MOK: Nema zagrljaja, bez maske samo 30 sekundi 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je od Olimpijaca da se ne grle tokom ceremonija dodele medalja. Apelovali su i na to da na podijumu mogu da skinu masku samo na 30 sekundi.

„Postoje stvari koje smo, nažalost, morali da pooštrimo“, rekao je portparol MOK Mark Adams.

MOK je tako praktično ažurirao ranije usvojene protokole i pravila ponašanja na Igrama, koje su odložene za godinu dana zbog pandemije virusa korona.

Nacionalni olimpijski komiteti dobili su te nove instrukcije, u kojima je naglašeno da maske na podijumu mogu da se skinu samo na 30 sekundi, zbog potreba fotografisanja.

Glasnogovornik MOK Mark Adams rekao je na dnevnom brifingu da se ne preporučuju zagrljaji tokom slavlja posle osvojenih medalja.

„Ne, nema opuštanja„, rekao je Adams na pitanje o tome da li je došlo do promene tog pravila i da li je sada grljenje dozvoljeno.

„Zahtevamo i molimo sve da poštuju pravila, bez obzira na to u kakvom ste odnosu sa takmičarem koji je osvojio medalju. To nije neophodno. Važno je za sve da budemo oprezni, kako za sport, tako i za sve koji su na Igrama, ali i za naše prijatelje iz Japana koji su nas primili u svoju zemlju u teškim okolnostima“, naglasio je Adams.

I dalje je javnost u Japanu većinski neprijateljski nastrojena prema održavanju Igara, s obzirom na to da je u Tokiju uvedeno vanredno stanje nekoliko sedmica pre otvaranja Olimpijskih igara.

Igre su na programu do 8. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari