. Prvo je pogotkom sa linije za slobodna bacanja vratila Srbiju u prednost, a onda pogodila i zicer uz faul, nakon čega je realizovala i slobodno bacanje. Košarkašice Srbije stekle su tada prednost od 65:61.

Tokom cele utakmice košarkašice Srbije su imale problem sa skokom u napadu, ali baš kada je bilo najpotrebnije, u završnici utakmice ostvarile su tri uzastopna skoka ispod svog koša, zadržale loptu u posedu i time privele utakmicu kraju.

Najefikasnija u reprezentaciji Srbije bila je Crvendakić sa 15 postignutih poena, šest skokova i tri asistencije, Krajišnik je postigla 14, Anderson 12, a kapiten Jelena Bruks 11 poena.

Nakon odigrane grupne faze takmičenja u grupi A se na prvom mestu nalazi Španija sa sve tri pobede, na drugom mestu je Srbija sa dve pobede i jednim porazom, treća je Kanada sa jednom pobedom i dva poraza, dok se na začelju grupe nalazi reprezentacija Južne Koreje sa sva tri poraza.

U četvrtfinale Olimpijskih igara su direktno prošle reprezentacije Španije i Srbije, a protivnike će saznati nakon baraža koji će se održati sutra, kada se završe poslednje utakmice i u ostalim grupama i budu poznati svi četvrtfinalisti takmičenja u Tokiju.

Pre nešto više od mesec dana, ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Valensiji pobedom protiv reprezentacije Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari